Monday, January 04, 2010

PERAM: EDISI KOMEN PUAKA


Salam

Tudiah! Empat hari masuk tahun baru, aku sudah tulis entry Peram. Apa kes? Takde kes. hihihi. Ini kira edisi terjah mix ngan zass campur2 aduan rakyat sket. LOL.

Dalam berblogging, kita memang mahukan (lebih kepada mengharapkan sebenarnya, ya!) setiap entry kita di komen reader. Err..termasuklah beberapa entry peribadi yg ada kalanya pembaca meninggalkan komen sekadar nak mengambil hati.

Kan? kan?. Kau mengaku jelah!.

Ada komen yg buat kita tersenyum-senyum. Ada pulak yg membuat kita berfikir yg komen si pembaca lebih bernas dari idea kita.

Tak kurang jugak merasa marah apabila setiap kali membaca komen. Sebabnya apa?.

Ya..sebab komen2 si pembaca adalah sangat puaka.

Kadang2 aku rasa sangat kesian ngan para blogger yg pening kepala melayan karenah komentator banyak cekadak nih. Tak cukup menghentam ruang komen, di hentamnya plak kat ruang chatbox. Gila busuk hati!

Of course la kadang2 ada beberapa reader yang jelak @ jengkel ngan entry2 peribadi si penulis. Itu adat. Tak semua orang suka apa kau tulis. Dalam hal ini, si penulis perlu "bijak" memilih material @ bahan yg dirasakan cocok @ seswaii ngan followers maupun reader kau untuk dibaca. Kalau asyik pat blas kali update kisah cinta nan sebatang kau pon, org yg tak mengandung pon boleh loya2 baca dowh!. Kretiviti tidak pernah tersekat disini. Memang itu blog kau. Kau layak tulis apa2. Tapi tanpa reader, blog kau takde makna. Sia2 la kau menulis, tapi takde yg baca. Buang masa. Buang tenaga.

Si pengomen gak perlu "pandai". Kalau dah tau si polan tu tulis benda simple2 @ just for fun, ko takya la gedik2 gatal miang nak pergi baca dan komen. Back offf!!!!!. Sila berambus dari blog itu secepat mungkin. Ini tak. Dalam komen, punyalah kutuk gila bab#. Siap bubuh Anonymous lagi, mengelakkan diri dari di cam. Tgk2 kat blograck, ada je blog si polan yg kau kutuk tu tersenarai dlm bacaan "must read" kau.

Motif???.

Supaya kau leh kutuk dia kaw-kaw lagi, ya?

Apa tujuan blogging ni sebenarnya?. Nak cari gaduh ke? Nak cari musuh ke?

Nak cari gaduh ngn musuh, gi join gangster sana ar. Bukan apa. Kalau kau hentam blogger camtu, tahukan kau yg kau juga telah melakukan satu jenayah lagi iaitu "Cyber Bullying"?.

Kau semua dah pandai. Gi Google sendiri...

NotaKakiFaizal---)Err..ini bukan entry emo yer. Satu lagi bacaan keras untuk permulaan tahun baru. Kadang2 bila kita dah feymes, ramai followers, kita lupa asal usul. Bagaimana payahnya nak dapatkan follower masa mula2 berblogging. Mencari follower memang mudah. Tetapi nak dapatkan yg kekal membaca selain meningglkan komen di setiap entry adalah sangat susah...

gambar ihsan google

12 comments:

NUke_Rude said...

biasa la tu br0. risiko yg kta kena amik bla da decide nk blogging!

hahahha,
anyway, gamba kamu menang contest kan? kalau ya, kongratulasi :)

ezzati said...

yeke bkn entry emo ni??hehe..biasala..org mcm2 ragam :)

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude----)lain org lain ragam;)

ha'a la aku menang.hehehehe.baru je check.thanx coz inform bro;)

iyllienaz said...

hmm..blog tempat luahan perasaan illi..haha

FaizalSulaiman said...

ezzati-----)hehehe...tak ar zati. entry keras.hahahahaha

FaizalSulaiman said...

iyllienaz ---)cayalah iyllie;)

Kuwe said...

genius bulih berkiro demo. benda halus gini pun kaji.

pah komen kawe ni guano kiro.ikelas dok?

kih.

FaizalSulaiman said...

Kuwe ---)demo ikhlas dop komen neh?

hihihi

cik kedondong said...

en faizal,
biler en nak update entry cite baru..i penat tunggu..takpun sile pas kat i citenye..
xpun sile pas cite u kt khabir bhatia..i boring tgk jgn tegur lagi

FaizalSulaiman said...

cik kedondong ---)cik kedondong. yolah2 nanti i update cpt2 okay!

hafizzuan said...

hello..Happy New Year 2010..

FaizalSulaiman said...

hafizzuan---)happy new year for u too;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR