Wednesday, January 13, 2010

BEBAN SATU SESI


Si rambut kerinting ketika memasuki pertandingan mewarna. Kalah dpt no 4, dia melalak balik umah.hahaha. Dia kata byk mak bapak tolong anak2 mereka mewarna.LOL.Tak Aci, dia kata.haha

Dari segi efficiency, sememangnya sekolah satu sesi dilihat sebagai satu solusi tepat kepada permasalah sosial, budak2 melepak tak tentu hala kat shopping complex, cyber cafe atau lebih teruk melibatkan diri dgn aktiviti kurang sihat.

Bila bercakap tentang pendidikan, lebih2 lagi melibatkan murid2 luar bandar, persekolahan 1 sesi mewujudkan satu ruang terbaik bagi ibu-bapa menyerahkan sepenuh tenaga kepada pihak pengajar. Itu sudah pasti kerana mereka mahukan yang terbaik utk anak2 err..walaupun ada sesetengah mak bapaknya pantang bila anaknya kena "cuit" sikit ngan cikgu.

Persoalannya, adakah anak2 zaman skunk bersedia dengan sesi persekolahan 1 sesi ni?. Taking 8 years back semasa aku masih bersekolah di tingkatan 5, waktu persekolahan tidaklah terlalu padat melainkan jadual waktu yang sangat ketat..err semua sekolah macam tu kan?. Di tahun 2002, sesi persekolahan satu sesi agak mustahil utk dijalankan waktu itu. Jadi kami terpaksa meingikut polisi untuk pulang selewat 3-4 ptg ataupun balik jap ke rumah, lunch & kemudian datang semula utk mengikuti kelas tambahan dr jam 3-5ptg. Tak cukup lagi, tambah plak kelas intensif jam 8-10 mlm.

Diikut-ikutkan memang waktu tu, hidup dan matiku utk skolah lah!.haha. Tapi ado!! Pandainya tak jugak!

Zaman skunk, semua nak satu sesi. Dari segi fleksibility masa tu memang mantap. Cikgu leh observe students. Tapi boleh ke mereka menanggung beban nih?. Ambik contoh adik aku sudeh.
Jam 7 am dah tepacak kat skola kemudian jam 5 ptg baru balik.

Dah macam kerja kerajaan plak. Tinggal lagi, dia tak punch card jerr.haha

Based on my experience bergelar students dan skunk tukang ajar students, aku dapat melihat fokus seorang pelajar itu hanya dapat bertahan utk 15 ke 20 minit jer. While baki2 minit2 lain akan dihabiskan dgn berborak senyap2 @ main2 SMS, main algojo (bulat pangkah) ngn member sebelah @ berangan. Tu baru beberapa minit. Inikan pula berjam-jam begitu..

Betol tak?

NotaKakiFaizal---)Gua mang salute habis bebudak lepasan SPM yg dapat berbelas A!. Memang study gila nak mati tuh berbanding gua yg suka datang skola semata-mata nak jumpa kengkawan je.hahaha..Moralnya..kena betolkan niat!;)

13 comments:

Tunjuk Bintang said...

tu la ko, orang sibuk ulangkaji prinsip akaun.. esok nak test. ko sibuk dengan tok janggut ko.. emph... sabor jer lah.. nasib dah jadi lect.. kalau x? x tau la nak cakap per?

FaizalSulaiman said...

Tunjuk Bintang ---)bukankah encik bintang jadik tok janggutnya?sapa bininya tuh?hahahahahahaha

kalu aku jadik keje biasa2 knp?

mesti ko kutuk kan?

miss lolly a.k.a luvfareda said...

walau apapun !

zaman sekolah adalah paling besssssssssh :D

SIYES. *sambil wat2 muka siyes

FaizalSulaiman said...

miss lolly---)yeahhh..tak diragui lagi.mang zaman paling seronok sekali kan?kihkihkih..sambil wat muka comel.haha

illi said...

masa sekolah rendah dulu, darjah 1,2,3 sesi ptg..4,5,6 sesi pagi..tapi bile naek sekolah menengah, dok hostel smua sesi pagi..

FaizalSulaiman said...

illi---)hahaha..ada merasa gakla duduk hostel kan;)

bEEdLE d' bARd said...

hehe...btol2...mane boleh fokus lama2....sakit otak nnti...

'AQILAH said...

hahaha, aku suka kelas math ngan add math jek..lain aku benci...

FaizalSulaiman said...

bEEdLE d' bARd---)tau takpe bard;p

FaizalSulaiman said...

'AQILAH---)hahaha..otak math neh.

NUke_Rude said...

hahaha. stuju. but mcm yg ko cakap, kta sendri x pasti bdk2 skang ni da bsedia ngan skola 1 sesi ni.

ade gak best dan xbestnye ni.

tapi klau aku, aku suka 1 sesi sebab byk masa nak main2 dlm klas sbb cikgu pun sure boring nk mngajar spnjg masa.. haha..
boleh la main saidina ngan cikgu!

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude---)hehhe..saidina.
agak2 ko ada lagi game ni kat skola?
hahahaha.

aku suka main sahiba ngn scrable tuh.hihi

cik kedondong said...

pejal,camne nak gi entry ko yg lame2?heheheh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR