Wednesday, June 06, 2012

Tips: Lupakan... (Si Dia)

Mood gambar kena jiwang-jiwang.hahaha

Kenapa pulak aku nak buat entry ni. Hahaha saja je. Look at the bright side. Kita semua nak hidup happy kan? Harini entry jiwang sikit. ha ha ha

Sesungguhnya nak melupakan si ex adalah satu perkara yang sangat sukar. Memang sukar sebab yalah kita dah bagi sebahagian hati kita pada dia. Ada yang ambil masa bertahun, berbulan tak kurang satu hari je. Haha

Jom aku kongsikan beberapa tips yang aku ambil dari kawan terdekat dan pengalaman diri sendiri. Ish yalah diri sendiri. Apa? Aku tak pernah frust ke? (Senyum)

1. Kalau perlu nangis, nangislah puas-puas. Kalau perlu nak jiwang, jiwanglah puas-puas.Cukuplah sehari saja.

2. Ada dua opsyen pada barang-barang yang si ex bagi. Pertama; sama ada kau buang-bakar atau simpan-sorokkan-dan-takkan-bukak-sampai-tujuh-keturunan. Lakukan ini dengan hati kering.

3. Get a new haircut. Kalau selama ini dah selesa dengan gaya cantik/kemas apa kata rebondingkan rambut/permkan rambut (perempuan) atau botak saja (lelaki)

4. Dapatkan new look. Buang imej yang lama. Gantikan yang lebih fresh

5. Elakkan dengar lagu jiwang selepas nombor 1 berakhir. Dengar lagu-lagu keras, disko, dangdut atau lagu yang tak berkait rapat dengan soal hati dan perasaan. Lagu nak balas dendam? Ada je, Klik sini. (hint :sila dengar baris lirik terakhirnya)

6. Pergi vacation. SEORANG DIRI. Kalau rasa macam costing sangat. Isi minyak kereta penuh-penuh, memandulah tanpa hala tuju. Ambil lane kiri. Bawalah 90 saja. Satu. Jangan fikirkan masa bersama korang tu. Ingat Tuhan sikit

7. Dengar bacaan-bacaan yang menenang hati. Al Quran is the best source. Dekatkan diri banyak-banyak dengan Allah

8. Gantikan nama si ex dalam handphone anda dengan nama yang luarbiasa/pelik atau kalau nak hati kering lagi, buang saja.

9. Sibuk sibukkan diri. Buatlah apa saja untuk lupakan apa yang dah jadi. Damage has been done.Tak payahla dikenang-kenang.

10. Dalam masa begini, sokongan kawan-kawan dan keluarga adalah penting.

Cukuplah 10.

Selamat beramal .hehe

13 comments:

Muhamad Zaki Zafir said...

kalau heartbroken,sentiasa bgtau diri sndiri yg kita akan jumpa org yg lg baik.dulu aku buat mcm tu,yup skrg jumpa org yg jauh 2-3 kali lg baik.kata-kata tu doa. :)

ana said...

peh..doktor cinta siot!..haha

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

step yg BENAR !!!

*yg penting tinggalkan dengan lagu kak melah kannn..hehehe..

shandye. said...

cibs. mesej2 aku tanya soalan mirip semata-mata nk buat entri blog rupanya.

demm...

=)

ghost writer said...

bab tukar nama x tuh ok, nak gi delete terus pun ok. tapi biar je lar kat dalam hp.

Anonymous said...

Lepakan je orang yg curang ni...wat pe nk jiwang2....

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir ---> cadangan ko terbaik la zaki.

FaizalSulaiman said...

ana ---> kueng asem! hahaha. saja la tulis. aku sebenarnya tatau nak tulis apa.hahahaha

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)----> sesaat kau datang..

sambung pojie!

FaizalSulaiman said...

shandye.----> kannn?? keji sangat kan? hahahaha

FaizalSulaiman said...

ghost writer----> hakikatnya aku simpan lagi nombor ex. hahahahaha

FaizalSulaiman said...

Anonymous ---> thanks anony. :)

EsPiRaNza GurLz said...

tips yang sempoi. hehe.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR