Wednesday, August 12, 2009

GAM

Salam.
Ini bukan citer pasal hisap gam ke apa okay. Mungkin aku agak ketinggalan utk review subjek ini, tapi aku tak kiralah. Tetap nak review jugak.hahaha..

Korang tahu tentang filem Dukun?. Ye..filem yg khabarnya mengambil cebisan kisah pembunuhan kejam yg dilakukan oleh Mona Fendey sekitar tahun 1993 lampau sehingga menarik minat 1 Malaya ketika itu. Masa tu, aku baru darjah 3 & suprisingly habis sume suratkhabar2 utama aku selongkar demi mahu mendapat butiran perjalanan kes berprofil tinggi sepanjang sejarah Malaysia ketika itu.

Selepas Mona dijatuhi hukuman gantung pada 2001 lepas, ada ura2 1produksi local kita nak membikin filem based on that true event.
Dan tahu2 jer, pada 2006, filem Dukun arahan Dain Iskandar Said, dilakonkan oleh Umie Aida, Adlin Aman Ramlie, Avaa Vanja, Elyana, Faizal Hussien & Soffi Jikan ni dah siap jew. Waktu tu dah kuar website bagai ngan teaser lagi & planning nak tayangkan filem ni kalu tak silap sekitar Disember tahun yg sama.


Scary doe tgk muka Umie Aida dlm poster nih. Mau tak demam kura!


Alih2, perjalanan filem tu utk ditayangkan senyap camtu je. Aku tak mahu la nak jadi jugementalist sebab aku suda folow perkembangan filem seram ni sejak 2006 lagi. Malahan majalah Hype! sudahpun membuat beberapa review utk filem ni. Mungkin ini melibatkan sensitivity beberapa pihak. Furthemore, Mona's famous quote just before she had hanged to her death, "Aku takkan Mati (I will never die) dijadikan tagline dlm filem ni.



Tetapi keputusan lain yg aku dengar bahwa filem ni akan digam terus dari ditayang. Dengan kata lain dibanned tayangannya di Malaysia. Tapi kan, aku sure..,kalu filem yang dibanned ni, demand dr pasaran gelap tentu tinggi. Tgk la citer Bukak Api tuh. Filem tu pon dibanned tayangannya lama dulu, but for the past 4 years back, filem tu boleh gak dijumpai di pasaran gelap. Malahan ada plak yang rajin download ke youtube. Hehehe..

Indera:--)Filem Muallaf pon nampaknya mengalami nasib yang sama.

7 comments:

ayie said...

waa cite dukun..
mst besh tgk

epol said...

mmg nampak best...tapi apekan daya...filem2 'luar biasa' sikit je tros disekat...huhu

**kredit kat pereka poster DUKUN..nampak umie aida ada bayangan mona fendi gak sket2..huhuhu seram

rizz said...

tgu sgt cte nihhhh

Indera said...

ayie--)huhu..sudah di banned ayie. mang takde harapan nak tgk:-)

Indera said...

epol --)kalu ikot dr segi sensitivity tu mang logic, tapi dari kebebasan kreativiti mang takde. filem berkualiti selalu jadi camni.

p/s--)poster filem ni mang serem!

Indera said...

rizz--)just crossing ur finger rizz.huahuahua..nrah bole tgk ke idak?huhuhu

bananasplit said...

mcmana industri film M'sia nk maju klu cmni?
kata nk bersaing ngn film negara2 luar...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR