Saturday, August 08, 2009

PERAM:-EDISI CHINESE WHISPER

Ok peeps. Peram memeram kembali lagi dengan edisi Chinese Whisper. Korang tau apa tu Chinese Whisper?. Ok la here some hints, ianya merupakan antara permainan kegemaran kanak2 lebih2 lagi sewaktu mereka masih kecil. Kecik2 dulu korang mesti pernah main permainan ni. Chinese Whisper juga disebut Broken Telephone oleh sesetengah negara.


Permainan ini seronok dijalankan dalam kumpulan kecil. Lagi ramai ahli yg participate, lagi seronok kerana impaknya dapat dirasai di akhir permainan itu kelak.

Sebagai contoh Kanak2 A menerima maklumat

"Baju ibu saya bewarna merah dan ibu saya gemar memakainya".

Kanak2 A pon membisikkan maklumat itu kepada Kanak2 B & Kanak2 B membisikkan maklumat itu kepada peserta seterusnya, bergantung kepada jumlah pemain dan jangan terkejut jikalau di akhir permainan, ayat tersebut boleh bertukar kepada:-

"Emak saya seorang yang cantik"

Dalam dunia kanak2, ianya merupakan satu permainan yang menyeronokkan. Tetapi, bayangkan kalau fenomena Chinese Whisper ni berlaku dalam hidup korang?.

Serius..tak kelakar langsung!

Tak yah cerita jauh2 la. Aku nak tanya korang.

Apa reaksi korang bila korang sendiri menerima berita yang tak betul mengenai diri korang?. Peram ke tak peram perasaan tu?

Indera:-)Pergh ayat aku..seyesh skema kan?. Nak muntah?dipersilakan laaa..

8 comments:

Kuwe said...

hahaha.kalau aku ckp ini game lecturer aku suh student men dlm klas mcm mana?cilakak mcm kanak2 pulak

Indera said...

Kuwe --)ouh best la lecturer ko.so the last result camne?.bercanggah tak maklumat yg diterima pada awal game tu?hehehehe

p/s--)sesekali jadik budak2.hahahaha

Kuwe said...

hahaha.

kalau org bkn budak main.mmg ayat nya lagilah bercanggah dengan kadar kuasa kuda!

hafizzuan said...

chinese whisper of cos i know..main pas2 msg..kewl giler

Indera said...

Kuwe --)hahaha..tau takpe.

Indera said...

hafizzuan --)yesh kewl sgt masa kecik dulu.tp kalu jadi masa dewasa ni tak sonok langsung.huhuhu:-)

Mr.Homosapiensz said...

dulu main masa orientasi kursus jer....menarik...

Indera said...

Mr.Homosapiensz --)a'a sonok tuh:p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR