Thursday, May 19, 2011

Susah

Gambar takde motif.Tapi mood nak berjimba di tepi pantai!
ps:teringat kat lagu Anita Sarawak ft Sudirman.Sensual!haha



Perjalanan hidup semua manusia, tak sama antara satu dengan yang lain.

Ada hidup senang ada hidup susah.
Bila kita perhati hidup orang lain yang susah, kita patut bersyukur dengan apa yang ada.
Banyak mana kita ada, kita kena ingat, ada lagi orang yang dapat sikit dari kita.

Orang boleh cakap ‘kesian’, tapi apakah ‘kesian’ boleh merubah kehidupan?

Aku percaya dengan terma ‘cakap-lepas-tu-buat’

Apa-apa pun, bersyukur. Kau hidup dapat makan nasi, lauk ikan, sayur sejenis..kau mengeluh lauk tak sedap. Tapi kau kena ingat, ada orang hidup makan sekadar alas perut, makan kerak nasi, ikan tangkap kat sungai, sayur petik, pendapatan dua ringgit sehari, nak mewah-mewah apatah lagi.

In fact, aku pernah kenal ertinya kesusahan. Mungkin ada antara readers do have the same experience. Mungkin ada yang tak pernah mengalami. So ambillah iktibar.

Ini namanya ‘kehidupan’. Pahit maung sementara yang seterusnya akan dihisab di Mahsyar sana…

Sebab tu aku tak boleh tengok kesusahan orang lain. Aku rasa powerless untuk membantu dari segi kewangan.

Tapi…satu aku belajar dari mereka: Ketabahan dalam hidup. Sesempit mana mereka, tak adalah sampai mencuri ataupun membunuh diri.

PS1: Entry pertama aku, bercorak hiburan sudah disiarkan di blog Yoyooh, satu blog suara generasi masa kini yang wajib korang singgah kalau nak tahu tentang in town talk. Aku dapat tahu blog Yoyooh ni sejak awal blogging (Ogos 2008). Masa tu pasang inpian nak jadi salah seorang writer atau contributer. Berangan tak sudah. hehehe..Tak sangka ia jadi kenyataan tahun ni (2011).KLIK SINI UNTUK MEMBACA

PS2: Ucapan berbanyak terima kasih kerana membaca dua bahagian thriller slasher: Lakon Layar Terakhir. Got a mixed review. Pasni nak tulis cerita apa pulak ye? A post moterm will come soon later.

PS3: Nak tengok Nur Kasih The Movie. Sapa nak bagi tiket free?hehehe

PS4: Suka lagu ni..


11 comments:

mr.syazwan said...

" susah dan senang kita bersama rentasi rintangan ada.... tiada sempadan yang memisahkan kasih sesama kita bagai tiba seribu impian"

wahhh tibaba teringat lagu KC..

HAHA

tengkorakemas said...

sabarlah menghadapi apa jua pun, tanpa dilupakan usaha dan tawakal, dan sabarlah dalam bersabar,

hidup di duniakan mcm peperiksaan..

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --->ni wan kena karok neh.hehehehehe

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->sabar dalam sabar.aku suka quote ni:)

siti azizah Sang Pencinta said...

jom akak belanja.. bawak tisu tauu

epol said...

no pain no gain..enaff said lah kan..hehe

**x ley blah sudirman dgn anita serawak..lol

FaizalSulaiman said...

siti azizah Sang Pencinta ---> sekotak tisu:)

FaizalSulaiman said...

epol---->hahahahahaha..yup.takde sakit, takle bangkit:) leh cmni aku translate:))

BudakBosan said...

rina dah tgk citer nurkasih!!hehee..agak mendatar citenye..tp okela...best la jgk.hhee

'AQILAH said...

setiap orang berbeza.

Nazz@Purple said...

setuju..warna warni kehidupan sememangnya begitu..nur kasih?dah tgk dah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR