Monday, December 30, 2013

Perca-Perca 2013





Sekejap je nak habis 2013 ni.

Tak terasa pun.

Untuk blog, rasanya tahun ni paling banyak tak update entry. Entah tak tahu kenapa. 

For the record, tahun 2013 ni sebenarnya banyak meninggalkan pengalaman manis baik dari segi kerjaya mahupun penulisan. I am so happy with it.

1. Novel debut Sumbat terbitan Buku Fixi berada di pasaran mulai Januari 2013. Tuhan saja tahu betapa gembiranya perasaan ni. Launching di Gravy Baby masa tu. Datang lambat untuk launching buku sendiri bersama-sama blogger Iyllienaz masa tu. Malu!

2. Dapat peluang lagi dengan Buku Fixi  sekitar Mac untuk menulis antologi cerpen yang dimuatkan dalam KLCC sempena ulang tahun pencakar langit itu yang ke 15. Launching di Stor Teater Dewan Bahasa dan Pustaka. Datang bersama blogger Razor Yusof yang sangat baik hati tu :D Cerita yang ditulis, Izzaq turut diselitkan dalam teater khas untuk pelancaran KLCC. 

3. Sekitar September. Sebetulnya menerusi pertandingan menulis cerpen bertemakan Fobia, anjuran Buku 3 Lima dan syarikat penerbitan Roman (kepunyaan Khairulnizam Bakeri) aku menghantar satu cerpen "Bilik F01314". Alhamdulillah. Rezeki orang kata. Dapat bersama beberapa penulis semasa launching Antologi Fobia ni. Seronok!

4. Antologi Cerpen pertama yang memuatkan cerpen tulisan sendiri akhirnya diterbitkan oleh Buku Fixi pada awal Disember lalu. Syukur. Memuatkan 30 cerpen dan pastinya korang akan menjatuhkan dagu. ha ha ..promo.


5. Paling akhir adalah antologi cerpen bersama Buku Hitam Press, Maut Sebelum Ajal. Aku rasa ini untuk pasaran tahun depan. Cerpen aku berjudul "Mana Mayat Dani"

***

#1. Moga bos Buku Fixi panjang umur. Moga company ini bertahan dengan menghasilkan karya tidak stereotype dan mencabar minda. Terima kasih atas begitu banyak peluang yang diberi.

Member office lama  berkepoci. Sempat aku snap. hahaha

#2. Sudah berpindah kerja di Sarikei, Sarawak. Cari angin baru (konon) ha ha ha.

#3. Mungkin seatback kejap dari menulis cerita panjang-panjang.

Tuesday, December 10, 2013

Kisah Pencarian Di Tengah Kota (Review: Kolumpo)




Aku like fenpej filem Kolumpo di FB makan bulan jugak rasanya.

Nyata penantian mahu menyaksikan filem omnibus ini tidak sia-sia. Kolumpo muncul ditengah-tengah kesesakan peminat filem Melayu yang lekeh (oh aku guna perkataan ni), semberono (perkataan ini lagi), entah apa-apa, komersil kosong, cinta-seram tak habis-habis dan Kolumpo seolah hero/heroin yang disampaikan dengan segar, mendidik, natural dan dekat pada nurani.

Antologi 3 kisah yang termuat di dalam Kolumpo ini mudah. Dari kisah pertama (aku suka gila metafora Rahul dan pemandu kereta sapu lintah darat—dimainkan dengan cemerlang oleh Sabri Yunos yang meninggalkan Rahul di tengah jantung KL ; dua sungai yang menjadi sejarah nama Kuala Lumpur. One word. Cantek !) Kritikan demi kritikan disampaikan menerusi Cerita 1 sangat baik.

Kisah 2 pula berkisar tentang middle aged women yang tersepit dengan permintaan ibunya yang mahu jodohkan dia dengan lelaki yang tak dikenali lantas mengambil keputusuan untuk mengendahkan panggilan ibunya. Ditengah konflik yang bertelagah itu, dia bertemu wanita tua yang ‘tersesat’ dan mahu pulang.Cerita 2 ini mempunyai mesej yang jelas dan Nell Ng memainkan wataknya dengan sangat berkesan.

Wahai juri Festival Filem Malaysia, sesungguhnya persembahan Nell Ng layak dinominasi untuk Best Actress in a Supporting Role. Dia bermasalah. Celaru dengan sikap ibunya yang mendesak. Namun gigih juga menolong orang tua yang tak dikenalinya. Lantas bila kebenaran tersingkap, dia pulang ke pangkal jalan, mencari ibunya yang ‘ditinggalkan’ melalui missed call.

Kisah 3 pula lebih ringan. Dekat dengan remaja. Senang kata, beri peluang pada diri sendiri untuk kenal erti kehidupan. Perkenalan Hafid dan Siti NurHayy disifatkan singkat dan Amani menerusi watak ini kelihatan sangat bertenaga, cemerlang, positive(every girls should have this), berani dan #eh comel juga!

Tahniah penerbit. Tahniah pengarah. Selepas KIL, Kolumpo antara sajian menarik yang wajib tonton dan perlu dibikin lagi filem seperti ini.


Tuesday, December 03, 2013

Cerpen:Faizal Sulaiman. Jemput Beli!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR