Kalbu sangat tajuk entry.
Ini resipi untuk dimakan untuk slot "Masak-Ambil Gambar-Makan"
Haha
Well, beberapa hari lepas,
selepas saja mendapat bahagian daging korban, aku tak tahu nak buat apa dengan
daging ini. Mak dan Ayah ke kampung lalu meninggalkan anak-anaknya yang lapar
(lebih kepada malas sebenarnya) untuk menjamah makanan.
Betapa tidak senonohnya perangai.
Enough said.
Ini adalah resipi simple. Anyone
can try out. Nak-nak musim raya haji bila banyak ekor lembu berjaya
ditumbangkan.
Jom ushar lagu mana nak buat
makanan ni:
Bahan-Bahan
Setengah Kilo Daging Lembu.
Direbus sehingga empuk lalu dipotong ikut suka.
Setengah Batang Lobak Merah.Dipotong
memanjang
1 Paket Rempah Tumis
1 Biji Bawang Besar
5 Biji Bawang merah
5 Biji Bawang Putih
1 inci halia
10 tangkai lada kering
1 biji tomato. Dipotong enam.
3 tangkai lada besar (hijau atau
merah) dihiris
1 setengah sudu Kicap
1 setengah sudu sos tiram
3 batang daun sup/daun bawang.
Dihiris nipis
Tiga sudu teh tepung jagung,
dilarutkan dalam air.
Garam
Serbuk Perasa dan Gula
Cara-Cara
1. Kisarkan
bawang merah, bawang putih, halia dan lada kering sehingga lumat
2. Tumiskan
bawang besar, lada besar dan rempah tumis sampai naik bau
3. Tumis
bahan kisar
4. Masukkan
lobak merah. Kacau rata.
5. Masukkan
daging yang sudah dipotong dadu (ikut suka). Sebatikan rempah.
6. Masukkan
kicap dan sos tiram
7. Masukkan
hirisan tomato
8. Masukkan
air rebusan daging sedikit demi sedikit. Pastikan lobak sedikit empuk
9. Masukkan
tepung jagung. Kacau rata bagi memastikan kepekatan kuah stew
1- Renehkan
dan masukkan garam, serbuk perasa dan sedikit gula.
1- Siap
untuk dibaham. Lebih afdol baut dicicah roti dengan kopi O. Phewwwww
Info:
Daging Lembu (Red Meat) mempunyai kadar protein yang tinggi.
Lobak Merah jika diamalkan selalu boleh mengelakkan penyakit rabun malam
Cara pemekatan sos dengan tepung jagung sebenarnya telah diamalkan oleh Kulinari Asia, esp masayarakat Cina berkurun lampau
Elakkan mereneh lobak terlalu lama. Bimbang kandungan nutrisinya hilang lalu kita hanya makan serat daripada lobak sahaja.
Sembelihan pada lembu diwaktu korban perlu dilakukan dengan lembut (gentle) bagi memastikan daging haiwan itu tidak keras/liat disebabkan kesan dari sembelihan (rigor-mortis). Ini tak saja digunakan untuk lembu, malah haiwan seperti ayam juga perlu diperlakukan sedemikian. Macam mana nak amalkan? Pastikan alat sembelihan seperti pisau perlu tajam dimana urat merih perlu diputuskan dengan kadar segera bagi memutuskan darah ke saluran otak.
7 comments:
nak satu.
Muhammad Mustaqim Razali---> meh kita masak :P
x suka masak
suka makan
hahaha
=_=
W. Hidney ---> maka I pun menjawab..
matilaaaaaaakkk
hehehhee
mr.syazwan--> meh wan. Kita masakkan :D
tgk entri siap beresepi bagai mcm ni, teringat kt someone.
"ala, you saute je mince meat tu dgn blablabla..."
satu haram aku tak faham. sebagai seorang gadis (gadis ke?) urban pasca hijabter mcm i, mana ada masa nk belajar masak. i prefer angkat telefon n order je. hahaha...
yg aku taw, amek pinggan dr dish-washer, lap, pastu g set meja utk makan.
hahahaha...
shandye.----> hehehe...tak pandai bleh belajar :D lalalalala
ok gi setap meja makan sekarang ;)
Post a Comment