Monday, January 11, 2010

TAKE 5: PERSONAL UNDERRATED HINDI MOVIE TERBAIK


Edisi pertama Take 5 2010! Yay!!.

Ada sapa2 minat filem hindi?. Teruskan pembacaan korang. Filem hindi, tipikal dengan cinta dua darjat, lokasi menarik (wajib taman bunga kat luar negara), menyanyi dan menari, gasak2 dan gaduh-gaduh ber-effect!. Back years in late 90's ketika filem Kuch-Kuch Hota Hai meletop, aku masih tak menyedari fenomena Bollywood nih. Malah masih pelik dengan keterujaan rakyat Malaysia, bilamana ShahRukh Khan membuat tournya di sini pada ketika itu.

Tapi keinginan menonton filem hindi bermula pada tahun 99 (waktu tu tingkatan 2). Nak tau filem hindi underrated pilihan aku?. Jom semak. Err..lupakan Kuch2, Dil to Pagal Hai & Dilwale Dulhania okay;).

Reason: Sebab ramai orang dah tahu.

5) Hum Dil De Chuke Sanam (Straight From The Heart)
Starring: Salman Khan, Aishwarya Rai & Ajay Devgan
Director: Sanjay Leela Bhansali
Mengambil inspirasi filem hebat "Gone With the Wind", HDDCS mengisahkan cinta 3 segi Salman-Aishu-Ajay dimana kesanggupan seorang suami membawa isterinya ke Itali utk mencari buah hati isterinya sendiri. Maklumlah..kahwin paksa.

TRIVIA
Aishwarya Rai menggondol Best Actress pertama utk watak beliau sbg Nandini. Tahun ni gak memperlihatkan persaingan satu lagi watak beliau dlm filem Taal.

BEST MOMENTS
Ketika Nandini protes dengan memakan lada cili di sebuah restoren Itali dan tak mahu minum air yg diberikan suaminya (Ajay Devgan). Merajukla kunun2.
Tarian "Nimbooda" yg dipersembahkan Aishwarya. Terbaik doh!!

4) Lajja
Starring: Manisha Koirala, Mahima Chaudhary, Madhuri Dixit & Rekha
Director: Raj Kumar Santoshi
Filem all stars in one movie ini menyingkap kehidupan wanita2 yg tertindas di India. Terbaik ar bagi aku!!. Vaidehi (Manisha Koirala) terpaksa melarikan diri ketika hamil kerana suaminya tak mahu dia melahirkan anak perempuan, bertemu dgn Maithili (Mahima Chaudhary) yg dihina semasa majlis perkahwinannya krn hantaran pihak perempuan tak memuaskan hati pihak lelaki, Janki (Madhuri Dixit) yg dipukul beramai2 krn memilih jalan hidupnya sendiri dan Ramdhulari (Rekha) yg dirogol kemudian dibunuh kerana mahu menegakkan keadilan.

TRIVIA
Several actresses make a short appearance in this movie including Urmila Matondkar and Sonali Bendre.

BEST MOMENT
Tarian Madhuri Dixit dan Manisha Koilara kat 1 kawasan kampung. Smart;)

3) Dil Chahta Hai (Do Your Thing)
Starring: Aamir Khan, Priety Zinta, Saif Ali Khan, Akshaye Khanna & Dimple Kapadia
Director: Farhan Aktar
Filem segar. In fact, gaya potongan rambut Aamir pon nampak baru dlm citer ni. Kisah 3 sahabat yg berhadapan ngan pelbagai konflik yg akhirnya menggoyahkan hubungan persahabatan itu sendiri.

TRIVIA
1st appearnce Akshaye Khanna setelah mendiamkan diri dan suprisingly memenangi his first Best Supporting Actor for the role.

BEST MOMENT
Lagu "Woh Ladki Hai Kahan" dipersembahkan dlm 3 versi berbeza latarnya. Zaman 50 an, 80 an dan 90 an. Kreatif gila!


2)Kaho Naa..Pyaar Hai (Say..I Love You)
Starring: Hrithik Roshan & Amisha Patel
Director: Rakesh Roshan
Formula lama, pelakon baru. Sorang pemuda kampung jatuh cinta ngn anak org kaya, tetapi dibunuh oleh bapak pompuan tu. Pompuan tu melara, gi tempat lain..tup2 jumpa lelaki muka sebijik org yg disyanginya. Apa jadi?hehe

TRIVIA
Dua2 lead film ni memenangi Best Newcomer di Filmfare Award (India's equivalent to Oscar)

BEST MOMENT
Tarian Hrithik Roshan baik atas kapal ataupun semasa beliau di kelab malam sangat memukau. Panjang sungguh kaki mamat nih!

dan juaranya..........


1) Devdas
Starring: ShahRukh Khan, Aishwarya Rai, Madhuri Dixit & Jackie Shroff
Director: Sanjay Leela Bhansali
Filem termahal India. Malahan kisah cinta tragik nih mendapat standing ovation ketika dipilih ditayangkan di Cannes Film Festival. Apa yg aku leh ckp, filem terbitan 2002 ni memang sungguh berseni karyanya baik dari segi props dan sinematografi. Filem ni menjadi underrated pilihan aku kerana ramai yg kurang gemar menontonya disebabkan it is quite classic and all songs are not commercial friendly berbanding filem2 KKHH, Kabhi Kushie, etc.

TRIVIA
Sudah 10 kali diterbitkan dlm bentuk filem dan naskhah asal Devdas adalah sebuah novel karya Sarat Chandra Chattopadhyay terbitan tahun 1917.
Ketiga2 pelakon utama filem ni memenangi anugerah pelakon terbaik sepanjang festival filem dianjurkan pada tahun tersebut.
Filem ni gak menjadi pilihan shortlist Best Foreign Film for Oscar tetapi gagal kerana jalan cerita Devdas lebih mengisahkan kehampaan seorang lelaki yg memilih utk menjadi alcoholic. Kira takde mesej la.huhu

BEST MOMENTS
Ketika minit2 terakhir filem ini. Sewaktu Devdas hampir menemui ajal. Magnifique!!
Tarian Dola Re Dola persembahan Aishwarya Rai & Madhuri Dixit.


NotaKakiFaizal---)Perhhh panjangnya edisi kalinih!

14 comments:

epol said...

xbrapa layan hindustan..tp dulu seronok gak tgk kuch2 hotak hei..hehe

**skang heroin2 dia dah makin daring n sexy..agaknya cite skang lagi best kot :p

FaizalSulaiman said...

epol---)KKHH mang legend la bro;)ntah ar skunk ni cam takbest jer.hihihi

avid gunner said...

gila. lama x layan industan ni. aku rasa yg paling best aku tengok mother india.

Frodo Baggins said...

perghhhh ~

ulasan gila2 berseni
tapi x tgok sangat filem hindi
tapi ada sekali tu terbukak 108
amir khan jd cikgu tuk budak
yg x tau baca n tulis coz
hotak beliau adalah sama ngan Albert E


>>_____<<


PADAYAPPA SIVAJI DE BOSS!

FaizalSulaiman said...

avid gunner ---)perghh mother of india tuh.lama dah citer tu;)

FaizalSulaiman said...

Frodo Baggins---)ouh citer pasal budak dyslexia tu kan?err aku tak tgk.aku wat research pasai dyslexia utk subjek BI.hahaha

hafizzuan said...

i've never fan of hindi movie but i have to admitted that the sinematography and the movie as a whole is completely better than malay movie or at par of Hollywood..

FaizalSulaiman said...

hafizzuan ---)yeahh!!! definitely kan?well bollywood is the biggest movie industry in the world;)

'AQILAH said...

hanya tengok devdas je...heee

FaizalSulaiman said...

'AQILAH --)yay!!!terbaik!!!!

sHaH said...

disebabkan ko..
aku gigih gak baca sampai abes..
huhuhu...

devdas filem hindi yg termahal rasa.. ada satu part yg madhuri dixit nari tu, sari yg dia pakai tu, harga beribu..

gilo tol!!!

tapi aku ske DOSTANA!!!

cite die lawak..

FaizalSulaiman said...

sHaH---)cayalah!!!! thanks!!! Dostana?cam penah dgr..maybe teroversee la neh.haha

cik kedondong said...

pejal..leyh xkalo ko link tu,buat open to a new window?da la nk right klik xleyh..aku tgh sdp2 bace bler klik bkk kat page ko gak..dah jenuh ak nk cr blk smbel tgu page satu lgi load.

btw,
sejak aku keje kamdar,
tiap2 hari dgr lagi hindustan ngn tamil,
aku asek nyanyi je dlm blk air.

FaizalSulaiman said...

cik kedondong ---)errr aku tak pandai nak wat open a new window link tu.leh ajarkan?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR