Monday, January 02, 2012

Apa Pentingnya New Year? Edisi 2012


Ketika entry ni ditulis well ada sejam lagi nak new year 2012

Few of us dah install atau mungkin re-install semula new resolutions.

Apa pentingnya new year resolution? Ok call me orang terkebelakang sebab tak da azam. Perlu ada azam tahun baru ke kalau azam lama pun terbalik kongkang? Well just saying.

Aku selalu membayangkan jika aku bangun di tahun baru, muncul skycrapper atau kereta berjelujuran di langit seperti filem-filem masa depan. Tapi ada ke?

Mana yang tercemar, makin tercemar. Mana makin jahat, bertambah jahat. Mana makin miskin, tambah miskin. Mana yang kaya, buat- buat lupa yang miskin. Mana yang banyak buat dosa, tak reti reti nak minta ampun. Banyaklah contoh.

New resolution is not about a-damn-resolution-only tapi how you transform menjadi a new you (bukan tukar jantina itew). Dari baik, bertambah baik. Dari negative bertukar positif and all that. Sebagai contoh, if you are having a feeling to someone, why not you say it without fear? Fear of rejection? Biasalah. Tak semua suka kita kan?

Things never change if we not in plan to alter it. Jangan tahu berazam. tapi diri sendiri pemalas nak ubah Sampai di bulan Februari, kebabom hilang ditiup angin petang. Poetic kan ayat aku? Mihahahaha

Azam ini sangat yang nak dikejar. Azam buku lama ditukar pada buku baru dah ubahsuai belom? Let me give u a hint. Tahun ni kita akan sambut pada 15 November 2012.

10 comments:

NY said...

sblm tahun baru hari tu pun akak mmg tak mahu tetapkan apa2 azam sebab azam ni bila2 masa pun boleh buat tapi nak tunaikan setiap azam tu mampu/terbuat ke?tanya balik pd diri...yg akak nak utk thn baru ni ALLAH permudahkan jalan untuk kita sama ada dlm hidup mahupun kerjaya..yg lain terserah pd diri sendiri...=)

NUke_Rude said...

muka buku lama juga perlu ditukar baru. haha. :D

FaizalSulaiman said...

NY ---> samalah saya juga kak. azam tahun lepas punya tahun lepas punya tahun lepas punya azam kena pertingkatkan lagi atau mungkin...diperbaiki

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude---> eh aku takda mukabuku.hahahahaha

W. Hidney said...

i dah stop buat azam tahun baru since 2 tahun lepas. azam yg tahun dulu2 pun ada lagi yang tak tercapai. so maknanya azam tahun ni adalah untuk mencapai azam2 tahun lepas hahaha

happy new year faizal...

FaizalSulaiman said...

W. Hidney---> taaaaaaaaaau takpa

banyak azam tak capai, jadi buat apa nak renew yg baru kan?

tqvm hidney. u too:)

Hafizzuan Ab Wahid said...

every day is a brand new day..!

FaizalSulaiman said...

Hafizzuan Ab Wahid---> true!! dan mulakan dengan positive!

asyraf ahmad said...

sambut pd 15 Nov 2012..what's that?

FaizalSulaiman said...

asyraf ahmad---> awal muharam la cap:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR