Monday, August 10, 2009

PERIHAL GENTLEMEN

Isnin tu permulaan hari
Cam biasalah pagi Isnin, aku ada kelas pagi. Bersiap awal bagai sebab aim aku satu je.

Aku tak nak berebut-rebut masa naik lif ke tingkat 8, bilik kuliah aku tuh. Sampai2, lebih kurang 8.05 am dan seperti yang aku agak, nampakla berebut students nak naik lift.

Kat tepi dinding lift tu adala tulis...

"Pelajar tingkat 1,2,3 digalakkan menggunakan tangga"

Tapi aku tertanya-tanya..berapa orang students yang kesah pasai arahan tu?. Tak ramai wa cakap lu. Ada yang sanggup tunggu lift nih semata2 nak naik tingkat 3. Ada pulak yang "bijak pandai", tunggu kat mana2 tingkat, pastu masuk lift (tak kirala lift tu nak naik@turun).
Tau2 je, nampakla beberapa orang kat groundfloor bila lift tu sampai bawah. Sakit hati seh!



Tu belum kira nak bagi laluan kat students2 pompuan yg berebut-rebut camla kelas diorang lari ke Bidor nuh!. Honestly, ada gak a few girls yang baik. Tunggu turn and masuk dlm lift tu ngan well behave. Tapi most of them mang ganas tak hengat kalu bab2 berebut-rebut ni.

Aku masih leh ingat pagi tadi masa sorg budak pompuan dengan selambanya melanggar bahu aku (not even say sorry@ekskius me ke), wat derk je potong line nak masuk lift tu. Last2 aku gak geget jari tak dapat masuk.

Satu aku nak tanya, bergunakah lagi phrase "Ladies first" @ "Men should be gentlemen" diguna pakai kalau org lelaki sendiri selalu je terkena time2 rebut camni? (cthnya bus rapid KL atau lift). Korang rasa camne?

Indera:--)Aku selalu tak bagi muka kalu ada girls yg kena berdiri atas bus. Lebih2 lagi yg berwajah cun2 nih. Ketepikan soal gentlemen sbb aku rasa kebanyakan girls yg aku jumpa berdiri tuh, sihat2 walafiat belaka! Tak tua mahupun mengandung:-)

29 comments:

The Moon Hapiz said...

ak memang hangin kalo ad yag tunggu lift semata2 utk naik tingkt 2, 3, 0r 4. Coz patut a nek tangga je kan?? Lagi satu kalo turun. Ape la sagtnyer nk turun pun hangen nak nek lif. Beragak-agk la kan?? Perihal nek bas, hahahah.. Ak cuma akan bagi muka kat makcik2, or pakcik2 tua, or pompuan mengndung or bwk anak.. je. Ngn girlz sowi la.. kecuali a kalo a gurlz tue nmpk cam penat sgt. Nak berkongsi pengalaman sikit masa ak nek KOmuter dari Serdang ke KL Central, aku lupa da hari ape.. Ak time tue berdiri. Ad la makcik india nie, dia berdiri sambil dukung anak die. Agk seksa la jge. Kesian ak bila tgk makcik tue hmpir2 jatuh n xde sowang pun offer utk die duduk, baik Melayu, India (sebangsa dengan dia, or Cina) Macam mana tue???

shamimi said...

gua x bagi kt gurl tp gua selalu jew bg kt org tua dan wanita mengandung.

jgn harap gua nk bg waluapun cantik bagai puteri lilin.

chocolatecake said...

mmm
depend on situation la

ak rase girl2 yang xnak naik ikut tangge tue..sebab diorg da penat turun tangge kat puncak nie...ko ada pk?maybe budak2 laki datg naik motor..n majority girl2 nie semua jalan kaki..so kesian la..penat trun tgge xhbis kna naik tgge lak..adakah laki3 kat luar sane pk keadaan girl3 nie?

p/s untk student puncak alam...

FERDAUSferdy Buthaks said...

tau xpe...skt hati ngan bdk2 tuh. aku ni skunk x naik g dh lift. better aku naik tangga n jln slow2...lg sehat....esk klas aku tgkt 11...aku naik tangga.

x suka ar bdk2 mcm nih...ader yg naik tgkt satu pun naik lift...x ke bangang...

Indera said...

The Moon Hapiz --)semuanya bergantung pada tahap kesopanan dan kesusilaan. Baik perangai takkan jadi macam tu.

Indera said...

shamimi --)setuju sgt momo.peliknya diorang akan pandang...
"hey apsal ko tak bagi seat kat aku.tak gentlemen langsung!"

Indera said...

chocolatecake--)takde maknenyer turun naik tangga coz ada je budak lelaki turun naik tangga cam diorang. tak berebut pong? moralnya beginilah apa kata depa pun naik tangga cam diorang juga, sbg cth ke tingkat 5,6 dsb. and for what's worth aku dengar

"lantaklah.aku tak kira aku nak naik juga lift!"

p/s--)sapa kata pompuan sabar dlm hal ni?huhuhu:-?

Indera said...

FERDAUSferdy Buthaks --)tgkat 11 naik tangga?wau hebatnya?

setuju sgt.ada ke tgkat 1 pon guna lift.aiyohhh!

dark said...

kdg2, kite terpikir, kesusahan kite tu, sebenarnye untuk kesenangan org lain..huhuhu..tp,klu dr positive thinkin, kite dapat `sesuatu` dr tu..hahahaha!!
sekian..
selamat beramal..hahahahahahaha!!

Indera said...

dark--)i've got what u try to say here.betol juga kan?tapi kebanyakan kdg2 soo manipulative.. huhuhu

Anonymous said...

hm....org laki ni kalo kena gaya, emo jugak! so, jgn ckp girls je yg slalu emo bila bg pndangan....

ala...slagi bkn org tua, org 'mak buyong'...we r still same, x der istilah ladies first..

tp aku lg hangin, ad 1 time aku nek train, cek kak tu bg ank dia yg umo 7 8 thn tu dok kat seat, padahal ad org tua yg x der seat...srh la ank tu bgn kak oi!!


~ miz dor~

Indera said...

~ miz dor~--)takdela emo sgt.cuma nak tegur saja.see who's talking here.kalau la ramai org pompuan berfikran open minded cam you kan best miz dor!.
tula..u see urself parents taknak mendidik anak dari kecil menghormati the elderly. camne nak praktik when they get adult nanti?

Zura said...

yg penting budi bahasa...

Ahmad Firdaus Haikal Arham said...

lelaki kena gentle kan..fird pun tak suka bagi muka kat gurlz yg perasan chanteq nie...atau tak chanteq tapi buat2 chanteqkan....kalo yang tudung labuh tapi pandang sipi je kat fird memang kena penangan kata2 tajamkan...kadang tercabar gak bila tengok diaorg nie pandang semacam je...kadang2 bile naik lrt...akak2 yang sehat nie selamba je duduk..penah sekali fird tegur suh bangun bagi tempat duduk tue kat abng buta...merah gakla muka perempuan tue..heheheh

Indera said...

Zura --)betol tu.budi bahasa budaya kita kan?

Indera said...

Ahmad Firdaus Haikal Arham --)hahaha..setuju sgt fird. jgn terlalu gentlement ngan depa nih.nanti manja telebih!hehehe

Key Thin said...

i pown tak suka pompuan yg ngade2... asal naik lif je nk brebut2...pleazla!!! tk matured lgsung.mcm budak skolah tadika taw..ak yg dah nk naik lif pown dok kt dpan pintu lif kna tolak2...tk psl2 kna nek naik lif...rsa mcm nk smack down jer diorg nih!!! be proffesional la ckit!!!bdk skolah pown taw bratur... eee...bencinyer...
GRRRRR......

Indera said...

Key Thin--)tula pasal.huhuhu

orangeunggu said...

kenape msti pk pom mengade2
kalo ko duduk pun pom xpk la ladies 1st ka...xgentle la
org laki yg selalu pk cam tue
pdhal kami girl3 nie biase je...
laki tue...over sangt pk yg pom nie terlalu mgada3...

pk3 la...laki ego tggi..tue la pk cam tue

Indera said...

orangeunggu--)hih emonye cik orangeunggu nih.sabar2.

NUke_Rude said...

(kalau ada yg merah n terasa, aku mintak maaf awal2 ha..)

Perempuan.
Bila tgk lelaki berjaya mncapai sesuatu, dorg pun nak ikut sama berjaya. Kalau lelaki boleh buat itu, dia pun mahu buat juga...

Itu la sampai ada slogan "Wanita juga boleh" lah apa bagai lagi.

They always claim that they are STRONG as MEN. But they just claim saja.

But then, when it comes to naik lif or beratur tunggu bas ke.. tiba2 mahu menggunakan "Ladies 1st" la, "Perempuan kaum yang lemah" la and so on.

Funny kan.

Last time korang gak yang nak kesamarataan antara laki ngan pompuan. But why bila situasi win-lose, korang prefer lelaki yang beralah untuk kalah?

Lelaki ni, gentlemen nya mmg la ada, dan berpada2. Harap permpuan tak salah guna dan menyebabkan lelaki merasa menyampah terhadap mereka.


(aku rasa ni pun sebab kenapa makin ramai lelaki suka lelaki... serius!)

Kuwe said...

ha ha ha

menarik.

depend la.aku kalo terdesak.tp ramai org.aku pun berebut jugak la kot hahaha.tp brebut ngan pompan?aku malu bah!sape yg tingkat 1 pun nak nek lif.cis bapak blagak betul

Indera said...

NUke_Rude --)perg bro. bagus la statement ko. kita bukan tanak berebut.boleh je.boleh sgt.tapi kita ni ganas kalu berebut. satu lagi malu kalu berebut2. nampak sgt tak matang.

Indera said...

Kuwe --)kawe pong malu dowh. sanggup aku tunggu another bus dr berebut2. nanti kalu terkena tmpt2 sensitif diorang mulala diorg pandang semacam n nak kata kita ni pervert. mulala kena cop gatal.huhu.manipulatif sungguh kan?

-- [ 4nkEl r4p ] -- said...

wakakaka nasib baik opis ankel xda tingkat2..masuk jer..semua underground..bukan as tanah tapi bawah tanah ye..

cik kedondong said...

dear mr..
bagi ak xde da istilah gentleman or ladies 1st
itu untok org brt
nowadays kite kene rebut segala peluang yang ada...
lagi2 klas en ali xleyh dtg lambat.jadi ak kne dtg awl supaya xyah brebut

laen kali gerak la pukol 7..bwk skali buku.stadi dlm klas kalo xnk brebot sgt

masalah btol.

the virus said...

ada kelebihan nye kene tggu lif ni sbb dpt tgok mcm2 perangai manusia...bru la dpt tau cmne sikap sebenar student hawa nie...time berebut lif da x kisah da perihal keayuan, kesopanan dan kelembutan sbg seorng wanita muslimah. mungkin sbb kt puncak ni rmai kaum hawa, jd terserlah lah pelbagai sikap yg kte x tau dr diorng ni...mmg la bdk laki ni ganas, tp kitorng still cool kalo bab2 berebut ni, bkn nk menjatuhkn maruah mana2 pihak tp ini sekadar pendapat berdasarkn pengalaman, sbb aku jarang dengar org laki merungut tp time2 menunggu, kaum hawa ni kerap merungut...kdg2 rungutan 2 dtg dr yg nmpk alim dan muslimah, tp x boleh salahkn diorng gak sbb diorng ni emosi sket, tuhan da jdkn diong ni ada 9 nafsu 1 akal jd kaum adam ni haruslah memahami

-kaum adam dan hawa harus saling memahami antara satu sama lain, bru lah x da sikap berat sebelah-

bananasplit said...

sokong the virus...kadang2 ak malu gak tgk bdk2 pmpuan ni berebut lif atau bas.kata blajar dkat universiti tp prangai x mcm org yg educated lngsung.smpi sggup tolak menolak antara satu sama lain..klu beratur ikot turn kan senang dan selamat.
pastu satu lg bile dpt masuk lif tp penuh.maka akn berbunyi la lif itu sbb overload...ak tgk masing2 xnk mngalah, xnk kuar lg2 bg yg last masuk tu.masing2 pndg atas buat2 bodoh.cuba mngintai langit kot..
ble da lama lif tu mnjerit br la nk kuar pastu merungut...ish2,x paham btol la.
adakah mcm ni pn pmpuan masih dipanggil golongn yg lemah?
x tggi kah ego mereka2 itu?

the virus said...

cam marah je bananaspit...salah uitm gak wat lif cket, aku dgr yg sbnrnye kt fsk6 tuh ade 8 lif, sepatutnye, mengikut plan asal, tp tah cmne leh jd 6, tp kalo ade 8 pun still x cukup and perebutan lif pasti akan berlaku gak...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR