Friday, July 08, 2011

Reducto: Harry Potter # 4: Juara Ahli Sihir dan Adaptasi Paling Buruk


Terima kasih kerana membaca slot ke dua KARAT semalam. Al happy gila tengok komen2 korang. Klik sini untuk membaca.

Aku membaca buku ke empat dan menonton air tangan Mike Newell untuk filemnya. Love the book, hate the movie so much.

Goblet of Fire menjadikan adaptasi siri Potter sebagai paling buruk, mengikut pandangan peribadi. Kenapa aku cakap macam tu?

1) Tiada langsung babak perjuangan Hermione dalam usahanya membebaskan House Elf lebih lebih lagi selepas Elf kepunyaan Barty Crouch disoal siasat kerana tuannya (anak kepada Barty) memancarkan Dark Mark di majlis Quiddict (sukan ahli sihir) World Cup
2) Professor Dumbledore sangat marah pabila nama Harry tercampak keluar dari dalam Goblet of Fire (versi filem) tapi versi novel, Dumbledore kelihatan sangat cool dan calm
3) Buku GOF ni patut dibuat dua part!hahaha

Harry meneruskan saki baki perjuangan magis bersama dua rakannya Ron dan Hermione pada tahun ke empat mereka dengan kejutan pertandingan Triwizard Tournament bakal diadakan di Hogwarts. Wira dari dua sekolah (Beauxbattons Academy dan Drumstrang) telah dipilih iaitu Fleur Delacour dan Viktor Krum. Wakil Hogwarts diwakili bonbon Cedric Diggory

Plot diperkuatkan lagi pabila nama Harry secara sengaja dimasukkan ke dalam Goblet of Fire secara tak langsung menjadi Wira termuda dalam pertandingan itu. Bantahan dibuat dari dua pengetua Madame Maxime dan Igor Karkarof. Tetapi, penganjur Barty Crouch menyatakan, tiada jalan berundur jika nama terpilih dari Goblet of Fire.

Dalam keterpaksaan Harry terpaksa memikul tugas besar lebih-lebih lagi rakan Hogwartsnya terutama Ron menyangka Harry sendiri memasukkan namanya ke dalam piala itu. Bagaimana dia melawan dengan naga, kisah sensasinya yang dipanaskan oleh wartawan mulut lancang Rita Skeeter, kisah cinta tak kesampaian dengan Cho Chang, bergelut dengan masyarakat ikan duyung di dalam Black Lake mahupun tugasan terakhir di dalam Maize dimana dia dan Cedric dengan secara tak sengaja menyentuh Triwizard Cup lalu membawa ke lembah gelap, tanah perkuburan keluarga Riddle, dimana segala keganasan Dark Lord kembali bermula.

Tujuan si penjahat memasukkan nama Harry dalam Goblet of Fire adalah untuk menghidupkan semula Dark Lord, dengan tiga syarat dipenuhi iaitu mengambil tulang dari kubur ayah, Korban dari pengikut setia (Si tikus celaka Peter Petegrew yang sudah bertukar menjadi manusia, menghidupkan semula Dark Lord) dan titisan darah dari musuh ketat (in this case darah Harry)---Dark Lord hidup dengan kepala botak, mata seperti kucing dengan hidung hanya ada dua lubang yang sangat kecil. Tongkat saktinya diserahkan lalu berlakulah fight antara Harry dan Dark Lord selepas tongkat sakti panjahat itu membunuh Cedric Diggory.

Tidak menyedari hal sebenar, kedua Harry dan Voldermort tersentap pabila dua kuasa tongkat sakti ini bertembung lalu menyerlahkan rahsianya (tidak ditunjukkan di dalam filem) dimana tongkat sakti Harry dan Voldermort berkongsi teras yang sama iaitu dari ekor burung pheonix menjadikan tongkat itu tidak berfungsi, jika dilawankan bersama.

Bersambung ke Bahagian 5 : Kemunculan Bellatrix dan Ramalan yang Hilang

8 comments:

tengkorakemas said...

jadi siapa yang masukkan nama harry tu?

FaizalSulaiman said...

tengkorakemas ---> penyamar Profesor Mad Eye Moody.gunakan polyjuice potion, larutan yg boleh mengubah bentuk individu menjadi individu lain

Seri said...

mungkin lepas jadi alien Seri akan minat cerita harry potter

Virtual Writer said...

sy setuju. versi filem nya kurang best kalo nak compare dgn buku. BTW, saya pun baca kesemua bukunya..
harap2, installment movie terakhir ni boleh jadi thumbs up.

W. Hidney said...

tak sempat nak tengok. ingatkan hujung minggu ni nak nengok. tapi ader ker panggung wayang kat pulau sipadan? hehehe

OREN tak?

FaizalSulaiman said...

Seri---> alien seri?warghhh:)

FaizalSulaiman said...

Virtual Writer--->saya juga harap begitu.harap harap sangat

FaizalSulaiman said...

W. Hidney --->baik bercuti saje kat pulau tu dari tengok wayang.kat KL banyak wayang.orang 'main wayang' pun ramai sangat.hahaha

oren tak?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR