Wednesday, July 27, 2011

Lelaki: Majalah, Cleanser, Suai Padan

Apa kejadah la tajuk entry harini.

Salah satu symptom orang kering idea, beginilah

Aku tak tahulah mentaliti seperti ini masih ada lagi ke tidak.
1) Lelaki yang baca majalah berkaitan dengan isu lelaki akan dicap (isilah yang sesuai), walhal wanita yang baca majalah berkaitan wanita tak ada apa-apa gelaran pulak
2) Lelaki tak payahla pakai cleanser. Kulit orang lelaki memang kena kasar dan masculine
3) Lelaki kena sarung apa saja yang difikir sesuai, sebab nature lelaki pakai hentam apa saja

Cukuplah tiga. Lelaki-lelaki sekalian, jangan melenting dulu. Rasionalnya ada di bawah.

Aku tahu perkara-perkara ini sudah didebat lama, tak pada wanita sendiri, tapi juga pada lelaki. Paling tak, ungkapan kerisauan selalu bermain di fikiran lelaki.

Alamak, macam perempuan lah pulak baca majalah
Alamak, macam perempuan lah pulak pakai pencuci muka
Lelaki, kena sarung aja apa yang ada


Sebagai lelaki, aku melihat perkara ini sebagai opsyen. Makna kata, lelaki ada pilihan untuk dibuat.FYI, aku pernah tanya beberapa kawan perempuan tentang lelaki idaman mereka and surprisingly, kebanyakan mahu yang pembersih (bukan style metroseksual apatah lagi harian metro.LOL)

Perempuan mana nak lelaki selekeh? Entah di pandang ke tidak. At least kemas. Sedap mata memandang. Kalau tak ada perfume pun, pakailah deoderan. Bau ketiak kita ni kadang-kadang macam radiasi jugak. Sekali duduk dalam komuter, tak ke hamisnya sampai ke belakang.

Begitu juga selepas kita ‘mencemar alam’ dengan Dunhill, Marlboro hatta Gudang Garam. Take some effort untuk sembur perfume, jadi bau tobacco tak adalah melekat kat hidung pasangan kita.

Begitu juga cleanser. Tak perluah ber toner, moisturizer semua. Pakai pencuci muka pun dah cukup. Sekali siang sekali malam. Kalau nampak bulu- bulu misai mula tumbuh-tumbuh manja, kalau terasa nak cukur, cukur elok-elok.

Menjadi lelaki sebenarnya agak beruntung sebab kita kalau nak bersiap, sekejap saja dah boleh. Kalau perempuan..agak..lamalah nak tunggu dia bersiap. Siap leh makan, mandi dan tidur semula !hehehehe

Jangan marah, perempuan. Makin marah, makin comel. :D

20 comments:

W. Hidney said...

Mandi pramlee jer. Gosok gigi pun tak. Tu lambang lelaki macho hahaha

ghost writer said...

ah teruk kalau buat tuh semua dah dicap lain..

aku buat semua tuh,aku baca majalah maskulin,aku pakai pembersih muka tapi takde lar plak jiwa aku berubah.mitos betul lar mentaliti.

Hans said...

hahahaha
sokong sangat2 entry nih
:-)

Faizal@PeJAY said...

lelaki nie sifatnya relax saja..tul x

FaizalSulaiman said...

W. Hidney --->ahahaha..kalau nak terkejar kejar, amalkan macam tu pun bergaya jugak.hohohohoho

FaizalSulaiman said...

ghost writer --->betul tu bro.yang pnting penampilan kita terjaga.orang tengok pun sedap mata

FaizalSulaiman said...

Hans --->thanks hans!

FaizalSulaiman said...

Faizal@PeJAY --->relax relax pun, kena jaga, tapi berbatas la.taklah melampau-lampau kan?:)

epol said...

wow gender entry..haha setuju lah bro..tapi skang ni dah jadi trend laki jaga penampilan..ke camne?hahah

mr.syazwan said...

wan baca majalah

wan pakai pencuci muka

wan mandi lmbt

wan siap lmbt

sebab lelaki gak kena smart bukn cantik er

hahahahah

siti azizah Sang Pencinta said...

yang pasti ijal berbau wangi sentiasa hahahahha

FaizalSulaiman said...

epol--->trend lah aku rasa.semua nak nampak kemas.bak kata kawan aku, its a must.by far sapa nak kelihatan selekeh kan?

hahaha kalau dah sampai tahap buat manicure, pedicure, cure jadah lagi tu pelik la tuh

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --->serius wan!

sangat setuju. penampilan kena jaga la

FaizalSulaiman said...

siti azizah Sang Pencinta--->ahahaha ye je akak ni:P

shandye. said...

aku. hanya bersungguh-sungguh bersiap hanya kalau keluar dating.

bercukur, scrub, berdandan rapi hanya untuk si dia.

kalau setakat keluar dengan teman-teman atau ahli keluarga, well... sarung shorts dgn t-shirt kepam resaikel kelmarin punya pun tak apa.

hahahahaha...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

sokong!!!! less ismore..janji sedap mante memandang...

FaizalSulaiman said...

shandye. --->heh tak sangka.samalah!!!hahahaha

kalau bleh nak kuar rumah dengan apa yg kita pakai di dalam rumah tu.miahahahahaa

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) --->yup. yang penting kekalkan ciri2 masculinity. :)

shatooman said...

betol tu bro..membaca tu perlu..tak kira la majalah ke, komik ke, surat pajak gadai ke kerana setiap pembacaan pasti akan dpt ilmu baru..
pencuci muka, deodorant, sabun mandi, syampoo tu benda asas yg x blh di tinggalkan.. misai janggut kena trim kasi kemas.. biar baju murah, janji sentiasa kemas~

FaizalSulaiman said...

shatooman --->kenyataan ko buat aku sangat-sangat bersetuju, bro!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR