Monday, October 29, 2012

MAM: Stew Daging Seadanya


Kalbu sangat tajuk entry.


Ini resipi untuk dimakan untuk slot "Masak-Ambil Gambar-Makan"

Haha

Well, beberapa hari lepas, selepas saja mendapat bahagian daging korban, aku tak tahu nak buat apa dengan daging ini. Mak dan Ayah ke kampung lalu meninggalkan anak-anaknya yang lapar (lebih kepada malas sebenarnya) untuk menjamah makanan.

Betapa tidak senonohnya perangai.

Enough said.

Ini adalah resipi simple. Anyone can try out. Nak-nak musim raya haji bila banyak ekor lembu berjaya ditumbangkan.

Jom ushar lagu mana nak buat makanan ni:

Bahan-Bahan
Setengah Kilo Daging Lembu. Direbus sehingga empuk lalu dipotong ikut suka.
Setengah Batang Lobak Merah.Dipotong memanjang
1 Paket Rempah Tumis
1 Biji Bawang Besar
5 Biji Bawang merah
5 Biji Bawang Putih
1 inci halia
10 tangkai lada kering
1 biji tomato. Dipotong enam.
3 tangkai lada besar (hijau atau merah) dihiris
1 setengah sudu Kicap
1 setengah sudu sos tiram
3 batang daun sup/daun bawang. Dihiris nipis
Tiga sudu teh tepung jagung, dilarutkan dalam air.
Garam
Serbuk Perasa dan Gula

Cara-Cara
1.       Kisarkan bawang merah, bawang putih, halia dan lada kering sehingga lumat
2.       Tumiskan bawang besar, lada besar dan rempah tumis sampai naik bau
3.       Tumis bahan kisar
4.       Masukkan lobak merah. Kacau rata.
5.       Masukkan daging yang sudah dipotong dadu (ikut suka). Sebatikan rempah.
6.       Masukkan kicap dan sos tiram
7.       Masukkan hirisan tomato
8.       Masukkan air rebusan daging sedikit demi sedikit. Pastikan lobak sedikit empuk
9.       Masukkan tepung jagung. Kacau rata bagi memastikan kepekatan kuah stew
1-       Renehkan dan masukkan garam, serbuk perasa dan sedikit gula.
1-   Siap untuk dibaham. Lebih afdol baut dicicah roti dengan kopi O. Phewwwww
Info:
 Daging Lembu (Red Meat) mempunyai kadar protein yang tinggi.
  Lobak Merah jika diamalkan selalu boleh mengelakkan penyakit rabun malam
Cara pemekatan sos dengan tepung jagung sebenarnya telah diamalkan oleh Kulinari Asia, esp masayarakat Cina berkurun lampau
Elakkan mereneh lobak terlalu lama. Bimbang kandungan nutrisinya hilang lalu kita hanya makan serat daripada lobak sahaja.
Sembelihan pada lembu diwaktu korban perlu dilakukan dengan lembut (gentle) bagi memastikan daging haiwan itu tidak keras/liat disebabkan kesan dari sembelihan (rigor-mortis). Ini tak saja digunakan untuk lembu, malah haiwan seperti ayam juga perlu diperlakukan sedemikian. Macam mana nak amalkan? Pastikan alat sembelihan seperti pisau perlu tajam dimana urat merih perlu diputuskan dengan kadar segera bagi memutuskan darah ke saluran otak.

8 comments:

Muhammad Mustaqim Razali said...

nak satu.

FaizalSulaiman said...

Muhammad Mustaqim Razali---> meh kita masak :P

W. Hidney said...

nasib baik resipi ni ditulis penuh. kalau disarankan bagi resipi kat org yg lebih pandai masak acener? hahaha

mr.syazwan said...

x suka masak

suka makan

hahaha

=_=

FaizalSulaiman said...

W. Hidney ---> maka I pun menjawab..

matilaaaaaaakkk

hehehhee

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan--> meh wan. Kita masakkan :D

shandye. said...

tgk entri siap beresepi bagai mcm ni, teringat kt someone.

"ala, you saute je mince meat tu dgn blablabla..."

satu haram aku tak faham. sebagai seorang gadis (gadis ke?) urban pasca hijabter mcm i, mana ada masa nk belajar masak. i prefer angkat telefon n order je. hahaha...

yg aku taw, amek pinggan dr dish-washer, lap, pastu g set meja utk makan.

hahahaha...

FaizalSulaiman said...

shandye.----> hehehe...tak pandai bleh belajar :D lalalalala

ok gi setap meja makan sekarang ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR