Wednesday, November 16, 2011

Peram: Harga Hargai

Trip ke Sabah tempohari diisi sedikit dengan lawatan ke tempat ini. Tanjung Simpang Mengayau di Kudat.There is something special about this place. It's Tip of Borne:) Ce lihat peta Sabah.Perasan tak yang atas, yang tajam tu. Nilah bentuknya:)



Dua perkataan yang berasaskan kata dasar yang sama tapi mempunyai makna yang sedikit berbeza

Harga- Nilai.

Ayat: ‘Jamenah,berapa harga keropok mony ni kalau aku nak beli berbundel bundle?’
Ayat Balas: ‘ Lima puluh ringgit ‘

Hargai- Menilai
Ayat: Ozlin tak pernah hargai pemberian Poyogo, yang actually menyukainya dalam diam.

Faham ye. Oh almost forgot. Kertas BM, SPM sudah lepas..

Enough chat. Let’s get some dirt.

Could anyone agreed with me yang apabila seseorang itu benar-benar meninggalkan kita, barulah kita merasai kehilangannya. Barulah kita terhegeh-hegeh nak buat tribute padanya. Barulah kita terfikir nak mengingatinya semula.

Face the truth. Hidup ni macam itulah.

Bila ada depan mata, tak pernah nak hargai. Bila si dia dah pergi meninggalkan, timbullah penyesalan yang konon-konon, lalu angau katanya tak boleh nak lupakan.

Kenapa semasa ada tak pernah cuba untuk hargai?

Kenapa mesti nak tunggu selepas berpisah?
Kenapa mesti nak tunggu selepas dia pergi?
Kenapa mesti nak tunggu selepas si dia sudah mati?

Jawapannya mudah.

Dalam pencarian seorang manusia itu, kau dan aku mungkin dikaburi dengan nilai ‘kesempurnaan’atau dalam erti kata lain, perfect match. Nak ikut citarasa kita. Selera kita.

Why not you stop searching and start valuing people. Hargai orang yang ada disekeliling, usah sibuk fikirkan clans/kawan-kawan twitter/kawan-kawan FB/blogger/partner tak menepati kriterialah, tak HOT lah, tak layaklah.

Hello! Go and mirror yourself. Jangan muka saja elok, perangai haramjadah, otak kosong, tulis macam budak tak sekolah, perangai tak semenggah dan itu harga yang nak dipertaruhkan untuk menilai orang lain? Give me a break!

Hargailah semasa ada. Semasa nampak depan mata. Boleh jadi, dialah yang akan jadi kepunyaan kita, pengubah nasib kita, teman hidup kita, teman rapat kita.

Besides, berapa sen sangat harga nak hargai orang?

Priceless tahu?

12 comments:

Nazz@Purple said...

mungkin krn sifat manusia yg tidak puas dengan sesuatu buat dirinya tidak nmpak apa yang ada didepan mata.

Lelaki Ini said...

setuju!
hargailah seseorang smntara dia masih hidup..
karang kalau dia dah tak dewk..
menyesal tak sudah!

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

sokong pejal!!!!

patik de kawan yg patik anggap dia kawan bagai menatang minyak yg penuh..apa yg patik beli, patik x penah lupakan dia & beliak beliau 1...tp bila mana patik rasa x dihargai & mcm membaung masa patik belajar utk menjauhkan diri sedikit x seprti biasa..

Bila jumpa pon baru laaa rasa beliau tu nk menghargai patik...so how?????

Asrul "iLham" Sany said...

kadang2 kita tak nampak apa yg ada depan mata...

:D

ghost writer said...

tak rugi pun kalau nak hargai orang lain yang pernah ada dengan kita.tapi harganya lebih besar kalau orang tuh dah takde dengan kita.

FaizalSulaiman said...

Nazz@Purple ---> satu perkataan yang saya dapat. Tak puas.

ye naz.manusia memang tak pernah puas.happens a lot in our live, kan?

FaizalSulaiman said...

Lelaki Ini---> tau takpa! jangan menyesal lah.

FaizalSulaiman said...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A)---> kira barulah dia nak menyesal.hahaha haih manusia-manusia..

FaizalSulaiman said...

Asrul "iLham" Sany ---> kita nampak selepas melepaskan ia pergi..


:D

thanks bro!

FaizalSulaiman said...

ghost writer---> bila kita dah lepaskan selalunya kita akan kenang:)

ya.pengorbanan atau nilai itu lebih besar kita kenang kalau dah tiada:)

khaizarien said...

hurmmm it's happened to me. bile dah campak kite jauh baru nk kate rindu sume bagai. dh terlambat. dat's it... tp diri ini x pernah lupe untuk hargai ape yg ade. moga dia belajar dari kesilapan. ;)

FaizalSulaiman said...

khaizarien --->kadang2 macam lucu juga layan orng begini.hehe

takpa atie.kalau terbuka hati, terimalah.

tak salah kan kalau beri peluang kedua:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR