Wednesday, August 05, 2015

Sebagai Penulis... ( #BONGKAR)

Orang kata sebagai penulis ni kau kena berangan banyak.

Aku setuju separuhnya.

Bakinya untuk mendapatkan real life experience adalah dengan pergi ke tempat itu dan merasai sendiri suasananya.

Aku bukanlah penulis yang komited ketika menulis sesebuah manuskrip. Disiplin aku dalam garis masa menulis sesebuah novel selalu tersasar. Aku sedar aku dah tak macam 2,3 tahun dulu. Boleh duduk berjam-jam depan laptop dan boleh menulis berhelai-helai bab.

Sibuk dan kekangan masa adalah puncanya.

Selepas penghasilan dua buku sebelum ini, aku perlukan lebih masa untuk menulis. Aku taknak terburu-buru. Aku lebih selesa hasilkan buku selang beberapa tahun asalkan pembaca puas dan hasil kerja itu diingati. 

Pengalaman demi pengalaman menulis dan meminta pandangan mereka yang bijak pandai dalam penulisan buat aku belajar untuk menulis dengan lebih baik.  Aku perlu masa menulis karya baru supaya lebih  berkualiti.

Lalu aku kembali dengan BONGKAR. Untuk pengetahuan, idea menulis BONGKAR tercetus semasa lepak di kedai makan sambil tunggu pesanan mee bandung dan ABC di Kampung Melayu Majidee JB. Masa tengah tengok bulan terang di langit. He he he.

Idea itu sebenarnya telah tercetus 2 tahun lepas.

Terutamanya lepas aku obses gila dengan kisah banjir besar Nabi Nuh, Pentas Sunda dan Makhluk Popin bernama Al Hin.

Secara kasarnya BONGKAR mengisahkan tentang pembunuhan yang berlaku di Kota Tak Bernama, sebuah kota yang terbentuk 80 tahun selepas banjir besar dimana misteri dan dongeng Si Penghukum - makhluk bersayap dikaitkan dengan pembunuhan itu.


PS1: BONGKAR sudah dijual di web fixi dan kedai fixi. Moh le beli. 

PS2: Launching BONGKAR akan diadakan di MPH NU SENTRAL pada 29 Ogos 2015. Rasanya petang. Bolehlah kita beramas mesra kat situ. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR