Monday, March 19, 2012

Berblogging: Keikhlasan

Nah.Ambil cendol ni.Khas dari Sabah bha!


Berbloigging perlu ikhlas. Rasanya perkara ini seperti cycle yang kerap kali diceritakan dalam medium yang namanya blog.

Ikhlas dalam berblogging ni merangkumi entry. Entry ditulis kena datang dari hati, bukan hanya kejar trafik.

Berapa banyak dari kita sedar akan hal ni?

Yes, dear. Blog aku, aku punya pasal. Blog kau, kau punya pasal.

Tapi sedarlah sebab ikhlas ni akan meletakkan kita kat mana satu hari nanti terutamanya dalam arena berblogging.

Sentiasalah merendah diri. Jangalah sombong dengan blogger-blogger baru. (Sombong sini bukan maksud u follow I follow u) tapi bila tetiba blogger ajak chat, reply lah. Blogger datang komen entry kamu, datanglah pulak kat entry dia. Mana rasa nak komen, komenlah seikhlas hati.

Kau orang akan dapat beza mana blogger yang blog sebab kejar trafik, ikhlas atau propa saja. Macam mana nak tahu? Tengok sekarang ni blogger2 ini sustain atau tidak (masih berblogging atau tak)

Yang lama, teruskan berblogging. Yang baru, selamat berblogging. Bak kata seorang blogger terkenal yang sangat humble ni, pasang niat kena betul semasa blogging.

Bagi aku pula, lihat hala tuju. Blog sebab trend atau minat?

Dari situ ikhlas akan datang menjemput…

**

Promo Episod Akhir SegiJiwa#12:6:40 am

9 comments:

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

la ni dh terlalu ramai org berblog hanya kejar popular & kejar hit..so ketidakikhlasan muncul disitu..

NUke_Rude said...

true. ikhlas dlm menentukan entry dan hala tuju & tujuan blogging tu kena ada.

:D

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) ---> yup. setuju. nak dapat trafik tinggi, maka updatenya juga entah ape2

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude ---> yup. ketika menulis atau masa memula buat blog tu dah kena tetap apa sebenarnya tujuan berblogging:)

hanaahmad said...

menulis dari hati dan biar ada moral yang boleh orang lain jadikan pelajaran, aku cuba untuk itu. :)

FaizalSulaiman said...

hanaahmad---> aku setuju hana. tulislah dari hati:)

tulisan2 kau banyak yang aku suka, tau

ahmadnasaiemdnor said...

ya. tulis dari hati. bukan ikut hati.

FaizalSulaiman said...

ahmadnasaiemdnor ---> setuju dan 'like'

Mr Iqbal Abdullah said...

dah lama la kenal ko melalui blogging yer... alomost 4 years dah rupanya....

(ini komen ikhlas lol)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR