Friday, February 03, 2012

Review: Tattoo Si Gadis (The Girl with The Dragon Tattoo)


Poster filem ni ada 2 versi:)


Fail kes lama dibuka. Siasat gadis yang hilang atau mungkin..dibunuh!


Gadis yang tinggal dengan family besar. Mungkin salah sorang suspeknya?


Rumah family si gadis. Situated at an island. How creepy is that?



Lisbeth Salander.Gempak minah ni. Ada tattoo naga kat belakang badan dia dan seorang hacker!


Penyiasatan dilakukan



Cari hubung kait dengan family



Dan Lisbeth akan bekerja dengan investigator cum penulis biografi hot ini. What do you expect?



PS: Rooney Mara get nominated for an Oscar for Best Actress in a Leading Role. Aku suka cara dia memotretkan watak Lisbeth Salander melalui adaptasi novel ni and of course a few pre-nude scene (ada ke term ni??) and keep me thinking of criteria befor you get nominated in Oscar. Seriously get nude and having wild sex? Sopan tak boleh?LOL. Here are some list of actresses that have been used their famme fatale and hell yeahh won the Oscar:)

1. Helle Berry: Monster's Balll
2. Charlize Theron: Monsters
3. Kate Winslet: The Reader
4. Natalie Portman- Black Swan

PS2: Sebelum ni aktress Naomi Repice dipertanggungjawabkan memegang watak Lisbeth Salander dalam filem versi Sweden


14 comments:

Eazy Izzuddin said...

macam best aje

;)


p/s : LIKE it here ;)

shandye. said...

aku tak pernah baca trilogi novelnya, baik yang dalam bahasa sweden mahupun yang telah dialihbahasa.

i mean... kamon... aku mana reti bahasa sweden. hahaha...

anyways... aku rasa jalan cerita the girl with the dragon tattoo (tgwtdt) ni kompleks tapi dah dipadatkan dan dipermudahkan untuk penonton enjoy tanpa perlu membuat rujuksilang pada novelnya.

kancah bahaya neo-nazi, embezzlement, penculikan, pembunuhan dan entah apa-apa lagi bersatu menjadi suatu konspirasi yang mengelirukan. kau sendiri sampai sudah tertanya-tanya antara kalangan keluarga tu siapa yang benar-benar jujur sebenarnya.

tapi disebabkan kebanyakan bahagian dicerikan dalam flashbacks, jadi mikael dan lisbeth macam tak main peranan sangat dalam membongkar lipatan rahsia tersebut (walaupun rasanya mikael banyak menyusun dan lisbeth banyak menganalisis serpihan-serpihan sejarah yang timbul).

ya. aku akui lakonan rooney mara sangat terkesan sebab nampak sangat dia banyak buat homework untuk watak lisbeth tersebut. bezakan sahaja dia dalam the social network dngn tgwtdt. terlalu kontradiktif.

namun aku agak skeptikal untuk dia mengaut trofi oskar untuk watak itu. mungkin sebab nominasi yang lain juga hebat-hebat juga?

=)

ghost writer said...

sebenarnya aku dah tengok filem nih dalam versi asalnya,bahasa sweden.untuk buku triloginya memang aku tak baca tapi ya tentu saja aku masih boleh memahami konflik dan permainan filem nih.

Hans said...

jom tgok sekali bro :-)

Muhamad Zaki Zafir said...

aku zero bab filem2 ni,tp aku mmg nk cari kt internet cerita ni pasni. :)

hanaahmad said...

wah, macam menarik. harus nonton!

NUke_Rude said...

dah masuk panggung msia ke?? ke aku yg dah terlambat??

FaizalSulaiman said...

Eazy Izzuddin--> I download je kat tenet.hehehe/ selamat mendownload:)

FaizalSulaiman said...

shandye. ---> contenders Mara sangat kuat sebab ada Streep dan Davis

FaizalSulaiman said...

ghost writer---> konflik disusun fincher as director fil memang cantik. katanya nak jadikan filem ni trilogy

FaizalSulaiman said...

Hans ---> download bro:P

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir---> wajib cari zaki!

FaizalSulaiman said...

hanaahmad ---> cari kat tenet, hana!

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude--> tatau citer ni leh masuk Malaysia ke tak sebab banyak wild sex!hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR