Thursday, September 15, 2011

Kegemaran Dahulu. Sekarang Tak Tahu Lagi

Salam Syawal.

Ok tajuk tak komersil sebab taip dan publish on spot:D

Semasa belajar degree beberapa tahun lalu, selain gemar menulis, aku gemar juga menghasilkan klip-klip pendek ataupun short films (digital)

Alatan? Mudah. Kamera, jalan cerita dan komputer. Limited.

Jom aku kongsi beberapa short films yang dah buat sepanjang aku belajar dulu.


Projek pertama.Tahun 2008. Buat short film ni sebab tension dengan lecturer (ironinya aku seorang pengajar sekarang) sebabnya lecturer tu tak berapa nak evaluate hasil kerja kumpulan aku. hahahaha. Kamera yang digunakan adalah kamera SonyErricson K450i.Lokasi dekat sekitar rumah sewa Seksyen 7 baru,belakang UiTM


Juga menggunakan kamera SonyErricson K450i dan lokasi sekitar kawasan rumah aku. Tajuk pun My Home. Actually film ni dibuat dengan tujuan 'melepas rindu pada rumah' sebab cuti yang diperuntukkan hanyalah 12 hari saja.


Short film ini khas dibuat untuk presentation Public Speaking, English semasa semester 2 degree. Nak tambah markah, kenalah jadi kreatif sikit.hehehe. Lokasi sekitar rumah dan menggunakan adik aku sendiri sebagai kanak-kanak dyslexic. Mujur dia boleh beri kerjasama yang baik, jadi proses pengambaran hanya mengambil masa dua hari saja. Masa ni umur dia 7 tahun. Menggunakan dua jenis kamera iaitu kamera still jenis Nikon (pesen lama punya) dan SonyErricson K450i


Dibuat khas juga untuk presentation subjek Tourism ketika menuntut di semester 3 degree. Kali pertama shooting dengan kawan-kawan kumpulan. At first mereka agak kabur dengan hasil yang bakal disiapkan walaupun di dalam skrip dan lakon layar sudah disediakan. Bila dah siap hasilnya, diorang pula gian nak shoot untuk next projek.hahahahaha. Oh. Menerusi 'Shadows' juga aku baru tahu bahawa membikin filem ini bukanlah suatu kerja mudah. Aku ambil projek sendiri sudah. Satu scene terpaksa re-shoot untuk dua hingga empat kali! Hujan terpaksa batal. 'Shadows' juga mengambil masa tiga minggu untuk disiapkan dengan dua fasa berbeza termasuk editing.Lokasi sekitar Paya Indah Wetland Putrajaya dan Shah Alam


Ok.Projek ni tak jadi.hahahaha..Kekangan masa yang sangat banyak.Lokasi sekitar UiTM Puncak Alam. Short filem ni actually untuk dihantar pada pertandingan filem pendek yang dianjurkan oleh Rummz yang membawakan koleksi filem 15 Malaysia

8 comments:

Muhamad Zaki Zafir said...

aku nk buat video simple utk projek pn pyh..haha.bro,try la upload kt sini vid2 ko.rase mcm brminat nk tgk. :)

mr.syazwan said...

wawawa

leh shoot tuk wan lak

konpem hasilnya FUUUYOOOO

kan

=_=

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir---> InsyaAllah bro.tunggguuu.hahahahahahha

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan ---> boleh wan.kumpul blogger ramai2, buat short film..mesti best

Nazz@Purple said...

hebat tu..berbakat..

shandye. said...

masa first year dulu ada gak la involved dgn produksi bikin filem pendek.

best gak join production crew ni sebenarnya.

rindu plak kat diorang.

tapi bila nk naik tahun akhir ni dh takde masa dh nk join semua tuh. huhuhuhuhu....

=(

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple---> jangan ckp camtu nazz.biasa2 je.amatur je pun:P

FaizalSulaiman said...

shandye. --->ha'a la lupa u amik tesl mesti involved dlm musical theater kan?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR