Saturday, May 21, 2011

Berblog, Berevolusi

Tag pertama.Award.Lama dah benda ni..

Aku mengaku, aku menggunakan blogging sebagai platform untuk berkongsi pendapat err selain pendapat itu dibaca bersama kalian, para readers.

Back to three years than, isi blog aku lebih kepada pengisian budak kampus yang merungut-rungut dengan kerja assignmentnya yang tak pernah habis.

Bak kata seorang member blog, kalau diperhati isi lama blog, mual juga sebab isi entah apa-apa.hahaha

Bagi aku, dalam usaha memberikan yang terbaik buat pembaca, kita harus berusaha untuk membuat kelainan atau mem-variasikan penulisan kita, supaya at one time tidak berada pada takuk yang lama.

Sentiasalah mencari pembaharuan dalam menulis baik dari segi content ataupun segmen-segmen blog kita. I love segmented my blog.(Wah..macam Marketing Segmentation pulak.haha) Jom tengok segmen apa yang aku pernah buat dalam blog sejengkal ini.

1. Peram
2. Masak-Ambil Gambar-Makan (MAM)
3. Take 5
4. Cerpen/Mini Siri
5. Ilmiah
6. Kenangan Ahad

Basically, mungkinlah dah terbiasa dengan kehidupan seharian, aku mementingkan keteraturan (Allah..ada ke perkataan ni?). Aku suka sesuatu yang organize, jadi senang nak sort out kemudian hari

Peram selalunya mengupas perkara-perkara yang aku-mostly-tak-puas-hati-dengan-keadaan-sekeliling.Selalunya segmen ini mendapat feedback yang memuaskan and for sure, aku akan cari lagi perkara atau keadaan yang boleh kita debat bersama (aiceh!). MAM pula adalah segmen dimana aku cuba masak makanan kemudian adakah DISASTER happens dan kemudian boleh ke dimakan makanan itu. Kenalah ambil gambar. Ok nanti aku tunjuk makanan tak jadi. We’re human. Tak jadi tu perkara biasa..

Take 5 pernah disiarkan lama dulu. Sambutannya juga menggalakkan. Tapi aku dah jarang buka segmen ni sebabnya aku tak ada bahan nak dikongsi selain kurang masa nak buat research. Heh..perlulah mengkaji sikit kan? Barulah nampak ‘educashyen’ nye. Slot Cerpen/Mini Siri diwujudkan memang untuk aku yang gila menulis. I just wanna share with you guys. Menulis pelbagai genre adalah satu kemestian kerana aku tak mahu stick dengan satu genre saja. Ilmiah pula memberi peluang kepada readers untuk mempelajari sesuatu tentang ilmu yang aku kongsikan. Well, tak adalah singgah baca kosong-kosong saja.

Aku mahu jadikan blog sebagai tempat berkongsi ilmu (OK luaskan fikiran. Bukan Ilmu buku saja), tidak hanya bercerita tentang peribadi tetapi juga menjalankan tanggungjawab sosial sebagai penulis. Bagi aku, menjadi blogger ni tugasnya berat. Bukan hanya menconteng atas Microsoft Word kemudian tekan butang Publish. Ia lebih daripada itu.

At least you give something to your lovely readers.

PS1: Tiga bulan lagi birthday blog untuk tahun yang ke 3. Moga Allah bagi peluang lagi untuk menulis, menulis dan terus menulis

PS2: June yang akan datang tak lama lagi. Sebuah mini siri 3 episodes akan disiarkan berkisar tentang keperitan dalam kehidupan. Dan ahem ahem..first giveaway untuk blog ini juga!

PS3: Dah lama tak tulis something in English dan aku akui, grammar aku semakin hodoh dan teruk!

18 comments:

PMOfficial said...

damn.....baru skunk aku bukak blog ko.....

Muhamad Zaki Zafir said...

aku tahun pertama blogging tulis english.skrg ni nk mula balik malu je.karat hbs dah. :D

mr.syazwan said...

UMUR BLOG KITA SAMA!

TERUSKAN BERBLOG YE..

=_=

apik pehe said...

wahhh..dah lame boh berblogging..hehe..

FaizalSulaiman said...

PMOfficial --->back for blogging? hehe

kembalilah berblogging pakcik oii:)

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir --->tau takpe.masa belajar, aku boleh senang dengan english aku.skunk ni..kena polish banyak sangat2

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --->hehehe kan wan?:)

wan pun sama.keep updating:)

FaizalSulaiman said...

apik pehe--->hehe takla lama pong.tiga tahun je.ada lagi yg otai2:)

Terbang Bersamaku said...

thanks share tips mcm gne...:)
wah dah lame awk active bloging..
smoga trus sukses...(^___^)

FaizalSulaiman said...

Terbang Bersamaku ---> sama-sama.apa yg saya ada, saya kongsikan:)
tqvm!

harap kamu pun sama, ok!

tengkorakemas said...

teruskan berevolusi bro, kalau rasa nak transform pun boleh, pilih autobots ke decepticon xD

fuh, aku nampak PMofficial atas sekali tu

NormaLiza Mah said...

drop by support tabung nffng..
salam perkenalan...
sama2 lah klik klik erk..
daa~
TQ

Nazz@Purple said...

pertama kali buka blog ni..terus suka baca..gaya penulisan bagus..sangat bagus dr nazz..erm nazz nak wat segmen2 gak la nanti..

W. Hidney said...

member i kata, jgn over-ambitious pasal kita punya blog. biar simple tapi sedap mata memandang

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->deception.aku jahat.hahahaha

yup igt nak kembali si pakcik tu.ahahahaha

FaizalSulaiman said...

NormaLiza Mah --->thanks norma.nanti kita jejak blog awak plak ye:)

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple --->terima kasih, nazz. anyway, banyak benda faizal kena belajar lebih2 tentang keringkasan.ahaha

FaizalSulaiman said...

W. Hidney --->betul tu bro.sangat setuju.simple but nice.nak masuk pun senang:)

nice blog weh (the second one)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR