Friday, January 06, 2012

Review: Tiga Syarat Untuk Berjaya (My Kingdom)


Kali terakhir menonton filem berbahasa Mandarin ini adalah menerusi Perhaps, Love; sebuah muzikal cinta blockbuster lakonan Takeshi Kaneshero dan Zhou Xun yang diarahkan pengarah terkenal Peter Ho Sun Chan. Kali terakhir tau.

Banyak filem dari tanah besar China mahupun Hong Kong menjadi pilihan kalau aku bosan seperti Wu Yen (lakonan mendiang Anita Mui menjadi Maharaja Cina yang suka poya-poya), Turn Left Turn Right (filem usahasama Singapore dengan Hong Kong), The Red Lantern, House of Flying Daggers, Curse of the Golden Flower mahupun pilihan Oscar ‘Crouching Tiger Hidden Dragon’ dan ‘Heroes’

Nuff said.

My Kingdom secara kasarnya menceritakan kehidupan seniman terkenal (Opera Worriors) yang terpaksa menjalani kehidupan biasa setelah dikalahkan oleh seorang senior (juga seorang Opera Worriors) yang berebutkan plak teater berwarna emas. Seniman itu membesarkan dua anak angkat sehinggalah berjaya mendidik mereka menjadi hero di atas stage teater.

Plak berukir emas yang menjadi rebutan


Pesan si ayah angkat dijunjung untuk merampas semula plak teater ukiran emas yang diambil secara cabul selain menjadi bintang terkenal di Bandar. Tiga pesan si ayah perlu dipegang untuk kekal popular di atas pentas teater.
1. Never perform at lowly circus acts
2. Neve have affair with actresses
3. Never duel with Opera Worriors, sebab bila kalah dah tak boleh buat persembahan kat mana-mana stage! Hambik!

Lalu, dua beradik angkat ini (yang kecelaruan identity; seorang tak tahu mana ayah dan mak pergi—hanya dibekalkan sebentuk pendant, manakala seorang lagi mahu memburu si pemenggal kepala yang dah memusnahkan hidup kecilnya, ayah dan ibu serta adik perempuan)

Premis cerita ini cantik menelusuri perkembangan dua beradik Yi-Long (Wu Chun; he’s Brunei-Chinese Born) dan Er-Kui (Han Geng-ex Super Junior member) dari kecil dimana ibu bapa Er-Kui dibunuh kejam lalu Yi-Long meminta bapa angkatnya menyelamatkan Er Kui dari dibunuh disebabkan mempunyai suara yang merdu dan berpotensi untuk ke pentas opera.


Primadona yang menjadi rebutan

My Kingdom disifatkan sebagai sebuah karya yang menceritakan betapa tinggi nilai seni opera dalam masyarakat Cina, sejak berkurun lamanya. Beneath mekap tebal-tebal tu, all the actors and actresses sometimes fear of themselves (seperti watak Opera Worrior tua yang ketakutan ketika dua beradik datang nak dapatkan gold plak. Ironinya dia memakai kostum sepeti hantu rambut panjang!

Namun disebalik tu, rata-rata yang menonton pasti dah dapat mengagak bagaimana filem ni bergerak * hint; ada heroin cantik Barbie Hsu berlakon! Well of course there’s a triangle stuff, konflik with 2 brothers and what so ever. Yang menyelamatkan keadaan adalah konflik bagaimana si adik, Er Kui mencari pembunuh ayah dan ibunya lalu membawa kepada satu-satu musuh yang paling dia tak sangka. Well you can make a guess, perhaps?


Kisah dua beradik

Kat sini baru aku faham peranan Opera Cina dalam membentuk budaya masyarakatnya. Bila kalah dalam duel, kau dah tak boleh lagi berperanan sebagai Opera Worrior lalu tugas kau kena duduk rumah dan cari rezeki lain atau bunuh diri. Ketaksuban dalam sesuatu, especially seni dalam My Kingdom sebenarnya dah dilihat dalam banyak kali medium filem sebelah sana (China dan Hong Kong). Mereka devote pada apa yang mereka ceburi dan sesekali tidak mengaku kalah.

**
2012’s Waiting List Movies:
- The Hobbit: An Unexpected Journey
- Hanyut
- The Dark Knight Rises

2 comments:

Lelaki Ini said...

suka la tgk cite cina
esp yg kungfu2!

FaizalSulaiman said...

Lelaki Ini ---> yup baru melayan je neh:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR