Thursday, July 03, 2014

Ramadan Datang Lagi!

Masjid Bandaraya Kuching

Alhamdulillah.

Syukur. Dipertumukan lagi di bulan mulia ni. Tak banyak beza pun dengan aku.

Tahun lepas single, tahun ni pun single.
Memilih?
Taklah. Belum ada rezeki. InsyaAllah.

Jodoh kat tangan Tuhan.
Apa beza dengan mati kan?
Mana boleh tahu bila masanya. Betul tak?


Cheese gila isu kahwin. Mid life crisis? Ha ha ha. Demmit! Belum masanya.

Lately ni aku jadi lembab gila nak menulis. Adakah:
1. Aku sibuk gilababi sampai takde masa nak menulis?
2. Aku malas membaca jadi vocabulari aku dah takde?
3. Idea kat otak dah mula bercempera entah kemana?
4. Malas. Malas. Malas. Bermaharajalela.

Buktinya dalam blogging. Dulu kemain rajin update setiap hari.

Ya Allah. Camne aku leh dapat idea sebanyak itu?

So, kesimpulan aku pada 4 negativity ni adalah:
1. Kena menulis selalu. Tulislah apa saja. Ia menajamkan kembali otak
2. Bahagikan masa. Dulupun aku sibuk. Boleh je tulis?
3. Komitmen. Berdamping selalu dengan bahan penulisan
4. Berfikir sentiasa. (Demmit. Nampak sangat aku malas berfikir)

Dulu memang aku boleh paksa menulis. Sehari berbelas pages boleh siap----with the end result so tasteless---takpa asalkan siap. Di akhirnya, aku boleh edit supaya jadi bertambah sedap.

Tapi tak sekarang. You see, sekarang aku taip tak sampai beribu-riban macam dulu. 1K in one night tu kira pencapaian paling cemerlang untuk lelaki lewat 20-an seperti aku ni.

Sigh!

***

1. First time Ramadan di Sarawak. Berbuka awal. Imsak pun awal. Seronok!
2. Bila balik kampung, of course kau akan labur duit gaji dan simpanan sikit untuk famili. Tak salah pun. Itu tanggungjawab kita. 
3. I'm start to love this place. Jem takde.Tenang. Cuma tempat antara tempat tu memang jauh. 
4. Tiket balik semula ke Sarawak belum beli lagi. Kenapa? Duit makin menipis. Tunggulah rezeki mana-mana nanti. he he he
5. Buat health scanning. Ya Robbi. Itu naik. Ini naik. Tinggi aku je tak naik-naik. #hambar. Aku kena makan lebih berkhasiat nih!
6. Aku nak mula balik meniaga Shaklee balik. Lama dah tinggal. Sikit2 pun jadiklah. Carik duit tepi katanya. :D

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR