Monday, January 25, 2010

BERHATI-HATI, FIKIRKAN DULU


Salam;

Dalam apa jua situasi, kita perlu berhati2. Jangan sembarangan. Ini mengingatkan aku pada kes penahan seorang remaja selepas "ter"salah gurau dalam status Facebook beliau.

Menulis memerlukan keperihatinan. Aku tahu kadang2 kita marah, kurang setuju dengan satu2 tindakan ataupun mempunyai persepsi yg lain dan kita dengan semberononya terus menulis dlm blog mahupun laman sosial spt Frenster, myspace atau Facebook tanpa berfikir panjang. Kita rasa kita betol atau kita memang betol. Tapi adakah pihak lain akan menerima dgn hati terbuka?

Kita perlu menjaga byk sensitiviti. Dalam erti kata lain, kau berfikirlah dulu sebelum menulis. Jangan terus menulis kerana ikutkan emosi, tanpa langsung memikirkan hati dan perasaan org lain kerana tajamnya penulisan itu lebih hebat dari mata pedang...

NotaKakiFaizal---)Terlajak perahu boleh diundur. Terlajak kata?..

14 comments:

snid73 said...

terlajak kata....buruk akibatnya

ezzati said...

betul tu..terlanjak kata kena tangkap..huhuhu

FaizalSulaiman said...

snid73 --)ye..betol kan?huhu..thanx for singgah.

pauhputik said...

no komen tentang artikel neh

x tahu nak sokong ke x

sian dak tu

'AQILAH said...

aku tau...pasal blog tuh, aduka teruna

hans said...

betul2
kena ingat ada orang memerhatikan kita

FaizalSulaiman said...

ezzati ---)tulah.dah kuar berita pasal blogger tuh kan, zati

FaizalSulaiman said...

pauhputik ---)kdg2 kita gurau2 ni tak kena time gaknya @ mungkin berlebih2 sampai meyentuh mana2 sensitivity;)

FaizalSulaiman said...

'AQILAH---)laser btl penulisan beliau kan?huhu

FaizalSulaiman said...

hans---)betol tu bro;)

Frodo Baggins said...

tulah ~ kdg mmg kita emosi bila x ske org ... tp biarlah berpada2 yer tak. lagi2 if babitkan benda sensitif kat negara kita ni. kalau lu anti jiran ko ke, nak kutuk dlm blog kew ... x perr arr jugak, bley kita join sekaki! agaggagaga!

>>___<<


kesimpulannya, hidup ni, biarlah kita jd org yg beradab sesuai dgn tuntutan agama ...

sHaH said...

bahaya tol skunk..
takleh nak gurau2 online..

FaizalSulaiman said...

Frodo Baggins---)thanks to u bro yg menyeongkar benda2 camni okay;)

FaizalSulaiman said...

sHaH ---)tulah.skunk ni memang kena hati2

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR