Tuesday, January 24, 2012

Shortie: Koleksi 15:Parte Un


Pheww..

Sedar tak sedar dah 15 siri shortie dah ditulis.

Well, mood nak menulis cerita pendek ni tiba-tiba hilang terbang dibawa naga air.haha

Few events happened jadi sikit sebanyak menganggu mood untuk menulis.

Jadi hari ni, aku postkan 15 koleksi shortie lepas2 yang mungkin korang tertinggal baca:)

Do enjoy the readings!!

#Umpan
#Roda
#@Noir
#Deus-Ex-Machina
#Sembang- Sebuah Adaptasi dari Lagu Joget
#Chantik
#Puas-Penyertaan Pertama Kontes Fixi Novel 'Tabu'
#Dua
#Seposen- Penyertaan Kedua Kontes Fixi Novel 'Kelabu'
#Adam
#Vie
#Baham
#Mana?
#Pusing
#Lupa


Sebenarnya aku agak teruja ngan sambutan yang korang berikan sepanjang penyiaran Shortie ni. Malah kegilaan menulis pendek-pendek ni makin bertambah seronok, sebenarnya:)

Dalam Shortie ni aku pelbagaikan isu yang aku nak ceritakan. Dari kisah mencuri kertas exam dalam Umpan, balasan wanita mempermainkan lelaki dalam Roda mahupun kecanggihan teknologi yang membunuh dalam @Noir.

Aku juga bereksperiman dalam penceritaan semula kisah benar dan pengadaptasian cereka seperti kisah wanita purdah dalam Chantik, Gelora jiwa penulis terkenal Virgina Woolf sehingga waktu dia membunuh diri dalam Vie, Lagu joget terkenal 'Pak Balik Pak' dalam kasta sosial masyarakat kampung yang pung pang pung pang lupa anak bini dalam Sembang.

Mainan jiwa tak terhenti takat tu ketika aku menulis shortie ni.

Citra masculinity dan feminisme cuba dirungkai tatkala menulis Adam (perang dingin antara anak lelaki dan bapanya), Baham (seorang ibu yang cuba stands on her feet after commiting a crime), Deus-Ex-Machina (obsesi wanita pada cinta), Mana? (pendirian seorang lelaki pada jenayah yang bakal dilakukan) takpun Lupa (pengorbanan ayah pada anak-anaknya)

Disebalik tu juga, aku ada menyertai dua kontes dari pengeluar novel Urban 'Fixi' dengan kisah laki bini yang tak puas di ranjang dan kisah pemberontakan kecil dari mata si mati:)

Shortie, selagi ada kudrat dan kemampuan yang kuat akan tetap diteruskan. Idea segar, tentunya..

Bersedia dengan cerita seterusnya lepas ni seperti kisah anak mencari ibunya, dilema seorang aktor kelas bawahan, dendam facebook atau mungkin tipikal kasta dua darjat? wewewewe.

Ni aku hadiahkan kat korang!




Which one is your favorite shortie guys?


8 comments:

Apik Pehe said...

huhu..terima kasih untuk lagu itu

FaizalSulaiman said...

Apik Pehe---> sama-sama boh:)

Burning Slipar said...

sempat lagi share lagu~

FaizalSulaiman said...

Burning Slipar ---> ohoiiiii mane koo

lama ko tak singgah umah aku ni weh:)

ghost writer said...

ada di antaranya yang aku dah baca dan ada di antaranya yang tak sempat aku baca(mgkn masa tuh aku berada dlm keadaan yang tidak memungkinkan aku membacanya).

kebanyakan dari shortie yg kau hasilkan aku akui sangat menarik,bro.memang betul kau punya idea yang fresh.mgkn kau patut consider utk buat buku koleksi.

shandye. said...

i wonder ape la hal yg berlaku yg ganggu u utk menulis ye...

=)

FaizalSulaiman said...

ghost writer ---> terima kasih bro!

insyaAllah ada rezeki nanti, adalah ye bro:)

FaizalSulaiman said...

shandye. --->hahaha ade la syai!hahahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR