Thursday, June 27, 2013

Review: Tersalah Pilih (Cerekarama:Aku Bukan Malaikat)

Ambik dari TV, masuk dalam Instagram

Kombinasi Umie Aida dan kakaknya Erma Fatima boleh menghasilkan kima yang meletup.

Ini kenyataan, walau ending Aku Bukan Malaikat, siaran Cerekarama (22 Jun 2013) sedikit lari dari tema klise happy ending biasa.

Reality sucks. Dah nama pun kenyataan. No matter how good Mardiah is (Umie Aida) kalau dah tersilap memilih jalan, there is no turning back. Macam  biasa Umie mempersembah lakonan mantap. Sama seperti predecessor "Air Mata Nur Salina" penuh dengan emosi. Kita dapat "tangkap" perasaan kecewa Mardiah lewat kekecewaannya ditipu Mosi (kekasih negro nya) mahupun English tunggang tebaliknya menjadi (mungkin mahu tunjukkan Mardiah seorang gadis kampung tak berpendidikan.

Cameo Beto Khusyairi, Sharifah Amani, Nazim Othman malah Erma sendiri sangat memberi kesan. Barisan pelakon African American juga cukup semulajadi (manala Erma kaut diorang ni)

Aku Bukan Malaikat adalah naskhah jujur dan mendidik (jika tolak melodrama Mosi-Mardiah). Jangan hampiri dadah. Jangan hidup semata-mata kerana wang ringgit demi jadi keldai dadah. Hidup besederhana. Biar rezeki tu atas usaha sendiri.

Berkat kan?

3 comments:

Ri said...

ada tertengok di pertengahan cerita untuk beberapa minit...

tak sanggup teruskan, cukup sudah kisah sedih.

mau cari yang menceriakan... seketika :p

ismiqbal said...

dah lama aku tak tengok tv..apatah lagi drama2... apa2 pun, leh singgah sini baca sinopsis ko...hehe

cik_sue said...

Best gak citer ni, tengok trailer kat tv pon exsaited nak tengok overall

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR