Thursday, May 12, 2011

Kesakitan Dalam Hidup. Guzaarish Review


Entah berapa lama tak tengok filem Hindustan. Last time was Karan Johar’s ‘Kal Ho Naa Ho’ beberapa tahun lepas.

See?
Dah lama kan?

Guzaarish lari dari tipikal kisah komersil Bollywood, dan membawa isu lebih besar lagi.

Kisah seorang nurse yang menjaga pesakitnya yang lumpuh selama 12 tahun dan ketika perasaan kasih sayang disemai, si pesakit membuat petisyen mahkamah untuk proses ‘Euthanasia’ atas hidupnya

Oh..’Euthanasia’ adalah proses ‘mercy killing’ atau menamatkan nyawa individu dengan tujuan relieve pain, mengurangkan kesakitan yang dialami agar hidup tak terseksa lagi. India merupakan salah satu negara yang membangkang proses Euthenesia dan seperti alasan negara-negara lain, setiap manusia ada hak untuk hidup.


Radio Zindagi kebanggaan Ethan Mascarenhas (Hrithik Roshan). Stesen radio milik sendiri yang memberi inspirasi orang lain untuk hidup. Tapi dia sendiri dah merasakan hidup dia dah tak ada erti


It’s a petition to die



Sofia D’Souza, antara watak terbaik Aishwarya Rai., selepas dua filemnya sukses di tangan pengarah filem ini, Sanjay Leela Bhansali. (Devdas dan Hum Dil De Chuke Sanam). Dia jururawat. Dah lama kerja dengan Ethan. Sentap bila Ethan membuat program ‘Project Euthanasia’ setelah petisyennya ditolak mahkamah.
Menjadi inspirasi untuk cerpen ini. hehehehe


Aku, di zaman kegemilangan. Dan aku tak menyedari ada mata cemburu di hati yang busuk


Life is short.So go on, break the rules.Forgive quickly.Love truly.Never regret anything that made you smile

14 comments:

apik pehe said...

boh..citer hindustan dulu atau skarang yg best?dari segi isi

tengkorakemas said...

bro, 3 idiots belum tengokla?

FaizalSulaiman said...

apik pehe --->dulu pun best..sekarang ni banyak yg tak folo mana.tetiba rasa nak tgk guzaarish ni.hehehe

dulu dr segi isi byk cinta dua darjat..

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->tak weh.tp ramai kata citer tu best.hihi

MR. SYAH said...

filem hindustan yg terakhir tgk 3 idiots.. mmg awesome citer tu..

siti azizah Sang Pencinta said...

dah main ke film ini.. adusss.dah terlalu tak tengok industan nihh..

FaizalSulaiman said...

MR. SYAH --->blom tgk syah.ramai kata best.huhu

FaizalSulaiman said...

siti azizah Sang Pencinta --->ni pun tertengok tak sengaja..layan masa sekolah dulu..

♕ Mr.IX ♂ said...

last layan hindustan 3 Idiots tu ler...

Pencacai Alim said...

mlm tadi aku bru layan hindustan..sri devi..hehehhe

FaizalSulaiman said...

♕ Mr.IX ♂ --->tu ar..suma kata citer tu best!hehe

FaizalSulaiman said...

Pencacai Alim --->perghh herion lama tu!!

apik pehe said...

hehe..boh..bulih post entri doh

ghost writer said...

apakata lepas nih kau buat review filem tamil..

sebab aku seorang peminat filem tamil..haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR