Monday, February 23, 2009

HAKIM MENGHAKIMI

Minda kita ni selalu skeptical. Mungkin sudah di didik dengan acuan Asia, kita sukar untuk menerima perubahan walaupun ianya satu perubahan yang kecil. Sebelum memulakan 1 lagi topic panas, sepanas pisang goreng panas ni, aku ingin mengucapkan thanx a lot pada 4 lagi followers baru yang sudi datang menjenguk blog aku nih. Trimas bebanyak!!!. Selalu2 la datang yerk!

Topic kali ini aku ingin sentuh mengenai penyakit judging in human yang sedar tak sedar dah menjadi kudis dalam hati kita. Mungkin kita sudah disogokkan dengan base educational culture sejak turun temurun lagi, terutama masyarakat Melayu yang terkenal dengan sikap sopan santunnya. Lalu bila melihat lelaki dan wanita berwajah baik, berpakaian sangat proper, minda kita cepat mengatakan ‘baiknya si polan tu’ dan bila je nampak kelibat mat rempit, pakaian tak proper atau perempuan seksi hisap rokok, cepat betul kita kata ‘jahatnya si polan tu’. Ini adalah beberapa bentuk judging in human yang selalu ada pada kita.

Sebagai human, kita memang tak lari dari sikap prejudis seperti ini. Aku ingin berkongsi satu quote oleh lecturer aku yang beragama Kristian. Katanya:”Rupa paras atau physical appearance tak menjamin siapa kita, tetapi ukurlah berdasarkan hati kerana kita adalah sama di sisi Tuhan”. Bila aku fikir balik, ada betulnya apa yang dia cakap tu. Kita tak seharusnya judging seseorang itu semudah ABC je. Kita semua sama disisi Tuhan. Tak semua lelaki dan wanita berperawak baik akan baik juga hatinya dan sebaliknya. Contoh terbaik yang aku pernah dengar Siti Nurhaliza pernah merokok? Dan terbaru aktress berwajah baik, Fasha Sandha kantoi pegang rokok!. Ini salah satu dari berjuta2 contoh yang ada dalam dunia. Tetapi akankah semua ini akan menjadi bukti yang si polan2 ini berhati jahat?

Tepuk dada, Tanya selera…

Kesimpulannya kita sebagai manusia tak boleh senang2 je nak hukum seseorang itu sesuka hati kerana melalui kata2, kita bakal menyesal dikemudian hari. Apa komen korang tentang isu ni?. Pernah ke ada member perangai teruk, tapi hatinya baik?. Sila2 lah komen atau post pada shoutbox. Satu POLL undian dijalankan disebelah kanan korang.
See u all next post!


Faizal Sulaiman:-) Realiti itu adakalanya pahit untuk ditelan…

8 comments:

Mya Zulkifli said...

asal eh? pompuan merokok hina sgt ker? pastu yg xmerokok tu mulia habes? haihhh... xde kene mngena dgn kolot xkolot. yg isap rokok tu xsemuaanye jahat. mmg lah nmpak xsopan seorang perempuan isap rokok tpi, hati dorang? tah2 lagi mulia dr yg xmerokok tu tpi buat menda jahat lain.

~just a thought anyway~

cik kedondong said...

ntah la
sometimes people do need to judge by its cover

dlu ak skeptikal gak la
skang xlagi..sebab semua orang sama je
tepuk dada tanya iman
hahhah

jd ak dah jadi orang yang dah terlalu kisah pasal hal skeliling
pakai tudung pon prangai macam sundal buat pe kan?

tapi sbb ko kawan ak
kalo ko tgk ak ccm da terpesong sket,jgnlah segan2 nak sepak ak

heheh

pijie said...

cantik sgt ker ble pompuan hisap rokok...?
fuck off....mcm pompuan murahan je.mcm pmpuan yg duk kat jalan tunku abd rahman @ lorong haji taib.lgpn bnda tu x elok tuk smua org...laki pn x elok gak hisap benda tu.
Islam pn dh mengharamkan kita buat benda tu...
membazir dan boleh juga dianggap sbagai membunuh diri & org len gak.
benda ni smua spatutnye da ada dlm kpala otak masing2 kerna smua da blajar tggi2 skang.xde lg yg blajar smpai form 3 @ takat upsr jer.
klu masih ada tu mmg bleh dimaafkan sbb diorang x berpelajaran.

bob said...

bg aku la pompuan yg hisap rokok ni mmg "jahat" la.jahat ni maksudnya luas.xkan la org yg baik nak hisap rokok?mmg la kadang2 org yg xisap rokok ni ada yg lg teruk dari org yg isap rokok.tp secara lazimnya,org yg isap rokok ni liar.dr mn dia blajar isap rokok?xkan blajar kat masjid?mesti la dr tempat yg x elok.mulut kita mmg bole kata,x semua pompuan isap rokok tu jahat,tp btul ke hati kita ble terima kenyataan tu?kebenaran mmg susah di terima...

abu fudservice said...

slah ke pmpuan mrokok??aku tngok rileks je..zman da brubah,sma la ngan org pn..stakat mnum arak,zina,mkan pil dah jd drah daging org skrang ni..rkok 2 biase je,asap je..lbih baik drpd isap P***R..

lgpun ble mati kubur masing2..klu kena hentam dgn mungkar nangkir pn sndiri tanggung ma..

yg korang nk sibuk2 ni apasal?suka ati la nk isap rokok..life diaorg..mak bpak dia pn x mrah...ak tgk nenek2 kat kmpung rilek jer layan rokok daun...siap cmpur marijuana lg.pergh.......layan beb.

super said...

bagi aku sesaper yg merokok 2 mmg jenis yg pentg kn diri sendri...diorng yg merokok org len yg x mrokok dpt penyakit...bkn nyer diorng x tau yg rokok 2 ade byk bahan kimia...konfem bad effect nyer...x penah pulak aku dgr isap rokok 2 boleh prevent cardiovaskular disease, or something yg leh give benefit kt health @ leh kasi IQ bertambah ker...kalo bleh len crite ar...lg pun dlm Islam da mlarng isap2 rokok nie...dan hukum nyer pun haram...kalo da haram konfem dosa besar...da sama can mkn b*b* and wat zina hukumnyer 2...so, di sini kesimpulan nyer bukan lah siape yg isap rokok 2 jht or x isap 2 x jht yg menjadi persoalan, tp da tabiat 2 diharamkn dlm Islam, maka dosa lah ia kalo dibuat jgk dan jht la org yg buat mende haram 2...tambahan pula bila korg merokok, secara x lgsung korang da menyalurkn bantuan kewangan kt Yahudi...fikir2kn

cik kedondong said...

apsal ak cm kenal je makhluk2 kat atas ni?

Miss Dor said...

mak aih.... 1 klas dok comment kat cni..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR