Monday, September 05, 2011

RIP Asscer (2008-2011)


Salam Syawal

Bermakna betul syawal kali ini (TKDMPA) sebabnya, Acer Aspire yang menjadi bahan hiburan,bahan berkerja telah nazak dan rosak dengan rasminya.

Jom tengok trivia Acer yang adalah beberapa kali menjadi topic dalam mengisi blog aku ni. Mostly sebab I put so much anger out of it.

1. Dilahirkan sebagai Acer Aspire pada Februari 2008 menerusi skim Abbys Systems, skim dimana PTPTN pelajar dipotong mengikut semester. Satu semester RM700.
2. Diberi nama Asscer disebabkan sifat gedik dan nakal nakal manjanya terhadap skrin yang selalu berwarna putih
3. Disebabkan itu jugalah laptop acer ini selalu menjadi mangsa sudden shut down oleh aku, menyebabkan perbuatan itu memberi implikasi kepada hard disc (ayat…cam harrr)
4. Rentetan dari itu, skrinnya perlu ditukar dengan bayaran RM80, pada July 2009 termasuk penggantian hard disc. Murah kan? Murah la sebab masih under warranty. Ikut harga sebenar RM800!!
5. Pernah online disekitar Shah Alam, Kedai Nasi Ayam Linda Onn, Cyber Café disekitar tempat itu, Hakim, Barra seksyen 7, Nurul Izzah seksyen 7, Fakulti Hotel dan Pelancongan UiTM, Pulau Tioman, Kg Orang Asli Sungai Ruil (yang baru-baru ni ada tragedy tanah runtuh). Ini semua kenangan masa belajar
6. Sekitar tahun 2007-2009 aktif menggunakan software Orbit untuk mendownload flash video dan beberapa installer. Mempunyai dua jenis photo application iaitu Picassa dan PhotoScape.
7. Tiga kali format
8. Tugasan dan beberapa folder gambar hilang awal pertengahan 2010 disebabkan serangan virus.
9. Laptop ini jugalah yang membawa aku berkenalan kepada beberapa blogger aktif di luar.
10. Selalu bahasakan Acer ini sebagai Mr Asscer tetapi selepas ujian penentuan jantina dilakukan, laptop aku perempuan rupanya
11. Ketika akhir hayatnya, laptop ini semakin uzur dengan skrin yang putih setiap sepuluh ke lima belas minit online, flip skrin yang dah patah sebelah (sebab selalu tutup, buka bila skrin suddenly become white), permukaan skrin dah ada alur panah hitam macam parut Harry Potter dan charger yang dah tak berfungsi. Pakej tak aku dapat?

Cukuplah..

Banyak jasa dah laptop aku ni. Especially masa belajar dulu.

I can thank you enough, walaupun aku maki, kau tak menjawab, walaupun aku memuji, kau tak respon, aku tetap sayang kau! Eh serius!

RIP: Ascer Aspire Feb 2008-Sept 2011

13 comments:

MR. SYAH said...

skrin laptop saya pun selalu jd putih.. start beli tahun 2007..

epol said...

asscer ngan compaq sama jenis je..sangat memahami


p/s:bro,pecite tak reply tweet?sentap jap :s

FaizalSulaiman said...

MR. SYAH--->tak lama la tu syah.sekarang ni ada rezeki tukar skrin.ada rezeki lebih lagi, tukar satu set baru

complicated kadang2 laptop neh

FaizalSulaiman said...

epol---> aku baru nak beli compact. ada yg lagi better tak, bro?

ps: whoaaaa bro aku dah activate twitter sms celcom.jadi kebanyakan twitter aku pakai sms. aku cuba follow ko, tapi account twitter ko private.huhu. ko public kan, bagi aku add dulu.hihi

(twitter sms lain dengan mobile web sebab mobile web, aku leh terus sign in guna email.kalau twitter sms, aku kena follow walaupun dlm web aku dah follow orang tu)

warghh lama gile siot tak chat ngan ko.sila public kan skunk.hahahahaha

shandye. said...

i pakai acer aspire 4530 sejak 2008 (1st year di ukm) lagi sehingga kini.

sayang abam acer sy. *hugs*

semoga abam terus sihat sehingga saya selesai degree ye?

huhu....

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

dh time dia pergi dh tu pejal...kne amek anak baru laa pas ni...

*patt laa lme menghilang...

mr.syazwan said...

moral dia...

jenama apa2 pun tak apa

as long as kita kena pandai jaga

tahan lama la kan

hehe

Ri said...

uish.. 3thn dah laptop tu!
klu ditukar ke umur manusia dkt2 60thn dah tu :P
kira nk masuk umur bonus utk ummat muhammad s.a.w. hehe

takziah ye..

FaizalSulaiman said...

shandye. ---> doa doa jua semoga abam acer kamu sihat walafiat.hehehehe

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) ---> plan ke arah itu ada dah.cuma bila cakap dengan Mr Asscer ni, dia merajuk habis.hahaha

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan---> betul tu wan.yang penting kena pandai jaga.

hopefully asscer ni nazak2 masih boleh bertahan.hehehe

FaizalSulaiman said...

Ri ---> hehe..ada rosaknya juga kan? anyway thanks Ri for dropping by

siti azizah Sang Pencinta said...

memahami kenapa awk kebelakangan ini begitu murung hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR