Monday, September 03, 2012

Tutorial: Aku! Bila Panas Badan


Rasanya semua manusia pernah rasa panas badan sebelum sampai ke tahap demam.

Siapa nak demam, kan?
Nak-nak kalau demam sampai tak boleh bangun.

Ada orang yang terus makan ubat bila sakit.
Ada pula yang kebah sendiri dengan buat aktiviti.

Well, apa cara sekalipun, pertama sekali bila kita ada simptom nak demam, kita kena elak panas badan berlarutan sampai jadi demam.

Caranya mudah. It is sort of petua orang-orang lama sebenarnya. Dan kau pun boleh buat sendiri.

Ambil sedikit asam jawa. Bubuh air paip. Kemudian, sebatikan larutan air asam tersebut.

Step kedua, bukak baju. Berlengging ke what so ever asalkan separuh tubuh tak pakai baju. Raup larutan tadi dengan sebelah tangan (macam kita meraup air sembahyang untuk disapu ke muka kita), kemudian sapukan ke ubun-ubun secara menyeluruh. Picit dan urut ubun2 dengan air asam tadi.

Buat step raup air asam dalam bekas dan sapukan ke:
a) Muka
b) Leher
c) Celah2 ketiak dan kangkang
d) Seluruh tubuh badan
e) Kedua belah betis hingga hujung kaki

Dah settle semua tu, bolehlah tidur selepas makan ubat. Make sure tempat tidur di alas la dengan kain-kain lama, bimbang tilam bau air asam pulak.

Air asam sebenarnya boleh hilangkan kepanasan suhu badan. Aku dah buat banyak kali, since I was small, I guess.

Well, selamat mencuba!

Oh ya. Sesuai juga buat anak kecil. Dulu aku praktiskan kat adik bongsu aku. Masa tu umur dia dalam setahun lebih. Tetiba demam bila mak aku keluar hantar orang kahwin.

#1 September! Please be nice to me
#2 Bulan ni mungkin menjadi bulan paling sibuk. Tak sabar nak habiskan bulan ni sebenarnya

2 comments:

Ixbarr Abdullah said...

emak aku kalau adik2 aku demam, atau aku yang demam dia sapu air beras campur kunyit.....

FaizalSulaiman said...

Ixbarr Abdullah---> oh yg tu aku tak pernah cuba weh!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR