Monday, October 10, 2011

Buku dan Cerita Dongeng

Ok ini bukan ‘kisah dongeng’ lagu tu.

Back in 1995, masa umur masih hingusan aku gemar menyinggah di perpustakaan especially pada waktu rehat. Ok. Masa tu dah sekolah pagi dan aku bukanlah jenis suka nak beratur panjang-panjang semata-mata nak makan mee goreng dua puluh sen atau keropok lekor (seposen satu! Missed those moments).

Despite of that, I rather going to perpustakaan membaca.

Dulu ada pasang angan-angan nak jadi pengawas perpustakaan masa sekolah rendah! Always adore books so very much. Especially folklore and folktales.

Di sekolah rendah, bahan bacaan dongengnya lebih tertumpu kepada ‘good defeated evil’ dimana budak-budak gila membaca cerita dongeng macam aku ni didedahkan dengan bahasa mudah, ringkas, kuasa ajaib dan pengakhiran happy ending.

Bagi aku buku cerita dongeng ni simple, tak sakit kepala nak membaca and imaginative!

Sampai sekarang pun, aku suka baca buku jenis ni!

Bila-bila stress, buku jenis ini aku akan sambar dulu !

Err boleh tak masa kerja, kalau stress, aku selak buku-buku genre ni?!haha

8 comments:

Nazz@Purple said...

buku cerita pertama yg arwah ayah beli utk nazz..tentu lah buku cerita dongeng..dr situ la nazz blaja membaca..

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

kadang2 perlu tau buku2 ala2 fairytale ni..so dat kite seronok...hehehe

*penah jd pengawas pusat sumber...

ghost writer said...

aku masa sekolah rendah lebih suka habiskan buku penyiasatan.setiap hari pinjam buku siri penyiasatan.title pun aku dah lupa.tapi memang best.otak aku lebih kuat berfikir dan menyelesaikan siasatan.

mr.syazwan said...

eh boleh je..

janji ilang stress

hehe

=_=

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple---> mee too naz.buku citer dongenglah yang membuatkan faizal semangat nak baca buku:P

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) --->hehe

mesti ulat buku jugak pojie kan? kan? kan?hehe

FaizalSulaiman said...

ghost writer ---> aku bila dah besar camni baru suka buku penyiasatan.haha

mesti suka tengok detective conan neh:)

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan--> Yap! janji hilang stress. barulah fuyoooo!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR