Wednesday, July 11, 2012

Nasi Lemak Ayam Penyet

Lama tak update.

Sesekali update pasal makanan. Naiss!

Sekarang ni susah nak jumpa nasi lemak murah, seringgit satu. Tapi aku pernah rasa.

Nasi lemak bawah ni.

Isi dalam yang membukit


Tak beli 1. Dua sekali aku rembat


Cukup sedap. Murah. Nak nak pulak bungkus dengan daun besar gedabak macam bungkus tempeh! Terasa kampung sangat.

The other day, aku makan nasi ayam penyet. Dia punya sambal tak usah cakap. Sedap namampos! Then it occur to me;

"Macam mana kalau nasi ayam penyet sudah jadi signature dish, tarikan pelancong datang ke Malaysia?"

Yeah. Isu belum ada. But then, kita kena fikir consequences. Kita tak ada masalah nak terima makanan luar dan adapt ikut selera kita. Cuma risau kalau kata soon, nasi ayam penyet sudah dijadikan 'pin point' menarik orang datang ke negara kita, walhal makanan itu datang dari tanah seberang.

Aku luah pendapat risau. Aku tak kisah pun sebenarnya. Aku raikan kepelbagaian budaya. Tak salah kan?

12 comments:

saya gemuk saya comel..^^ said...

waaaa...1st time nasi lemak bungkus daun apakah itu =)

ghost writer said...

gerai 1Malaysia pun takde jual nasi lemak RM1.

avid said...

what happened with good ol'-plain-simple-50 cent nasi lemak with quarter-sliced boiled egg, roasted peanuts and anchovies and 'sedap namampos' sambal?

and what happened with banana leaf?

Dandelion Kiss said...

Sekarang nasi lemak
semua dalam polistren.
Dang!

man said...

hehehe..pelbagai jualan..dpt tarik pelanggan..

daddydian said...

makan2...kt mana beli nasi lemak tu?

FaizalSulaiman said...

saya gemuk saya comel..^^ --> haha entahlah. saya rasa mcm daun ketapang.hihi


thanks singgah ya :)

FaizalSulaiman said...

ghost writer ---> kaaan? ni makcik2 yg buat bisnes kecil2

FaizalSulaiman said...

avid ---> the leaf, what I can call as creativity. it is nice :)

FaizalSulaiman said...

Dandelion Kiss---> tau takpa. bahaya kesihatan

FaizalSulaiman said...

man---> mungkinlah sebab sekarang selera berbeza beza :)

FaizalSulaiman said...

daddydian ---> ni kawan ofis yg jual bro :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR