Wednesday, October 16, 2013

Dirancang atau Merancang (Nota: Trailer)

Ini antara filem yang ditunggu pada tahun depan.

Filem berjudul "Nota" yang diarahkan oleh pengarah Jepun, Yasu Tanaka menggandingkan Maya Karin dan Hans Issac sebagai pasangan suami isteri yang mengalami krisis rumahtangga.


Sedikit sinopsis.

 
Sepasang suami isteri yang masih tidak mempunyai anak pergi ke Bako untuk menyalakan semula perkahwinan mereka. Isteri mendapati bahawa suaminya telah menulis nota bunuh diri, merancang untuk membunuh diri di atas tebing di mana beliau melamarnya sepuluh tahun sebelum itu.

 
Walaubagaimanapun, apabila dia tahu bahawa suaminya telah menghamilkan seorang perempuan simpanan, si isteri mula merancang pembunuhan yang sempurna dengan nota bunuh diri sebagai alibi beliau.

Sinopsisnya cam best kan?



Dijangkan ditayangkan pada 2014


Monday, October 07, 2013

Adaptasi Best-Selling HAMKA

 

Sinema Indonesia makin banyak menunjukkan peningkatan. Ini realiti yang aku perlu terima bila industri tempatan masih lagi menerbit filem komersil yang hanya sekadar mengutip keuntungan.

Terbaru, adaptasi HAMKA yang diterbitkan tahun 1938 dan menariknya naskhah ini juga menjadi bacaan kedua-dua negara, Malaysia & Indonesia.

Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck antara lain menceritakan krisis adat Minangkabau dan percintaan Zainuddin-Hayati sehingga Hayati yang patah hati menaiki sebuah kapal sebelum ianya karam.

FYI, naskhah ini pernah dijadikan drama bersiri "Haryati" arahan Erma Fatima satu ketika dulu.

Filem ini antara yang ditunggu selepas Sang Kiyai, menampilkan lagu nyanyian Nidji sebagai soundtrack utama.