Sunday, May 15, 2011

Sunday Memory Lane: Susu Itu


Blogspot baru-baru ni gelong.
Banyak sangat kot orang update entry. hehehehe

Dulu aku begitu jaki dengan susu. Nak sebut perkataan milk masa tadika pun rasa nak termuntah.

Yes, aku mengaku, tekak tak berapa nak rasi dengan bau susu yang agak memualkan dan rasanya yang berlemak itu. Setiap kali arwah emak beri susu Nespray aku mulalah minum dengan kadar yang sedikit, malah tak habis pun. Kalau habis pun aku mulalah hendak muntah.

Tambah pelik bila tengok TV, ada saja iklan susu Nespray, mulalah aku terliur untuk minum segelas. Macam sedap sangat aje. Perkara sama turut mengingatkan aku dengan iklan Pati Ikan Poliney. Selamba badak model/penyanyi Fauziah Latiff teguk benda Allah tu macam tu saja. Bila aku rasa sikit, Ya Robbi pahitnamampus. Curious jugalah apa yang diletak dalam botol Poliney kak Pojiah! hahahaha

The one and only susu yang boleh aku minum cumalah susu pekat manis. Alah susu dalam tin yang selalu buat teh tarik time ngeteh di mamak. Aku rasakan, susu tulah yang paling best dalam dunia. Pekat. Manis. Shedaaappp

But when time pass by, aku belajar tentang nutrisi pemakanan dan kepentingan pengambilan susu dan hubungkaitnya dengan tulang temulang kita. Selepas itulah aku baru tersedar (around 14 years old) tentang kepentingan susu. Aku suka tak suka, aku perlu habiskan segelas.

Sebenarnya, ia juga penting buat wanita. Daripada pemahaman umum, gejala osteoporosis atau tulang rapuh dikalangan wanita dapat dikekang dengan mengambil susu di usia muda. You see, wanita berkahwin lagilah mempunyai risiko tinggi untuk mengalami gejala tulang rapuh sewaktu usia senja. Kenapa? Ini mengikut kata pensyarah Nutrition aku lah. Wanita berkahwin lebih terdedah kerana mengandungkan anak dan ini menyebabkan hampir 70 hingga 80 peratus bendalir tulang, dan juga bendalir badan (sebab itulah ada gejala Edema-bengkak kaki sewaktu hamil) diberikan kepada baby dalam kandungan.

When this come out from my lecturer, kawan-kawan aku especially girl kelihatan cuak memikirkan tentang soal perkahwinan. But she added later on.

“Pahala besar bagi seorang wanita bergelar ibu dan kemudian melahirkan anak”

Aku, tersenyum…

PS1: Gejala alergi pada susu dipanggail ‘Lactose Intolarance’
PS2: Entry susu ini berkait dengan penjagaan tulang kita
PS3: Dan tak sangka, dah melalut sampai wanita melahirkan anak.hoho
PS4: Bahagian pertama cerpen thriller ‘Lakon Layar Terakhir’ akan disirakan esok, jam 7 pagi. Selamat membaca! Dipecahkan kepada 2 bahagian..

7 comments:

cik_sue said...

eh, incik FAIZAL, rugi tau kalau x minum susu....pikirkan untuk jangka masa panjang yer, belum tua lagi dah sakit kaki la, tulang la...haaa caner tuu

FaizalSulaiman said...

cik_sue -->sekarang ni minum je susu. takde intolerance dah.hehehehe

epol said...

kena belajar minum susu untuk tumbesaran yang sehat..haha

FaizalSulaiman said...

epol--->tau takpa. untuk tulang yg kuat jadi bila bermain rugby leh jadi benteng yg kuat!yihaaaaa

bro, blog ko ok x?

ctek8 said...

terasa kepentingan minum susu.. kne belatih minum segelas sehari nih!

FaizalSulaiman said...

ctek8 ---> ha apa lagi.gi beli susu se tin skunk.hehehehe

thanks ya dropping by!

tengkorakemas said...

dari kecik minum susu tepung sampai ke besar..tapi aku minum everyday je, nespray macam mahal sikit kan?he

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR