Monday, April 02, 2012

Ulasan: Bisik (Tak Hensem Tak Apa. Jangan Kurang Kasih Sayang)

Judul: Bisik
Penulis: Syaihan Syafiq
Keluaran: FIXI
Halaman: 295 muka surat

Akhirnyaaa!!

Setelah hampir empat hari aku mampu juga menyudahkan bacaan psychological thriller penulis ini, juga merupakan karya terbaru penerbit FIXI. Bukan apa, konon2 nak habiskan satu hari, tapi disebabkan kekangan masa and few things yang kena settel up lately. But, whatever..

What I could say for BISIK?
Ia menakutkan!

Bisik secara ringkas menceritakan tentang Mikael yang terpaksa berpindah rumah disebabkan tragedy yang berlaku di rumah lamanya lalu membawa perkenalan kepada Nazzman, housemate baru yang sangat misteri. Beberapa kejadian ngeri berlaku selepas itu malah semakin kerap Mikael mendengar bisik-bisk juga kecurigaannya mula bercambah terhadap Nazzman.

Tahniah penulis kerana berjaya membangkitkan mood thriller dalam novel ini. Setiap babak cemas digarap dengan baik. Cuma mungkin aku dapat menebak siapa Nazzman usai melepasi beberapa bab pertama. But it's okay sebenarnya cos aku nak lihat bagaimana karakter ini dikembangkan.

Aku boleh katakan, Mikael adalah figura paling malang dalam Bisik. Kenapa? Masa kecilnya kurang kasih sayang. Keluarganya pincang. Emaknya juga bukan bekerja yang baik-baik, tapi buruk-buruk si emak pun, kasih sayang nya tak luput (ini dapat dilihat pada momen-momen terakhir Bisik).

Mikael hidup sendiri, tanpa berteman kesunyian. Jadi bila Suraya dijadikan tempat meluah rasa akibat masalah penyakitnya, dia ralat bila kawan baik sendiri ambil endah tak endah kebajikannya. Well, kita selalu berharap kat kawan baik kan? Jadi apa yang kita buat kalau kawan baik pun tak boleh nak diharap?

Nazzman on the other hand, digarap secara bijak. Sebagai partner (alamak spoiler kah?), Nazzman mempunyai sifat protective walaupun dia lebih kepada arah kejahatan. Malah watak ini yang menurut salah sorang karakternya Shah memang macam Chipsmore (kejap ada kejap takda) benar-benar menjadi. (Tapi pembaca yang curious macam aku ni lain cerita.haha)

Plot flashback Bisik sebenarnya tak beri masalah langsung untuk aku mencerna. Ia divisualkan cantik dalam kepala. Penulis bijak memberi hint pada setiap action yang berlaku di masa lampau dan action yang sudah berlaku di masa kini. Walaupun berlaku semacam gesaan penerimaan pembaca antara watak Mikael dengan Nazzman gemuk di momen-momen revelation, ia langsung tak menggugat konsentrasi. Malah berdetik dalam hati "kalau dah namanya saiko.."

Bisik secara tak langsung mengingatkan aku kepada filem Hollywood bergenre thriller slasher dan gory yang lain seperti Texas Chainsaw Massacre, Saw, Wrong Turn mahupun kematian masterpiece bimbo Paris Hilton dalam House of Wax. Bisik dengan sinisnya juga mengkritik judgmental melalui personality dan bukan sikap keperibadian diri. Itu antara satu yang boleh aku puji disamping beberapa yang lain yang sengaja aku tinggalkan untuk 'galian' korang !

Selamat berbisik!

Page Favret # 1: 135-136 (Jantung tak berhenti berdegup)

*Kalaulah Bisik ni difilemkan, aku mahukan seorang aktor yang betul-betul boleh menjiwai Mikael. Mikael bukan senang nak divisualkan. I could tell.... Takpun Syaihan ajelah jadik Mikael? hehehe*

10 comments:

ahmadnasaiemdnor said...

kt mana boleh aku dptkan?

FaizalSulaiman said...

ahmadnasaiemdnor ---> dekat kedai2 buku Popular ada, MPH ada. Cepat2 sebelum kehabisan stock.hehe

shandye. said...

dengar cerita penulisnya siap pitam-pitam buat research sbb penulisnya ni sebenarnya takut darah dan scene2 ganas.

=)

NY said...

review yg meyakinkan...terasa nak beli satu! nyesal x beli kt CM ari tu..huhu.. :)

MR. SYAH said...

tgk cover pun dh terliur nak beli.. tp buku fixi susah nk dpt kt popular kuantan.. selalu xde.. nk beli online dok reti..

mmg minat genre mcm ni..

FaizalSulaiman said...

shandye. ---> yang tu I percaya. Keep writing shy!! :)

FaizalSulaiman said...

NY ---> Faizal beli online je kak:) nak tunggu sampai kedai buku memang lambat

FaizalSulaiman said...

MR. SYAH ---> lama tak tgk syah online :)

anyway, faizal beli online je syah. Nak tunggu kedai buku memang lambat. Syah kena buat online banking dulu baru bleh buat transaction, atau bank in duitnya :)

hanaahmad said...

aku nak beli nanti! shandye pun ada eh waktu launching Kopi itu hari?

FaizalSulaiman said...

hanaahmad ---> ada! yang tinggi2 pakai spek bergambar dengan nabila najwa tu..ala2 KPOP gitu shy nih., hehehehehe

Harap dapat jumpa ko lagi Hana :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR