Monday, May 09, 2011

Bukan Cinta Kalau Tiada Halangan: Gnomeo and Juliet Review

Permusuhan bermula dari sini


Daripada satu karya masterpiece yang kemudiannya diolah dengan cantik!

Itu yang aku boleh katakan menerusi filem animasi Gnomeo and Juliet. Pemaparan basic cinta tragis Romeo and Juliet oleh Shakespere ini begitu menjadi.

Ianya bermula dengan dua puak, berlainan taman, The Reds and The Blues (aiseh macam Man United dengan Chealsea derr) saling bermusuhan. Reds yang agresif tetapi mempunyai gnome yang cun meletops bernama Juliet dan Blues- lebih tolerant tetapi pendendam dan mempunyai teruna hencem bernama Gnomeo.

Permusuhan ini berpunca dari tuan rumah masing masing yang inginkan taman tercantik di laman belakang rumah mereka.

Brave girl:Juliet

Seperti kebanyakan filem animasi, Gnemeo and Juliet menjanjikan aksi padat, pantas, berkesan dan sudah tentulah adorable! Malahan suara latar Gnomeo, ditunjangi actor James McAvoy kelihatan bersemangat waja tatkla bertarung dengan Tybalt (suara Jason Statham: memang sesuai play a villain!) ataupun semasa meluahkan rasa cintanya kepada Juliet (Emily Blunt).

Gnomeo

Persaingan itu penting dalam hidup, tetapi berpada-padalah. Ia mungkin akan meragut nyawa, sama seperti penceritaan ini. Teks klasik Romeo and Juliet diolah dengan baik dengan persoalan kematian Juliet di pengakhiran cerita

Skor muzik yang ditunjangi Elton John juga sangat memikat. Hey dia executive producer okay. Malah lagu Sorry Seems To Be The Hardest Word melatari ketika Juliet dihukum ayahnya yang sangat protective (dimainkan dengan baik oleh Oscar Winner-Micheal Caine). Begitu juga watak Lady Blubury yang dilakon suara dengan begitu sempurna oleh seorang lagi pemenang Oscar, Maggie Smith (Karakter paling melekat tentulah wataknya sebagai Professor Mc Gonaggal dalam siri Harry Potter.hehehehe)

Tybalt:Flower Boy yang ganas

Premis cerita ini seronok untuk ditonton. Komikal, drama dan aksinya cukup ramuan. Santai.

ps: Memang nak reduce stress. Selepas saja menonton Gnomeo and Juliet, giliran Rio dan Ranggo plak.hehehehe

psp: Terima kasih kalian sebab membaca cerpen semalam.Buat yang tak berkesempatan, klik sini.

12 comments:

tengkorakemas said...

best tu layan animasi..aku megamind pun belum tengok lagi huhu

hmm..man u menang..keh3

mardianaabubakar said...

mne nk tgk ni faizal????kat pawagam ke hape???

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

cm best jee...nk tgk kat mne ni faizal??patik nk tgk laa...

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas --->hahaha suka ko!

animasi ni best dan rileks la tgk:)

FaizalSulaiman said...

mardianaabubakar--->saya donlod je:) wat simpanan sendiri:)

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) --->pojie ikut instruction dlm fb tu ek:)selamat menonton pojie!

MR. SYAH said...

layan animasi kdg2 lg best..

FaizalSulaiman said...

MR. SYAH --->tau takpa:P

ghost writer said...

kau membuatkan aku mau menonton citer nih biar dalam bentuk apa pon...

cinta tanpa halangan tidak akan menguatkan rasa cinta kita.eh,betul ker Fai,sori aku kureng sikit..haha

FaizalSulaiman said...

ghost writer --->ko memang wajib tonton dah.hahaha

ye je ko kureng bab bab camni ek?hahaha

Orkid Edyliyne @ OrkEd said...

oho... comel2...
nanti nak pergi tengok jugaklah...
hehe...
dekat wayang, kan???
(n_n)

FaizalSulaiman said...

Orkid Edyliyne @ OrkEd --->tak sure orkid.ni faizal donlod:P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR