Pheww lama tak post entry untuk MAM. First edition untuk 2012 dan hey!! Dah bulan 2 meh! Selamat Datang Februari!
Dulu-dulu aku cari-cari makananan ni dan bagaimana cara nak membuatnya sebab aku ni:
1) Hantu Kentang
2) Banyak-banyak sayur, aku paling suka kentang
3) Kentang ni sedap
4) Kentang ni….ahhh apa-apa ajalah!
Most probably, resipi ni mudah dan kalau buat sendiri, ia lebih berbaloi kan? Moh kita tengok cara membikinnya:
1) Hantu Kentang
2) Banyak-banyak sayur, aku paling suka kentang
3) Kentang ni sedap
4) Kentang ni….ahhh apa-apa ajalah!
Most probably, resipi ni mudah dan kalau buat sendiri, ia lebih berbaloi kan? Moh kita tengok cara membikinnya:
Bahan-Bahan
5 biji Kentang, dikupas kulit, potong sederhana besar dan rendam dalam air
3 biji bawang kecil (shallot)- hiris halus
2 biji bawang putih (garlic)- hiris halus
Ikan bilis, disiang siap-siap
Tauhu Kering (direndam)
So’on (direndam)
Sebiji Telur
Instructions
1. Kentang direbus dalam ukuran air setengah periuk. Rebus hingga empuk estimation 30-45 minitues.
2. Masukkan Shallot, garlic dan ikan bilis bila Kentang sudah empuk. Kacau rata.
3. Masukkan Tauhu Kering, So’on dan telur. Kacau rata. Masukkan serbuk garam dan perasa.
Mudah dowh!! Datin Maimun pun tahu buat!!haha
2. Masukkan Shallot, garlic dan ikan bilis bila Kentang sudah empuk. Kacau rata.
3. Masukkan Tauhu Kering, So’on dan telur. Kacau rata. Masukkan serbuk garam dan perasa.
Mudah dowh!! Datin Maimun pun tahu buat!!haha
Just few notes here:
a) Kentang perlu dipotong sederhana besar bagi memastikan teksturnya tak hancur jika direbus lama. Ia perlu direndam dalam air bagi memastikan ia tidak melalui proses ‘browing’ jika didedah udara dan menjadikan kentang mudah direbus (not time consuming)
b) Menambah ikan bilis dalam resipi ini hanya bertujuan sebagai flavoring
c) Penambahan telur di akhir resipi perlu dimasukkan secara rawak (bukan 1 hala) bagi memastikan tekstur ‘pecah telur’ nampak berketul. The form of ‘berketul’ disebabkan serat protein yang terdapat pada telur yang mengakibatkan ianya ‘coagulate’ disebabkan ‘heat’
d) Kentang mempunyai nilai kalori yang tinggi. Kentang adalah kumpulan karbohidrat
Selamat mencuba guys!
Ps: ‘Pecah Telur’..aku senyum sorang-sorang pagi ni:P kinky
Ps2: Episode 5 SegiJiwa: Mona datang dengan amaran manakala Emran tetap dengan ‘usahanya’
Tweet
d) Kentang mempunyai nilai kalori yang tinggi. Kentang adalah kumpulan karbohidrat
Selamat mencuba guys!
Ps: ‘Pecah Telur’..aku senyum sorang-sorang pagi ni:P kinky
Ps2: Episode 5 SegiJiwa: Mona datang dengan amaran manakala Emran tetap dengan ‘usahanya’
16 comments:
yeayyy..sup kentang...
telan air liuq pepagi Februari ni. wey, aku pun suka kentang! suka sangat!
waaa..kena cuba nih..xpernah lagi masak cara cm gini.. :)
kentang ni versatile.
toast it, mash it, roast it, shake it...
semuanya sedap.
i always love kentang!fanatik!
buat sardin masuk kntang,buat sambal bilis masuk kentang.dlm kari ayam ke dalca ke sup ke atau apa2 mskn yg ada kentang, kentang dulu la yg akak cari..
dan jenis sayur yg bkongsi ranking dgn kentang ialah kubis :)
Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) ---> ce try pojie.mudah gila k!:)
hanaahmad ---> pe lagi hana. cuba buat tengok hasilnyaa. mesti berbaloi-baloi:)
:: Cik Nur :: ---> cuba cik nur,pasti tak rugi:)
terima kasih singgah blog kita neh:)
shandye.---> couldn't agree more, syai:)
NY---> perghh kak! fereal???
cayalah ada geng!!
oo yang ni ke..
saya pun gilerkan kentang!!! wahhhh
serba boleh kau nih,Zal.bukan takat menulis,masak pun terer.
Nazz@Purple ---> haaa hat ni la nazz:)
airazulaikha ---> siyess aira? perh ok kita geng skarang!hehe
ghost writer---> hahah aku pejam mata bleh buat neh.haha cett poyo giler aku:P
Post a Comment