Tuesday, January 10, 2012

Shortie: Pusing


‘Apa yang kau tak puas lagi hah?,’ tempiknya garang.

Perempuan itu masih selamba. Matanya mengerling tajam. Eleh! Kau ingat aku takut dengan jerkah kau tu?

‘I tak boleh hidup dengan you. You tak boleh bahagiakan I,’ balasnya senafas. Lelaki itu bagai ditampar.

Jantungnya luluh. Lapan tahun melayar bahtera suami isteri, ini yang dia dapat! Tak boleh bahagia? Watdehel?

‘Kalau macam tu, kau boleh pergi mati, Suzi,’ gerutunya perlahan sambil mengeluarkan sepucuk pistol, mengacukannya tanpa arah, sebelum melepaskan satu das tembakan tepat mengenai dada isterinya.

Tidak sempat menjawab, jauh sekali berbuat apa-apa, jasad Suzi terlentang ke lantai dengan darah merah pekat membuak tanpa malu. Wong menahan nafas pasrah. Dia mengangkat pistol, mengacukan pula ke kepalanya sendiri.

**
Seminggu Sebelumnya

‘Abang akan jaga kau,dik’
‘Walau abang tau saya akan mati?’
‘Kita kena usaha, dik. Hidup mati kerja Tuhan’

Alia genggam tangan Aswad, abangnya. Dia tak tahu berapa lama lagi dia harus menyusahkan Aswad dengan sakitnya yang tak sembuh-sembuh. Dia sebagai beban dan Aswad yang menanggung.

Aswad menyuakan sesudu bubur nasi buat adiknya yang terlantar. Alia menjamah dengan mata bergenang.

Abang, kau dah banyak berkorban.

Sesudu bubur nasi disuakan ke dalam mulut. Alia menelannya perlahan. Masin sikit. Kesian abang. Tak pandai masak. Tapi digagahi juga mereneh beras dengan air untuk dijadikan santapan.

Aswad senyum hasil air tangannya diterima Alia. Paling tidak, perut gadis itu terisi.

‘Abang dah makan?,’
‘Dah! Baru lepas,’

Dia tipu. Hakikatnya dalam poket ada RM 5 lagi. Ubat Alia tinggal sikit. Mana nak cekau duit untuk beli ubat-ubat mahal? Alia tu adiknya. Darah dagingnya. Sorang saja waris yang diamanahkan arwah mak ayah untuk dijaga.

Dan perut berkeroncong lapar.

Nokia cikainya berbunyi. Dia mengalih lekas selepas bubur sedikit masinnya diletak tepi.

Mana benda tu, der? Lu ni nak duit ke tak? Customer dah datang jauh-jauh lu pulak lambat

Aswad menekan-nekan punat telefon bimbitnya dengan wajah tampak gusar.

Gua datang skunk. Seploh minit

‘Abang nak kemana?,’
‘Keluar,’
‘Sorang?,’
‘Taklah. Dengan Muhaimin, kawan abang tu’

Alia mengangguk.
Aswad tipu lagi.
Barang dalam kocek jaket tebalnya digenggam erat.

**

‘Mana?’

Aswad menyerahkan barang itu pada taukehnya yang berbadan besar. Wajahnya bengis. Dia menyambar. Gelojoh lagi tak sabar.

‘Lu asal gua suruh datang port, ada je alasan,’
‘Adik gua sakit la der,’
‘Ah tak abes-abes la lu dengan adik lu. Carilah awek sorang. Bosan-bosan boleh henjut sekali dua,’

Dia kemudian terbahak ketawa dengan lawak bangangnya sendiri. Parut di pipi kanan terserlah tambah hodoh. Aswad mengerling benci. Tapi sebab barang, dia menolak untuk terus beremosi. Dia perlukan duit!

‘Gua dah nak jualkan barang lu ni kat customer. Lu dapat untung dua ribu setengah. Amacam?,’
‘Sikit la der. Lu tau kan gua tengah pokai skang’
‘Lu ni banyak cekadak la Wad. Gua bagi lu half pun lu komplen macam mak nenek. Heh! Lu boleh ubat adik lu tu bagi baik, maa. Lu kan abang yang baik!,’

Tau pulak mamat ni erti ‘kasih sayang’

Aswad cebik protes. Tu pun lepas taukeh serah wang dalam beg plastik hitam. Cash money dua ribu setengah.

‘Hah! Customer tu dah sampai’

Dua lelaki bersalam sambil dua-duanya bercakap Mandarin. Aswad bagai itik diantara dua ekor ayam tu. Butir kata seperti ni hao, laoban dan buxie kedengaran berkicau di udara.

‘Lu dah buat satu perkara baik untuk gua. Gua banyak terima kasih sama lu, Aswad’, customer itu kemudian bersalam dengan Aswad lalu meninggalkan taukeh yang tersenyum kambing mendapat pulangan modah lima kali ganda banyaknya. Tak sia-sia dia melabur banyak untuk barang yang Aswad bawa.

Seketika dia menepuk-nepuk bahu Aswad

‘Nama dia Wong,’
‘Nak buat apa dengan barang gua tu? Berkenan sangat gua tengok?,’
‘Nak ajar bini dia’

TAMAT

Inspirasi pergerakan senjata adalah dari filem ‘Babel’ arahan Alejandro González Iñárritu

10 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

nicely done, kalau dibikin novel lagi cantik :D

hanaahmad said...

kau hantarla manuskrip ke fixi, mana tahu boleh bikin filem? hehe

asyraf ahmad said...

penulisan slamber.
usaha tangga kejayaan (komen dari bdk yg malas membaca..lol)

acap

shandye. said...

seriously stuju dgn komen teratas. boleh dikembangkan utk naskah novel sbb walau seringkas ini ceritanya menggigit.

=)

FaizalSulaiman said...

Asrul "iLham" Sany ---> terima kasih bro. InsyaAllah bro kalau aku rajin mengembang jalan cerita, inysaAllah

FaizalSulaiman said...

hanaahmad ---> warghh filem? takot la hana.hahaha

FaizalSulaiman said...

asyraf ahmad---> terima kasih, cap!

FaizalSulaiman said...

shandye.---> terima kasih, syai. Always loved your critique!

NY said...

seperti biasa thumbs up!
tgk hana ahmad pun suh faizal htr ke fixi...kalo x fixi pun at least diterbitkan sbg sbuah novel =)

FaizalSulaiman said...

NY ---> Terima kasih kak nusrah! InsyaAllah kak. InsyaAllah berusaha ke arah tu:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR