Tuesday, July 12, 2011

Maki dan Hamun


Bila terasa sabar dah over the limit, manusia kebanyakannya akan menyumpah seranah.

We all do that things eventhough kita kadang-kadang malu nak mengaku pada khalayak.

Orang honk dari arah belakang suruh cepat, kita yang dalam keadaan kelam kelibut akan maki balik, sambil hidupkan signal suruh motong.

Barang tetiba buat hal. Maki barang tu macam lah barang tu boleh jawab semula.

Bercakap pasal maki barang, I’ve been cursing my Acer Aspire since laptop ni ada masalah white screen. Skrinnya tiba-tiba putih melepak (aku rasa dah banyak kali aku update pasal kedajalan Acer ni.Dajal-dajal pun aku sayang sebab banyak dah jasa dia dengan aku, and I’m not the one who are having a lot of money and easily said aku ganti lappy baru)

I’m just a well to do people, makan gaji yang terpaksa catu itu ini untuk dapatkan few things yang berbaloi. Jadi bila bercakap, aku masih berpijak di bumi nyata.

But the funny thing was, aku maki pada benda yang tak boleh melawan balik. Ia tak memberi kepuasan. Sungguh! Sebab once kita curse the ‘F’ word, per say, perkataan itu akan berlalu macam ditiup angin, sedangkan barang makin rosak, makin jahanam.

Aku bukanlah seperti orang yang lekas cool bila berlaku satu disaster melibatkan barang yang dibeli mahal. Tapi apa aku boleh buat hanyalah beristighfar banyak-banyak. Reduce sikit stress. Rendahkan sikit tekanan darah because darah pun naik kalau asyik marah saja, kan?

Maki seperti meluahkan rasa marah atas apa yang kita rasa tak sampai diluahkan secara sopan berhemah. Tak puas hati kita selalunya akan maki.

Hey semua orang pernah buat lah! Setuju tak?

Orang tak follow blog kita pun kita maki. Eh?!hahahahaha

17 comments:

tengkorakemas said...

tengah2 buat keje photoshop atau doc bila cucuk usb tiba2 laptop hang, apa nak dimaki? usb, laptop atau aku sendiri sebab tak save?hehe

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas---> ahaha..ha yang tu salah ko.sila maki diri sendiri.hahahahahaha

mr.syazwan said...

setuju!

lbh lg kalau dia jln raya bawak kete x reti mmg kena maki je..

kalau dlm blog menipu mcm buat contest n then tibebe remove

mmg kena maki n ludah laa

hahaha

nak kena maki???

hahaha

;p

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

betoi...MAKI itu adalah 1 terapi ok..hehehe...

FaizalSulaiman said...

mr.syazwan --->eh ada blogger wat camtu?hahahahaha

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) --->setuju sangat pojie.untuk diri sendiri juga kan.sapa nak jaga selain diri sendiri

Nazz@Purple said...

oo pasal marah2 bende tu..yup..memang selalu gak naz cm tu.huhuhu.tp bab yg marah org hon tau potong tak bg signal tu..nazz dgr tazkirah ustaz..katanya kt yg dpt dosa..org tu dpt pahala..walau yg buat salah tu dia..so..bila berdepan ngan org yg menyakitkan cm tu dijln raya..bersabar dan ckp dlm hati..tak pe..sy maafkan awk..

epol said...

bab acer tu memanag wajib maki..haha sama naik dengan compaq..so beralihlah ke toshiba..masih gagah berdiri lol

Seri said...

sian laptop tu. mujur tak bernyawa. huhu

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple--->thanks naz.satu peringatan untuk diri saya juga:)

FaizalSulaiman said...

epol --->khaaaannnn!! aku dah berbakul bakul kot.toshiba ok ke bro? siot mcm nak aku ganti je asscer aku neh

FaizalSulaiman said...

Seri ---> fikir2 camtulah.ahahaha..kesian dia:)

ghost writer said...

aku pun selalu keluar perkataan 'bullshit' bila aku tak suka sesuatu hal tuh.tapi ia akan habis setakat itu saja bila aku tau perkara itu tetap tidak berubah.

Muhamad Zaki Zafir said...

hp aku rosak,aku mrh,aku mcm hempas atas meja.tp bodoh kan,sebab bnda yg rosak,akan makin rosak.

FaizalSulaiman said...

ghost writer--> betul tu weh.rasa macam bangang pun ada, kan?hehehe

FaizalSulaiman said...

Muhamad Zaki Zafir --> kita hanya melempiaskan rasa marah jek.hehehe

tengkorakemas said...

@FaizalSulaiman

lepas ni kalau marah main angry birds, bila tak kena campak laptop :p

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR