Friday, May 06, 2011

Aku, Makanan dan Kelantan

Eh bakpo tubik Klate plop neh?

Hehehe

Aku mula mengenali culture Kelantan semasa tahun pertama belajar lewat 2003. Impresi pertama tentulah sukar nak bercampur gaul disebabkan vocab Kelantan aku yang limit, ditambah dengan cara percakapan mereka yang agak laju.

Pulak tu influence tanah kelahiran yang sangat kuat dalam diri.

Selipar = Selipo
Kain Selimut = Gebor
Almari = Gobok

Disaat budu mula menjamah diri, Disaat nasi kerabu mula dirasa lidah, aku mengakui, aku jatuh cinta dengan makanan Kelantan. (ada sambungannya di bawah nanti)

Most of our people mendapati kulinari Kelantan kebanyakannya manis. But for me, itu hanyalah certain food sahaja. Mostly, manisan. Tapi kadangkala pun, makanan pedas terasa manis. Uniknya pada kulinari ini yang membuatkan ianya seakan kalah dengan kulinari tanah kelahiran sendiri.

Aku suka mencuba makanan baru. Ia seolah memberi satu semangat bahawa setiap umat manusia yang hidup di muka bumi ini, perlukan makanan untuk hidup. Malah ia menunjukkan betapa kita menghargai si tukang masak dengan mencuba sajian mereka. Noted: lagi pelik masakan, lagi teruja nak mencuba: Asalkan halal sumber-sumbernya. Bukan main hentam keromo saja. Ingat, makanan dimakan menjadi darah daging.

Cek Mek seperti jemput-jemput, Lompat Tikam yang kadang-kadang terasa pahit kapur, Butir Nangka yang subhanaAllah manisnya, Sotong Pulut; masakan ini dirasai semasa kehadiran aku di salah seorang kediaman staff nurse di Kelantan. Sotong, yang biasa kita masak sambal, disumbatkan dengan pulut dan dimakan berkuah manis. Aku teruja, aku cuba!

Laksam yang sedap dimakan panas-panas, kuih fevret Akok- Makin berkedut, makin sedap dirasa! Dan tentulah…nasi kerabu. Jangan tak tahu, makin biru nasi tu, makin suka aku nak cuba.hahahaha. Dari apa yang aku dengar, orang dulu-dulu akan menggunakan bunga kembang pagi kaler unggu tu, lalu direndam semalaman sebelum menggunakan air rendamannya dimasak bersama beras—untuk mendapatkan warna biru semulajadi.

Dan malam tadi, kerinduan hampir tujuh bulan terubat dengan sebungkus nasi kerabu, ayam berempah dengan solok lada! wargh!!!!

Maap deh, gamba huduh sket.Tok dey nak edit.hihi


sambungan ayat di atas yang tergantung:
Oh ya aku jatuh cinta juga dengan orang Kelantan. Comey pun comey. Nak caghi gewe soghe!hakhakhak

32 comments:

Muhamad Zaki Zafir said...

kalau sambal manis pun bgs jgk, blh kurangkan rasa pedas tu.

untung duduk malaysia.mcm2 makanan ada.semua ada. :)

avid gunner said...

teringat member kelate aku dulu. tak makan kari sebab pedas sangat. hahaha
aku rasa benda yang paling aku suka pasal kelantan, orang2 dia gila2 dan lawak nak mampus.

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir--->ha aku tau ko kan spicyphobic:)hehehe

yup true indeed. malaysia kaya ngan makanan:)

FaizalSulaiman said...

avid gunner --->hehe btul2 ada yg tak makan kari sebab pedas.hat baris ke dua tu aku setuju.memang betul kawan2 kelantan yg aku kenal memang gila2

tengkorakemas said...

setakat ni semuanya aku makan bro, budu pun makan, ada yg bg sebotol aku amik je haha nasi kerabu beli kat bazar ramadan memang layan,

satu je yg aku tak nak..masakan chef hulubalang xD

p/s:amacam cite aku bro?he

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas--->yay!aku pun balun jugak.hahahahaha..pemakan berani mati!haha

hahaha..igt lagi ko yek:P

aku dah baca dah weh.drop komen dah. dahsyat la ko.bagus2:)keep up writing sementara masa masih ada ni:D

Mutiara Bernilai said...

eheh.
mutiara petang semalam pun makan nasi kerabu. besh!

shatooman said...

ahh..tiba2 ko dah mengingatkan aku kpd kmpg halaman.. isk~ mana nk cari kuih muih ni..kat KL yg ada hanya donut, karipap.. makanan apa pon, semua aku bedal~ dh lama x makan kari yg best.. lagi pedas, lg aku suka.. ;p

airazulaikha said...

FS ni buat aira rinduuu nak balik kg!! hehe
bunga biru yg wat pewarna nasi kerabu tu namanya bunga telang.. huhuhu
sotong pulut ohh sedapnya!!!
wahhh!! jatuh cinta dgn ore kelate??

epol said...

hahaha lame x jenguk2..anyway bukan selipor la..still panggil selipar (atau selipa)..

tengkorakemas said...

@FaizalSulaiman

keh3, apa2 pun makan jgn lupa baca doa :D

thanks bro he

siti azizah Sang Pencinta said...

faizal rasa macam pernah nampak gerai jual nasi biru awk nihh.. akak selalu juga beli di situ yumm.. yumm sedapnya

FaizalSulaiman said...

Mutiara Bernilai --->oyaka?samala kita.hehehehe..terubat rindu nak makan tu, yang pentingnya:)

FaizalSulaiman said...

shatooman --->ko suka makan pedas?waa deme kene kelik ni weh.hahahaha

FaizalSulaiman said...

airazulaikha--->gapo dia bunga telang, aira?comey ko?hehehe


oo tadi sain kat FB pun cakap ketupat sotong.tp memang sedap laaa

FaizalSulaiman said...

epol--->aku panggil selipor.hahahahaha

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->beres.keep writing bro!!!

aku menyokong!

FaizalSulaiman said...

siti azizah Sang Pencinta --->gerai tu kat depan je kak.setiap khamis mesti ada jual.tak saba nak tunggu khamis depan.hehehe

MR. SYAH said...

sekarang nasi kerabu senang nak dapat kat mana2.. hehe..

Intan A. Shah said...

nasi kerabuuuu. suke!

shatooman said...

kalu kuih, air aku suka yg manis2..ekeke kalu lauk,kari, paling best kalu pedas..lagi pedas, lg syok~ ekk..sotong pulut tu org panggil ketupat sotong. peberet aku tuh.. ;p org kata kalu nk cari mek klate hok come2, cari alik pasir mas..ekekeke

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

hehe... macam2 ada dekat Kelantan....
3 tahun OE duduk dekat Kelantan, tapi masih lagi rindu dengan benda2 yang ada dekat Johor...
nak buat macam mana.... 20 tahun membesar dekat Johor...
mungkin ambil masa 20 tahun jugak nak adapt benda yang ada dekat Kelantan tu...

yang OE tahu, duduk terperuk je dalam asrama....
orang Kelantan agak berpuak2....
OE tak berapa nak gemar...
hehe...
(n_n)

ghost writer said...

kalau macam nih aku pun nak cari gewe kelate gak soghe...mana tau dapat makan kerabu selalu..haha

FaizalSulaiman said...

MR. SYAH --->Betul tu syah.blana kokna la ni.hihihi..cuma kalau faizal, nak makan nasi tu kena keluar dri kampung, cr ke kampung lain.hehehehe

FaizalSulaiman said...

Intan A. Shah --->heheh tau takpa:)

FaizalSulaiman said...

shatooman --->haa sain aku ada ghoyak tadi nyo.tupak sotong kan?

ada dengar gak alik pasir mas.hehehehe

FaizalSulaiman said...

Orkid Edyliyne @ OrkEd -->oo orkid pena duk johor ye?hehehe

pernah dengar gak persepsi cmtu..tp faizal ok je.asal leh membawa diri ketika bercampur:)

FaizalSulaiman said...

ghost writer --->manis pun manis:)hehe

titan said...

emm..dah lama gila tak makan nasi kerabu nih..

apik pehe said...

hahaha..bereh boh...caghi la ore pasir mas tuh..hehe..

gambar tak lawa takpo asalkan nasik khabu tuh napok sedak..hehehe

FaizalSulaiman said...

titan --->rindu gila sebab lama lah tak makan:)

FaizalSulaiman said...

apik pehe --->tak kisah la alik mano pung.hehehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR