Friday, September 14, 2012

Misi Merendahkan Buku

Aku pernah dengar satu kata-kata.

"Kalau kita kecewa dengan manusia, manusia akan pergi meninggalkan kita. Tetapi buku, (bahan bacaan) jarang sekali mengecewakan. Ia tetap bersama dengan kita"

Ok. Statement kedengaran macam loneranger patah hati. But for me myself, aku suka membaca. Cuma masa yang terlalu mencemburui.



Ini koleksi buku paling recent. 4 daripadanya sudah habis dibaca. See? Betapa sibuknya saya #TKDMPA

Semua dari Fixi kan? Bukan sebab aku pernah menulis untuk Fixi maka aku memborong buku-buku keluaran syarikat best itu, tapi memang jalur ceritanya sangat bagus dan berbeza dengan penerbit yang lain. FYI, sudah lebih 7 tahun aku tidak membaca karya-karya tempatan. Kali terakhir membaca karya fiksyen tempatan menerusi nukilan penulis Liyana Afiera Malik.

Bila masanya aku nak habiskan 'bukit' buku ni?

#1 Untuk menulis, kita perlu banyak membaca. Perkayakan vocab. Cuba simplified ketika menulis. Tak perlu diterang panjang lagi lebar.

#2 Tiada dalam gambar (Bisik, Tabu, Kelabu, Dendam, Dosa & Antologi Kopi) 6 buku ini dipinjam rakan dan adik perempuan aku.

#3 Buku terakhir dibeli adalah Cerpen Twitter karya Ajami Hashim

#4 Buku berwarna merah, atas novel Si Tora Harimau Jadian tu adalah zine pemberian penulis Sufyan Razzaq, sebuah antologi puisi "Aryana".

#5 Dua novel Fixi yang dapat secara percuma adalah Suami dan Isteri melalui kontes yang dianjur di laman Twitter

#6 Lawak Kampus adalah kompilasi komik yang aku baca hingga tertawa macam orang gila. 2 kompilasi komik ini pernah dipinjam dan telah hilang.

#7 1001 Movies dibeli pada Ogos dan sangat kagum dengan filem Crouching Tiger Hiden Dragon disenarai dalam list itu

#8 Dibelakang bukit kecil ini, ada dua row koleksi Harry Potter 1-7

#9 Buku terkini yang dipesan adalah "Cerpen" dari Nadia Khan


14 comments:

El-Zaffril said...

Sila bagi pinjam semua buku fixi kat along erk... itu bisa merendahkan... LOL

Lyla Ibrahim said...

Nak pinjam 10001 Movies tu.

Fendy said...

wow..hebat2...skrg baru ad 3 buku..haha

ErnieFaizal Siti said...

Samalah kita. Suka membaca dan suka membeli tak pernah hilang. Antara punca buku-buku semakin membukit.

NY said...

@El Zaffril..long,kalo pinjam kena bagi balik..Faizal,sila sedekah kat akak buku2 fixi yg lain selain dari Tabu,Kelabu,Dendam,Bisik,Kopi..hehe

*Aar lah..hari ni Jumaat..nak order CERPEN!!

airazulaikha said...

nak pinjam!! hehehe

shandye. said...

best sangat ke buku fixi BISIK tu?

tengok cover macam horror je...

FaizalSulaiman said...

El-Zaffril---> hahaha meh datang umah. beraya bawa Umar sekali, meh!

FaizalSulaiman said...

Lyla Ibrahim ---> bolehh. meh sini meh =)

FaizalSulaiman said...

Fendy ---> sila kumpul weh. berbaloi baloi

FaizalSulaiman said...

ErnieFaizal Siti---> masa cemburukan kita betul, kan?

FaizalSulaiman said...

NY---> hehehe meh datang umah beraya. cepat oder online kak =)

FaizalSulaiman said...

airazulaikha----> meh datang umah, aira. bawak moist choc cake sebagai ganti.

FaizalSulaiman said...

shandye.---> bukan comel ke? hihihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR