Thursday, August 13, 2009

A YEAR:- SPECIAL EDITION!

Salam.

Harini disebabkan satu hari suntuk aku takde class, cam biasa aku menyibukkan diri dengan mencari beberapa artikel dan koleksi2 artikel-journal utk next assignments. Takpe buat in advance pon. Tak rugi kan?. Pada masa yg sama, aku sibuk ber YM'ing selain Facebooking dan Youtubing.hahaha. Buka2 blog..,baru aku perasan yg harini adalah 1st anniversary blog aku!

So, dengan tangkas dan gigihnya aku buat entry khas sempena 1st year blog kesayangan aku nih. Sebenarnya, banyak kenangan manis yg aku dah explore sepanjang jadi blogger nih. Aku start jadi blogger ni pun disebabkan pelawaan classmate aku. Seyesh, pada awalnya aku tatau langsung camne nak blogging, upload pics, upload vids dan menapis contents2 yang sedia utk di publish. To Miss Kedondong, thank you so damn much!

Ok..jum browse through apa yg aku dah buat sepanjang 1 tahun ber-blogging nih!


Ni 1st day aku blogging. Isu pasal pelajar UiTM buat bantahan pasal quota 10% kemasukan non-Bumi. Masa ni n3 aku panjang berjela2 dan folower aku baru ada 2 org.hahaha. Nampak sgt aku tak pandai nak attract reader doe!


Antara isu2 yang dah ditulis. Masa ni seronok sgt coz ramai clasmate aku surf page ni untuk drop some of their point of view. Kadang2 jadik perang kat sini!



Masa awal2 aku menulis, banyak content aku mengandungi downloadble entries. Masa tu hanya fikir untuk seronok2 dan memenuhi permintaan kawan2 yg nak certain2 lagu. Selain tuh, ada gak movie & drama cambest yg aku upload spt La Vie En Rose, Kekasihku Seru ngan Ponti, Anak Remaja.



Antara "keseronokan" menjadi blogger adalah dibebani ngan tag!, selain buleh dapat award. Pernah sekali aku buat tag panjang gila sampaikan boleh kata the whole night tu aku menghabiskan masa buat tag!. Satu experience yg seronok sgt!



2 project short-film aku yg berjaya di upload.Hohoho. Dua2 video ni hanyalah untuk presentation subject2 aku jew. Skunk ni, aku sgt2 rindu nak wat filming lagi.hahahaha




Blog ni juga menjadi tempat aku review sesuatu filem @ drama yg dah aku tonton. Kebanyakannya berbaloi jugakla. Filem yg dah aku tonton termasuk The Curious Case of Benjamin Button, Talentime, Upin-Ipin, The Confession of A Shopaholic, Queens of Langkasuka, Harry Potter& HBP, Setem dan drama Nur Kasih.




Antara topics yg menjadi tumpuan dan kegemaran commentators. Kebanyakan topics are all about battle of the sexes.


Alhamdulilah, dalam masa setahun blogging ni, macam2 pelajaran yang aku dapat tentang pelbagai makna antara bloggers dan followers. Blogger bukan saja "ditugaskan" utk menyampai maklumat, tetapi haros mempunyai creativity zone supaya apa yg disampaikan menarik minat readers & followers utk meninggalkan komen. Tak salah kalau bercerita tentang peribadi, tetapi harus diingat jgn sampai pembaca @ follower muak plak.

Dlm berblogging, ada juga masa kita dikritik oleh commentators. Aku sendiri pernah menghadapinya dan it was like living in uncomfortable situations. Buat sumer benda jadi salah. Tetapi, jangan cepat mengalah dan melatah. Biasalah..,tak sume org suka topik yg kita bincangkan. Take it as a learning process and in a postive way. Make sure, lepas2 tu jangan ulangi kesilapan yg sama dan berhati2 lah ketika menulis.

Selain tu, adab mem"follow" juga penting. Ada dikalangan kita yang membuat andaian "aku folo blog ko, ko wajib folo blog aku". Itu satu attitude timbal balik yg sangat tak releven. Bagi aku, aku tak berapa kisah sgt tentang hal ni. As long as we keep on tracking each other sudahlah. Takde paksaan dalam istilah following. Tetapi ada blogger yg ambil peduli hal ni. Penting bagi mereka melihat isi sesuatu entry sebelum follow the blog.

Lastly, thank you so much to all my followers yg selama ini browse through page ni dan tak segan2 memberi komen. Kepada yg terasa dengan bacaan kali ni @ yg sudah2 tu, aku minta maaf bebanyak. Blog ni pon baru je setahun.hahaha.Masih banyak yg perlu diimprove.

Indera:--)Huhu..panjang seh entry kali nih!. Aku penah terfikir.."sampai bila aku nak blogging?"

14 comments:

CikYana(",) said...

hepi bufday 2 ur blog
keep on blogging
:))

Indera said...

CikYana(",) --)trimas2.kinda busy lately sis.hehehe..tengah bahgia skunk ni ye!.tahniah2!!

CikYana(",) said...

sme2 :))
u called me sis?
we in de same age okey
ahaks..
alhmdulillah bahgia..maceh2

DaliaLiyana said...

hai dik...slam singgah....
hv a great day!

Kuwe said...

ada buat pulut kuning dok boh?

haih ore otai kito.kawe baru stahun jagung.

Indera said...

CikYana(",) --)hahaha..takpe kamu matang la.hahaha

Indera said...

DaliaLiyana --)hai kak.have a nice day for u too!

Indera said...

Kuwe--)bereh boh!.takde la otainyo weii.hahaha..

bananasplit said...

hohoho...stahun dh la umor blog ni ye.x prasan plak...

selamat ulangtahun!!

Indera said...

bananasplit--)trimas boh!.ehehehe.takde birthday cake ker?ehehehe

NUke_Rude said...

dear bro,

selamat menyambut ulangtahun ke-1 blog anda.

semoga blog ini panjang umurnya dan sentiasa dipenuhi ngan entry2 hits yang akan melonjakkan populariti blog dan anda. hahaha

skema tak? skema x??


:D

Indera said...

nuke--)

Dear nuke,
Hits entry?hahhaha..InsyaAllah
Blog ko pon harap2nya sukses.
Kata dah menang award so blog kamu memang best la!hahaha

trimas2 n keep reading bro!

bananasplit said...

klu ada birthday kek sape nk mkn??

Indera said...

bananasplit --)aku la makan.hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR