Friday, September 07, 2012

Ulasan: Cerpen Twitter (Jika Anda Mahu yang Ringkas Tetapi Bermakna)

Judul: Cerpen Twitter
Penulis: Ajami Hashim
Penerbit: Merpati Jingga
Halaman: 52

Akhirnya buku yang ditunggu-tunggu sudah sampai di rumah!

Sebelum tu dah sampai dua novel terbaru Fixi berjudul Suami dan Isteri hasil menang kontes yang dianjur Fixi di laman Twitter tak silap seminggu sebelum Aidilfitri.

Cerpen Twitter dikarang oleh aktivis seni terkenal Ajami Hashim. Aku mengenali beliau semasa turut serta terlibat dalam projek laman web Yoyooh! setahun yang lalu. Masa tu segan-segan lagi tapi lepas menambah di akaun Twitter, kagum aku pada bakat beliau dalam menulis cerita pendek di Twitter ringkas, padat dan bermakna---bertambah berganda-ganda!

Banyak momen-momen menarik (yang mana momen itu terkena batang hidung sendiri) dalam Cerpen Twitter dan buku ini terbagi kepada tiga segmen iaitu Drama, Misteri & Komedi. Dari sini kita melihat betapa kreatifnya Ajami dalam "memusingkan" cerita dan menggunakan kreativiti yang ada dalam menulis sebanyak 140 limitasi aksara saja! Bukankah itu satu perkara yang sangat wow?

Jika anda seorang pengguna tegar #Twitter atau pembaca yang nak baca cerita pendek-pendek, aku sarankan inilah buku yang sesuai. Kalian akan sentap pada beberapa momen, absurd, sengih sendiri, sedih terharu dan mengangguk bersetuju. Tak salah aku katakan bacaan ini berbaloi untuk mengisi masa santai dan lapang kalian.


BTW, aku tak pasti buku ni dijual ke tidak di kedai, tapi kalau nak mudah baik beli secara online. Klik sini untuk membeli

8 comments:

Ixbarr Abdullah said...

@faizalsulaiman pun hebat menulis cerpen di blog.... hehe

Ajami Hashim said...

fuyooo! TQ bro! :)

NY said...

kena sms kan faizal?
takde sms balas pun...cmne nak beli...

Lyla Ibrahim said...

Suka baca #CerpenTwitter @ajamiha yang hanya 140 char tapi cukup bermakna.

*nanges* sebab lupa lagi nak bank in...

FaizalSulaiman said...

Ixbarr Abdullah---> hehehe biasa2 jela Mal. Ko updatela main twitter. its fun!

FaizalSulaiman said...

Ajami Hashim ---> sama2 bang. buku best harus di promo!

FaizalSulaiman said...

NY ---> hopefully masalah akak dah settle :)

FaizalSulaiman said...

Lyla Ibrahim---> tidak hanya awak, saya juga. lah acane tu? dah bank in blom?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR