Thursday, July 28, 2011

Karat # 3: Asal Tengok Gua Se-mata?


Minggu lepas gua tak muncul. Ada rindu update gua tak?

Ni gara-gara tuan blog la. Asik update Harry Potter, gua sindir dia, lu dengan budak parut kat dahi tu dah macam kekasih. Ubi gua rasa tak mencoret kat blog lu ni barang sehari.Kui Kui Kui. Nama gua AL. Buat yang baru kenal dan tahu, tuan blog memberi izin pada gua untuk menulis, setiap Khamis apa-apa isu yang gua rasa, gua nak gebangkan.

Gasak la. Gua cakap hembus. Tuan blog paham gua.

Ok seperti yang gua janjikan, gua tetap tunaikan. Gua nak bercerita tentang pendidikan yang gua ada lama dulu. Gua ada sijil aje. Padan muka gua. Sekolah gua tak pandai mana. Jadi lepas SPM daripada gua merempit tak tentu hala, baik gua sambung belajar ambil sijil. Kimpal je. Tapi gua rasa macam nak mampos juga belajar.

Gua grad juga tak lama lepas gua hempas pulas.Nak dijadikan cerita, sebelah kolej gua, letaknya asrama sisiwi universiti. Enjoy tak enjoy la tengok budak-budak universiti comey-comey kuar pergi outing setiap Sabtu. Gua dengan kawan-kawan ushar baik la derr. Mana tau sangkut sorang. Maklumlah masa tu gua single.

Gua ada minat dengan sorang minah ni. Gua syak dia Chinese mix Melayu sebab mata dia kepit.Gebu pulak tu.Tapi lepas dua-tiga hari gua ushar dia, haram dia tak layan. Dulu gua ada Honda EX. Motor cabuk tu jadik saksi. Dia jeling gua macam gua ni bekas perogol pulak. Lagi-lagi lepas gua kuar dari kolej kemahiran gua.

Judgement dia buat gua rasa loser gila.

Seminggu lepas tu cuti semester. Gua fly lepas kelas Kimpal langsung tak jumpa Kay dan kawan-kawan lepak kangkang. Kacung gilabiawak sampai rumah dua jam. Mak gua membebel kata gua merempit macam Iblis. Walaupun bebelannya macam juruhebah radio lama, gua sayang mak gua. Gua peluk tubuh dia macam dah bertahun tak jumpa. Padahal gua baru balik pau duit Along, tiga minggu sebelum tu.

Mak gua kongsi cerita ceriti kampung. Gua sebagai anak yang taat, mendengar penuh hemah, walaupun kadang kala ada juga part yang gua nak menyampuk. Mak gua cerita pasal Amar, kawan sekelas gua yang sama hancusnya keputusan SPM sama sebijik macam gua. Dia masuk kemahiran tapi dah grad. Kebetulan nak meminang anak Cik T yang belajar degree di Universiti.

Gua tertarik kata-kata Cik T.

‘Anak aku tu lulusan U.Jadi hantarannya mesti macam budak U.Sesuai la.Barulah sepadan’

Tertarik gua disertai dengan hamun dan maki dalam hati.

Ada lagi style pandang harta macam ni? Di zaman ada Facebook, Twitter dan Blackberry ni ?Sial la, puiii!!!

Apa budak Universiti calon Cik T tu leh bagi sama dengan kehendak Cik T? Gua rasa lambakan graduan Universiti menganggur makin bertambah dari setahun ke setahun. Itu belum tengok beberapa pelajar yang handal teori tapi gagal di praktikal?

Oh Cik T, Cik T dah bagi impresi jahat gua pada Budak U. Maaf ya budak U. Gua nak bagi Cik T sedar walaupun last-last gua dengar Amar dah kahwin dengan budak tu. Siap hadiahkan bini dia MyV Pink Ladies lagi. Gua dah bayangkan Cik T mata bulat tu, bertambah bulat matanya. Gua syak, Amar leh jadi menantu kesayangan (Gua bayang Amar kena puji macam Syawal dalam Ahmad Albab, lepas dia jumpa harta karun Jin)

Moralnya, tak elok pandang rendah pada orang lain.Lagi-lagi nak letak label. Lu tak boleh suka-suka nak label siapa dia, baik ke dia, kaya ke tak dia. Buang masa. Baik lu selami hati dulu. Kenal pekerti dulu.

Minggu depan dah puasa. Gua nak elak mencarut lah. Kurang pahala puasa gua ! Minggu depan gak gua nak citer pasal sekelompok manusia ni. Sembahyang jumaat buat, Sembahyang lima waktu tinggal. Sunat buat yang wajib lu tinggal. Fahaman mana lu ikut ni?

12 comments:

Muhamad Zaki Zafir said...

betul, yg sunat buat yg wajib tinggal.org melayu ni byk bnar terbaliknya.tp try la sape2 buat entry psl tu,mau dibambunya kita balik.yg baik xnk terima.kita mmg sombong & x blh ditegur.

aku mls bab org nk mengelaskan anak aku xsama standard dgn anak kau.kecoh mak2 ni.bljr u pun mcm aku ckp klu pndai atas kertas je baik buat sijil degree tu jd tisu tandas.

Nazz@Purple said...

dlm soal jodoh memang tak leh pandang pd pangkat,harta dn kekayaan..

erm org msk u,pendidikan tinggi xsemestinya dia berjaya..klo tak pass spm pun tak semestinya dia gagal..ape pun tu semua dunia je..

mr.syazwan said...

ceehh nak yg Chinese mix jee

yg jawa mix xmau lak

huhu

ghost writer said...

aku pun tunggu budak u pinang aku.ye lar aku kan lulusan darjah 6,kot2 merasa gak aku naik Fairlady.shiall lar!puiii!

biar lulusan U kalau takde duit nak pakai ape pinang anak orang.pakai sijil?hampeh...ingat nak buat loan bank aper..

Hans said...

wah
skrg dah bergua - guaan
pengaruh KL Gangster nih
ekekekek

http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/07/kontest-menang-duit-raya.html

shandye. said...

ape dia ingat anak dia lawa gila ke sampai nak demand cenggitu?

citpodah!

AL said...

Muhamad Zaki Zafir

Gua salute habis cara lu pikir la, zaki!Gua tak kira, gua buat gak entry tu minggu depan!

AL said...

Nazz@Purple

Gua tergolong antara orang yang tak berjaya masuk U.Bukan apa cik Nazz, gua tension dengan sesetengah mak bapa yang terlalu hukum anak yang dapat keputusan tak baik waktu periksa.Apa salah terima dengan seadanya.

AL said...

mr.syazwan

Gua syak budak pompuan yang gua minat tu ada mix jawa rasanya sebab dia makan tempeh.wakakakaka.

AL said...

ghost writer

Perghhh lu!!! Tak boleh blah. Ok kita sama-sama tunggu ada tak awek U nak pinang kita. Syial la! Phuiii!!

Gua ada dua tiga kawan U yang kawen wat loan bank.Masak tu nak bayar bailk.Dengan PTPTN lagi.

AL said...

Hans

Gua karat ni, hans! Blogger femes singgah blog page kawan gua tu! Gua tumpang terharu bagi pihak si Pejal ni!wakakaka

AL said...

shandye.

Tulah pasal. Kalau si Kay tahu cerita ni mesti dia dah maki dah budak pompuan tu.

"Kau hengat kau chuantekkk???"

Gua pernah tengok Kay naik hantu di depan rumah sewa kitorang.Kuar suara jantan dia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR