Tuesday, April 03, 2012

Shortie: Manis


“Nah ambik. Double cheese burger dengan Milo”
“Tau-tau je kau aku tengah bad mood”
“Muka kau macam kucing mati anak. Mana nya aku tak tau”
“Bukan mati anak la. Mati bini”

Lisa pandang Faiz sekilas. Jengkel!
Ewah! Kemain gatal! Mati bini konon.

“Air muka kau tu mesti nak maki aku balik kan?”, tukas Faiz. Lisa mencebik. Tau pun!
“Bukan takat maki. Muntah hijau pun ada”, balasnya sambil menyeduk Coca Cola yang dibeli lewat ke Mc Donald. Faiz mula menjamah Double Cheese burgernya rakus.

“Kau baca bismillah tak ni?”,tegur Lisa. Faiz sentap. Double cheese buger dibungkus semula. Tangan ditadah. Doa makan siap dia baca. Sengaja dilambat-lambatkan sambil mengerling Lisa tak sabar nak menyedut baki coca cola yang masih tersisa dalam cawan extra large.

“Tulah.. masa ada awek, mana nak ingat aku. Dating pun kat Pavi je. Aku ni menyanggah kat Mid Valley sekor-sekor”, ujar Lisa sambil mengambil nota Anatomi dari balik novel Pilot Café yang dilipat kemas. Muka masam tiba-tiba Faiz dipandangnya selamba.

“Hah. Mulalah nak mengungkit! Buat ayat pasrah! Kau tolong aku ikhlas ke tak ni?”, Faiz menceceh tak endah dengan mulutnya penuh dengan isi buger keju. Serpihan roti bercampur liurnya bersembur sedikit ke lantai tempat mereka duduk kangkang. Tak senonoh punya perangai.

“Ikhlas tak payah cakap la der. Aku ni kawan kau kot? Bukan apalah. Time kau usung awek macam belangkas, ada kau ingat aku? Tak banyak pun kalau aku nak mintak. Frapuccino Starbuck pun jadilah!”, usik Lisa hampir tergelak tatkala Faiz menghabiskan suapan terakhir dengan tercengang.

“Dasar mata duitan!”
“Eh mestilah. Hidup zaman ni, maintenance kena tinggi doh”
“Kau jangan mintak mahal-mahal. Susah aku nak masuk meminang karang!”

Lisa gamam. Tawa yang disimpan tak jadi nak dihambur.

Apa punya gurau ni, Faiz?
Kau tau tak gurau kau tu kasar bagi aku?
Siot la ko ni!

Aku dah suka kat kau sejak kita tadika lagi tau tak?
Kau pun duduk tak jauh dari aku. Depan rumah aku je!
Kau tau aku selalu skodeng kau bila kau main bola? Main basikal? Main kawin-kawin? Gila macho kau masa tu. Bukan serebeh macam sekarang!

Bila time main kawin-kawin je, Linda Anak Timah Juling tu jugak yang jadik pengantinnya.
Aku? Aku mana layak. Asyik jadi mak pengantin je. Kerja lain takde asyik mekapkan pengantin.
Tak pun tukang bawa bunga manggar atau tukang kipas si Linda.

Kau tau tak masa tu aku nak juga rasa ‘kawin’ dengan kau, Faiz?
Kau rasa tak apa yang aku rasa dulu tu?

“Oi samdol! Kau berangan apa?”, ketikan jari Faiz menyentap memori lama Lisa. Berdetup hilang dalam kepala. Lisa geleng. Mukanya pucat sikit. Malu agaknya disergah begitu rupa.

“Amende?”, soal Lisa cuba cover line. Faiz senyum. Menyeringai macam nak kena tampar.
“Pinjam note anatomy. Esok test doh. Satu hapak pun aku tak baca lagi”, pintanya gedik. Lisa kerling tak puas hati.
“Kau nak bagi pinjam ke tak ni? Muka tak puas hati je?”, duga Faiz dengan senyumannya yang makin elok jika ditendang laju-laju.
“Kau ni bilala nak berubah? Umur dah 20! Macam mana kau nak tanggung makan pakai aku nanti?”

Eh kejap.
Aku?

Haaaamaiiigadddd

Kenapa mulut ni nakal sangat.
Ish mulut ni..mulut ni..tak baik tau cakap macam tuuu.
Babab mulut ni..babab mulut ni..

Faiz diam. Matanya terkebil-kebil tapi tak nampak pula keliru. Rona Lisa dah merah padam.

Seminit..
Dua minit…

Faiz terbahak-bahak gelak. Shaiton layaknya!
Kurang sopan sungguh. Siap berguling bagai mempedulikan orang keliling lihat dia seperti diharuk setan.

“Kau ni biar betul..kau ni main-main kan?”, Faiz masih menekan-nekan perutnya senak. Lisa bengang hingga tak sedar coca colanya dah kosong di tangan dan pabila pandangan bertukar ganti, Faiz terkesima tatkala cairan bergas itu dah membasahi tubuhnya.

“Padan muka! Aku seriuslah bongok!”

Faiz ditinggalkan. Dia betul-betul keliru tika ini. Bayangan Fira, Hani, Suraya, Kartina bla bla bla yang cantik cantik terpapar dalam otaknya sekarang. Paling koman dua tiga bulan melekat, lepas tu dia akan jumpa Lisa balik untuk sebuku double cheese burger dan milo. Bila dia junam dalam exam, dua benda Allah itulah yang menaikan moodnya kembali. Malah tiap kali bersama Lisa, bekas-bekas yang lama lesap macam tu saja.

Siapa Lisa ni?

Dia kawan sejak kecil aku.

Apa tujuannya dalam hidup kau?

Dia selalu gembirakan aku.

Kau nampak tak betapa pentingnya Lisa dalam hidup kau, bukan takat teman geli-geli saja!

Nampak. Jelas!

Jadi jangan jadi si tongong tercegat bodoh macam pinokio yang konon-konon comel, berfikir panjang lagi. Lari sana kejar jodoh kau! Nak tunggu kau cakap ‘I love u, Lisa’ memang harrrroooommm! Tapi, tak salah kan kalau perempuan yang mula dulu. Perigi cari timba? Adat semua tu! Gigit jarilah kalau diikut..

“Kalau cinta sebaiknya diucap, belum tentu kau masih punya hari esok”

TAMAT

6 comments:

ghost writer said...

masih sempat lagi kau hasilkan cerpen nih ek.

NY said...

saat baca 'double cheeseburger & air milo' oh sedapnya! tu menu wajib akak bila ke McD...

emm mcm kurang menyengat shortie kali ni..seperti faizal tgh kejar masa..tp yg pasti akk x tlepas shortie faizal :)

ahmadnasaiemdnor said...

agak manis.

FaizalSulaiman said...

ghost writer ---> hahaha sempat aje bro. time ada idea datang, aku tulislah :)

FaizalSulaiman said...

NY ---> thanks for commenting, kak. surely will improve after this :)

FaizalSulaiman said...

ahmadnasaiemdnor ---> terima kasih, bro:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR