Wednesday, September 19, 2012

Ketemu Cinta Baru

Cinta baru ni dah lama tunggu. Kesian kan dia? Aku tak layan pada mulanya. ha ha ha.

So, setelah dikecewakan, aku kembali ke cinta baru ni. Setia betul dia.

Cinta baru aku ni namanya Goodreads.

Goodreads adalah laman yang mengumpulkan pembaca tegar dan berkongsi buku yang dibaca mereka dengan menulis review, menentukan buku mana yang nak dibaca, akan dibaca dan sedang dibaca seterusnya memberi rating kepada buku tersebut. Ia seperti social networking, cuma bagi aku, Goodreads lebih bermanfaat sebab kita boleh jumpa orang yang sealiran dengan kita. (Mana tahu aku leh jumpa jodoh?) ha ha ha


Setakat ini aku mengimbas kembali kenangan membaca semasa zaman remaja. Novel cinta dan drama berat selalu jadi pilihan seperti Salina dan koleksi skrip Sirih Bertepuk Pinang Menari (membacanya semasa Tingkatan 2), Tenggelamnya Kapal Van Der Wick, Sesegar Nailofar (Tingkatan 3), Lagenda Budak Setan, Hikayat Cinderella (Tingkatan 4-5) termasuklah karya cinta Liyana Afiera Malik (1,2,3 I Love You, Dan...Mimpi Pun Berguruan).


I can tell, DMPB sangat sedih. Siot la citer ni! (nampak tak ego tanak terima kenyataan kat situ? hahaha)

It happens 10 years ago. Masa muda remaja katanya!

Jadi aku kongsikan di laman cinta baru aku ni; Goodreads.

Sekarang masih godek-godek tak tentu hala. Masih nak kenal-kenal. Kalau tak, maka tak cinta kan? hew hew hew

#1 Mungkin agak "lonelynya mamat ni sampai bercinta dengan buku". Aku tak nampak itu satu kekangan sebab bila masa kita sendiri, kita akan cari sesuatu untuk mengisi kekosongan itu. Maka, buku ada jawapannya

#2 Pernah baca (aku boleh katakan sebagai majalah) Variasari? Ia popular sekitar tahun 1991-1992. Masa tu umur masih tujuh tahun ke lapan tahun. Macam-macam cerita ada kat dalam tu (sesetengahnya picis). Yang masih aku ingat adalah kes pembunuhan Jeffry Dahmer, bukti wujudnya Malin Kundang di Indonesia dan Brunei dan dongeng Ular dari langit (sesetengah mendakwa Pelangi) turun ke bumi untuk minum air telaga.

6 comments:

Nazz@Purple said...

Salina ? erm..pernah baca gak..tp tak habis..huhuhu

shandye. said...

baru nk ada profil Goodreads?





























bh00000000ooooottttt....

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple -----> sebuah cerita yang sangat best tapi ambil masa nak baca

FaizalSulaiman said...

shandye. ---> baru nak berkenal kenalan. acane?

airazulaikha said...

acecece.. jumpa jodoh ya..
aira doakan ya.. heheh

FaizalSulaiman said...

airazulaikha---> hehehe..amin, aira!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR