Monday, July 21, 2014

Tumpasnya Hero (Review Teaser #Birdman)


Filem komedi drama ini antara yang aku nantikan pada tahun ni. Diarahkan oleh pengarah terkenal Alejandro Gonzalez Innarittu yang pernah membawakan "Ameros Perros" "21 Grams" dan 2 filem kegemaran aku "Babel" dan "Biutiful"

Selalunya karya beliau agak heavy.


Tapi tidak pada Birdman. Sedikit sinopsis mengisahkan tentang seorang pelakon Riggan Thompson yang terkenal di zaman mudanya kerana melakonkan watak superhero "Birdman". Menjelang usia tua dia yang kini berlakon di pentas Broadway tersepit dengan ego dan masalah keluarga dan anak perempuannya.

Melihat dari teaser trailernya, Birdman kelihatan visually effects especially raksasa burung, strikes of fire dan kostum Birdman itu sendiri. Transisi ketidakbolehterimaan Thompson dari watak Birdman ke watak pelakon Broadway jelas dipertonton di teaser ini.

Oh ya. Lagu Craze dendangan Gnarls Barkley sebagai latar teaser sangat hebat!

Ada bau-bau nominasi Oscar untuk Micheal Keaton (yang sebelum ini terkenal dengan franchise Batman)


Tuesday, July 15, 2014

Review #Fragmen (Revolusi Muzik Siti Nurhaliza)




Kali terakhir membuat review album Dato Siti Nurhaliza adalah sekitar 3 tahun lepas ketika beliau berkolaborasi dengan Kris Dayanti menerusi album CTKD. Umum mengetahui revolusi Siti  dengan muziknya sangat berkembang sejak Transkripsi ataupun menerusi album tradisional kegemaran aku Lantera Timur.

Komposisi kematangan muzik itu berterusan dalam terbaru beliau, Fragmen. Album studio ke 15 beliau ini memuatkan 9 lagu, which is all songs are really good.

Aku.
Siti dan elemen feminist memang berpisah tiada. Sejak album Hadiah Daripada Hati (Wanita) kemudian CTKD (fiercely dalam Amarah) semangat kewanitaan dalam setiap karyanya tak pernah luntur. Ok. She’s a women. Memang patutlah kan. Susunan music upbeat ini patut diberi pujian dan sangat sesuai diletakkan sebagai track utama

Jaga Dia Untukku
Ada suntikan Russian Roulette didalamnya. Sedikit dark – ballad. Liriknya menyentuh.

Mula dan Akhir
Tak menjangka ini adalah hasil Awi Rafael. Beautifully arranged yet lirik ketuhanan yang sangat baik. Khabarnya ada yang menangis dengar lagu ni waktu bulan puasa? Ha ha ha

Kau Sangat Bererti
Tak berapa menggemari track ini. Sorry sitizoners.

Sanubari
Liriknya ikhlas. Mungkin Siti khususkan untuk suami beliau. Membandingkan dengan Kau Sangat Bererti, Sanubari mempunyai alunan vocal yang lebih padu dan mantap.

Terbaik Bagimu
 Fav track. Rasa kekecewaan menerusi liriknya disampaikan dengan baik.

Warna Dunia
Ada pengaruh KPOP Nobody But You di awal lagu. Pop Lin Li Zhen ini boleh buat kaki dan kepala bergoyang sama

Membunuh Benci
Liriknya puitis. Hairul Anuar Harun kot. Komposisi pianonya juga mencengkam. Vokal Siti terkawal dan sangat baik menerusi alunan ini.

Hiruplah secangkir kenangan
Walau panas pahit rawan
Hanya itu termanis terindah
Ada rindu yang tertangguh
Tika hati luka luluh
Tersembunyi nazakmu dalam khilafku

Puitis kan?

Lebih Indah
Fragmen ditutup kemas dengan Lebih Indah. Walaupun sudah diputar banyak kali di corong radio, track ini sedap didengar,

Fragmen segar dari segi penyusunan music walau aku mengharapkan alunan balada ciptaan Adnan Abu Hassan terselit dalam album ini, seperti kemuncak beliau di tahun 90 an. Aku rindu balada seperti Jerat Percintaan, Kau Kekasihku atau Kesilpanmu Keegoanku. Aku oldschool? Taklah. Fragmen tetap menghiburkan. Percubaan Siti dalam menghasilkan karya segar dalam albumnya wajar dipuji. Hampir kesemua lagu dalam Fragmen ni aku suka. Ini agak mengejutkan sebab kesukaan ini tak seperti kali pertama aku mendengar “Safa”, “E.M.A.S”, “Deskripsi Seni” dan “Hadiah Daripada Hati”. Fragmen mengingatkan aku ketika kali pertama mendengar “Pancawarna” which is almost out of 10, I loved most of them especially “Kurniaan Dalam Samaran.” Vokal ala Jepun tu sangat menjadi k!

Saya bukan sitizoners :D

But I do support her cause she’s good.

Wednesday, July 09, 2014

Teaser Jupiter, Sebuah Filem Sai-Fai Tempatan.

Wayangworks (aku kirakan sebagai sebuah company baru yang aktif membikin music video) sangat komited menghasilkan sebuah filem cereka Malaysia yang aku rasakan mampu menjadi fenomena seperti filem arus baru sebagai contoh KIL, Kolumpo atau CEO.

Menerusi pengarahnya Nadiah Hamzah (wow! Pengarah wanita!) terhasil lah sebuah karya saifai "Jupiter" yang menggandingkan Nadia Nissa, Beto Khusyairi, Tiz Zakiah dan Sofea Jane.


Mengambil sinopsis dari web Wayangworks, Jupiter mengisahkan tentang...

When the sun disappears midday, chaos and uncertainty ensues, drive for survival begins to cloud judgement and the world as we know it, slowly crumbles.
Dari teasernya, seriously aku tak sabar nak tonton karya ni!

Thursday, July 03, 2014

Ramadan Datang Lagi!

Masjid Bandaraya Kuching

Alhamdulillah.

Syukur. Dipertumukan lagi di bulan mulia ni. Tak banyak beza pun dengan aku.

Tahun lepas single, tahun ni pun single.
Memilih?
Taklah. Belum ada rezeki. InsyaAllah.

Jodoh kat tangan Tuhan.
Apa beza dengan mati kan?
Mana boleh tahu bila masanya. Betul tak?


Cheese gila isu kahwin. Mid life crisis? Ha ha ha. Demmit! Belum masanya.

Lately ni aku jadi lembab gila nak menulis. Adakah:
1. Aku sibuk gilababi sampai takde masa nak menulis?
2. Aku malas membaca jadi vocabulari aku dah takde?
3. Idea kat otak dah mula bercempera entah kemana?
4. Malas. Malas. Malas. Bermaharajalela.

Buktinya dalam blogging. Dulu kemain rajin update setiap hari.

Ya Allah. Camne aku leh dapat idea sebanyak itu?

So, kesimpulan aku pada 4 negativity ni adalah:
1. Kena menulis selalu. Tulislah apa saja. Ia menajamkan kembali otak
2. Bahagikan masa. Dulupun aku sibuk. Boleh je tulis?
3. Komitmen. Berdamping selalu dengan bahan penulisan
4. Berfikir sentiasa. (Demmit. Nampak sangat aku malas berfikir)

Dulu memang aku boleh paksa menulis. Sehari berbelas pages boleh siap----with the end result so tasteless---takpa asalkan siap. Di akhirnya, aku boleh edit supaya jadi bertambah sedap.

Tapi tak sekarang. You see, sekarang aku taip tak sampai beribu-riban macam dulu. 1K in one night tu kira pencapaian paling cemerlang untuk lelaki lewat 20-an seperti aku ni.

Sigh!

***

1. First time Ramadan di Sarawak. Berbuka awal. Imsak pun awal. Seronok!
2. Bila balik kampung, of course kau akan labur duit gaji dan simpanan sikit untuk famili. Tak salah pun. Itu tanggungjawab kita. 
3. I'm start to love this place. Jem takde.Tenang. Cuma tempat antara tempat tu memang jauh. 
4. Tiket balik semula ke Sarawak belum beli lagi. Kenapa? Duit makin menipis. Tunggulah rezeki mana-mana nanti. he he he
5. Buat health scanning. Ya Robbi. Itu naik. Ini naik. Tinggi aku je tak naik-naik. #hambar. Aku kena makan lebih berkhasiat nih!
6. Aku nak mula balik meniaga Shaklee balik. Lama dah tinggal. Sikit2 pun jadiklah. Carik duit tepi katanya. :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR