Tuesday, May 10, 2011

Kisah Gula

Gambar ihsan Google

Rasanya macam beberapa minggu sudah (ataupun déjà vu aku saja) update di status Facebook pasal harga gula naik, maka sama-samalah kita ke warung atau kedai mamak dengan membawa gula sendiri.

Berkuatkuasa harini, harga gula naik lagi, dari RM 2.10 ke RM 2.30.

Alah 20 sen je.

Tapi makcik Leha si penjual kuih, Pak Man yang ada anak enam orang, Encik Abu yang berpendapatan sederhana..merasalah jugak.

Makan gula banyak-banyak pun, tak sihat. Kencing manis, darah tinggi semua kan?

::mengeluh::

ps1: Harga gula mengalami ‘evolusi’ kenaikan 3 kali semenjak Jan 1- Dec 4, 2010. Bulan May merupakan kali pertama harga barang keperluan ini naik untuk tahun 2011. Sumber 1, Sumber 2 dan Sumber 3

ps2: Harga gula naik selepas satu lagi barang keperluan petrol RON97 naik 20 sen seliter

ps3: Harga naik, pendapatan bulanan biasa-biasa. Lengkuk ekonomi baru agaknya

psp: Harni, confim kuar iklan ‘Kurangkan gula dalam makanan, Tambahkan gula dalam senyuman’

psss: ……………………………………………………………………………………..............................................

11 comments:

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

hrmmm... tak tahulah nak cakap apa...
tapi family OE tak makan gula paket sekilo tu...
jadi tak rasa sangat bila gula naik harga...
memang makan gula special... hehe...

tapi apa2 pun harga yang terus2 naik memang sedikit sebanyak membuatkan orang yang berpendapatan sederhana nie rasa payah sikit....

FaizalSulaiman said...

Orkid Edyliyne @ OrkEd--->itulah orkid.fikirkan yg berpendapatan rendah.kesian kat dorang sebenarnya.

tanam tebulah mcm tu:P

tengkorakemas said...

pernah terbaca produk minum 3in1 ada gula yg banyak..minum 3in1 jela, p mana2 kedai mintak air panas je xD

Muhamad Zaki Zafir said...

mak aku ada beli alternatif gula.gula ni derive drp daun nama stevia.ada keluar kat majalah 3 dua minggu lps kot.hrp2 kalau gula jenis ni dh byk nanti, melingkup la tokan2 gula.padan muka.

tak nak sentuh kerajaan.blog org,xblh.blog sendiri takpelah. :D

shatooman said...

ron 97 naik 20sen, gula naik 20sen.. tapi harga air nnt naik 20 jugak segelas.. roti canai pon naik 20sen jgk, apam balik pon naik 20sen jgk.. beli apam balik 5 biji dah naik extra rm1 dr biasa.. hmmm, boleh x aku nak menyumpah kat sini?? ekekeke

NUke_Rude said...

bila turn minyak masak naik harga lak?? sila predict! hahaha

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->tu mcm gula artificial je.err seram lak kalau gula artificial neh:)

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir --->hehehe tau takpa:P

kena banyak orang tanam pokok tu weh. so bleh jadi alternative..

FaizalSulaiman said...

shatooman ---> jangan-jangan..nanti ko kena tangkap.hahahahahaha

FaizalSulaiman said...

NUke_Rude --->hahaha..bak glob besar.nak baca jampi:))

tengkorakemas said...

@FaizalSulaiman

yup bro, lagi bahaya tu he apa lagi guna gula stevia la pulak :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR