Tuesday, October 04, 2011

Sekadar Cukup Makan,Pakai

Lumrah bila kita bekerja. Tak cukup sana. Tak cukup sini.

Tampal sana. Tampal sini. Tongkat sana.Tongkat sini.

Yang aku maksudkan adalah perihal urusan kewangan kita. Sometimes, typically as human-manusia biasa yang nafsunya sentiasa ada, nak jugalah membelai diri. Nak melawa sikit dengan duit titik peluh sendiri. Nak juga belanja mewah sikit. Nak juga ke sana sini kutip pengalaman hidup.

I just said because it happens a lot in our life, per say. I know, duit is something sensitive to talk to.

Bila kita ada duit gaji, selalunya apa yang kita buat?

For sure, kita akan asingkan mana yang wajib, mana yang perlu dibayar, hutang mana yang perlu dilangsai. This is the must. Kalau tidak berderet surat tulisan-kaler-merah akan sampai ke kantung pesanan. Tidak boleh tidak, kena bayar.

Selalunya, kita akan buat bajet bulanan, mana yang hendak diketepikan. Jangan lupa kirim duit kat emak ayah. Tak dapat kirim duit, belilah belanja dapur. Hulur sikit kat adik-adik. JANGAN KEDEKUT. Esok-esok kalau mati, depa juga tolong mandikan kita, kafankan kita.

Tapi kan, pernah tak buat bajet tetiba bajet jadi NEGATIF???

Hahahaha

Kita ke yang tak pandai merancang, gaji yang diberi terlalu sedikit (ok syukur tetap syukur. Tak boleh makan syukur saja kalau pendapatan rendah, harga melambung naik) atau keinginan kita yang terlalu melampau?

Always bear in my mind. ‘Apasal lah harga barang tak macam harga zaman tok nenek aku dulu?’

#Ok just saying!@twitter.com/faizalsulaiman

Ok Nafsu tetiba membuak2 nih!

18 comments:

Nazz@Purple said...

perbelanjaan haruslah mengukur baju dibadan sendiri..bru la budget tak lari..

Lelaki Ini said...

memg kena berjimat!

mr.syazwan said...

alahamdulilah yg tu pasti tidak akan lupa

sikit byk kena bagi gak kat kedua ibu bapa kita

baru keberkatan itu dtg kan en faizal

hehe

hanaahmad said...

bagi aku, beli barang ikut kemampuan. pakai mana yang sesuai dengan gaji. gaji ciput tapi nak pakai keta mewah, makan mewah xley gak kan. apa2pun bayar hutang dulu baru pk hal sendiri. huehuehue.

NUke_Rude said...

yea. buat bajet itu perlu, sebelum menggunakan duit gaji!

Iwanski said...

zuhud...

ghost writer said...

ya,aku selalu sangat dapat negatif bila cuba-cuba buat bajet.jadi aku hayun jer lar.

Bardboo said...

asalkan kita bersyukur, yg sikit pun rasa macam banyak.. =)

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple ---> setuju sangat-sangat lah naz!

FaizalSulaiman said...

Lelaki Ini --->dapat gajilah nak kena berjimat.kalau duit PTPT tu susah nak jimat.hahaha

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --->janganlah berencik wan.haha

pasti.jangan lupa mereka!

FaizalSulaiman said...

hanaahmad --->tu yang wajib aku buat la.PTPTN loan punya hutang tetap bayo walau rm50 paling sikit aku bayar.hahaha.bila tahun nak abeh tatau le

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --->yerp bro! aku setuju sungguh!

FaizalSulaiman said...

Iwanski ---> :)

thanks singgah!

FaizalSulaiman said...

ghost writer --->hahaha samalah dengan aku.bila dah suntuk bajet, aku hentam sudah!

FaizalSulaiman said...

Bardboo ---> setakat ni bard, alhamdulilah:)

roha said...

kena sentiasa berfikir dan berusaha untuk menambah pendapatan.

Azlina said...

gambar spageti sedap!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR