Friday, May 08, 2020

Review: Moga Diketemukan dengan Sebuah Khabar Gembira #Basyirah #SitiNurhaliza


Basyirah boleh diakses menerusi platform streaming seperti Spotify, Deezer dan ITunesTajuk: Basyirah
Lagu: Hafiz Hamidun
Lirik: Ahmad Fedtri Yahya


           Datuk Siti Nurhaliza (DSN) sekali lagi hadir dengan single terbaharu beliau, sebuah kontemporari irama padang pasir berjudul Basyirah, yang ditujukan khas kepada para frontliners yang bertukus lumus membantu dan memerangi virus COVID 19 yang melanda negara ketika ini.


                Suntikan nuansa tradisi dan pop dengan pengaruh arab- dengan gesekan violin dan kamanja mode menjadikan irama Basyirah mesra pendengar terutama lenggok-lenggok kemelayuan (selain merdu suara DSN). Momentum ini terbina selari dengan tempo Basyirah yang bermula dengan note-note rendah seterusnya perlahan-lahan mendaki nota-nota berlenggok DSN- yang kebiasaan pernah kita dengar lewat Cindai-Balqis-Nirmala- Lantera Timur-Tahajud Cinta-Anta Permana dan terbaharu Tujuh Nasihat menghasilkan kemuncak/klimaks yang cukup cantik dan mungkin juga akan diimprovisasi DSN atau penyanyi cover yang lain sebagai qasidah panjang dipenghujungnya. Nota-nota berlenggok/cengkok inilah yang menjadikan Basyirah cukup istimewa sebabnya tidak ramai yang mempunyai kebolehan unik itu. 


Lirik Basyirah cukup puitis. Bahagian-bahagian merintih ditulis dengan penuh kesan, cerminan kesan virus COVID19 yang turut memberi kesan kepada umat sejagat. Basyirah bukanlah sebuah wadah baharu yang cuba memberi kelainan dalam muzik tempatan, namun ia hadir sebagai sebuah inspirasi semangat dan harapan  agar kita berterusan cekal dan tabah dalam menghadapi ujian dan dugaan yang telah ditentukan Allah swt.

                Semoga kepedihan membawa Basyirah. Amin.

VERDICT: 5/5

Basyirah is poignant, soulful, beautiful lyrics and well executed music arrangements. 

***

Al Fatihah buat Al Fadhil Ustaz Ismail Kamus yang menghembuskan nafas terakhir pada 8 Mei 2020. Semoga rohnya dicucuri rahmat.
Kredit twitter @artortoise_full


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer is his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please note that all works include short stories and online novels published in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer first.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED