Thursday, September 03, 2009

PERIHAL ANJING ITU

Salam bloggers;

Agak lama aku tak update blog. Bukan malas yer, tapi aku sibuk ngan menghantar bab2 terakhir novel ku untuk dipublish. Finally!. What a relief!. Sangat lega dowh!. Sekarang ni aku cuma tunggu feedback readers saja. It's the most challenging part, actually.

Tutup kisah novel. Back to the main point here.

Kali ni aku nak berkongsi kisah pasal sekor anjing. We all know, kita sebagai muslim akan menjadi sangat2 sensitif bila bercakap pasal salah satu haiwan mughallazah ni, selain kita-tahu-binatang-apa. Lebih2 lagi dalam masyarakat Melayu, amnya dan komuniti Islam khasnya.

Anjing dan Bab* menjadi taboo dalam masyarakat Melayu kita. Apatah lagi kalau kita TERmencarut dengan nama dua haiwan ni!. Padah jawabnya!


The story begins with a report from a group of students yang sering kena kacau ngan sekor anjing ni, bila waktu mereka bersukan. Memandangkan aku tinggal di hostel yang really in to the nature katanya, so the expectation of the disturbance from the wild animals like snake, lipan, cengkerik as well as anjing is common la.

Dah la kita teroka tempat dia. Harusla diorang marah kan?. Nasib haiwan2 tu tak pandai buat demonstrasi mogok owh!. ROFL!!

So after so many reports tentang gangguan spt pelajar dikejar and ditambah plak haiwan mughallazah tu dok barking2 tak tentu hala tengah2 malam, so yesterday's night the management decided to do something.

Aku tersedar lebih kurang jam sepuluh lebih, camtu bila terdengar seperti bunyi letupan -either someone shoot the dog or budak2 nakal melempar mercun . Only with two popping sounds
..anjing yang bising tu senyap.

Dan akhirnya, aku dapat mendengar sayup2 sayu suara haiwan tu.

Seyesh time tu, aku betol2 rasa emosiku agak terjentik.

But I believe semua yg berlaku ada pro and cons, walaupun sememangnya banyak contra dalam kes seperti ini. As a result, students yang bersukan tidak lagi diganggu oleh anjing liar as we as a human become more protective to ourselfs?.

Is it?

Indera:--)What a day..what a night!. With those of red tapes bureaucratic and dog thingy, enforce me to think about the true color of life, that I never explore before...

5 comments:

TAN SRI MOHD. IKRAM said...

anjing di "mercun" kan oleh pelajar yang mempunyai akal yang cergas?

mereka perlu masuk ke kelas kemanusiaan.

Indera said...

TAN SRI MOHD. IKRAM --)sangat bersetuju Am!. Nama je student.huhu

Mr.Homosapiensz said...

huhu~~ knp lak aku rasa manusia ni memang kejam terhadap haiwan.....

lagipun ada pusat penjagaan haiwan....

p/s : suka gak klu ada anjing, dengar n faham kata2 manusia....huhu

Indera said...

Mr.Homosapiensz --)setuju sgt tu ikmal.huhu

The Moon Hapiz said...

anjing pun makhluk tuhan gak dowh...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR