Wednesday, November 23, 2011

Take 5: Melancong Edisi Sempoi


Lama gila tak buat slot ni! Almost a year!

Okey. Aku bukanlah pro kalau nak bergebang sakan mengenai melancong. Sekadar apa yang ada saja.

Rasanya dalam sepuluh orang, tujuh daripadanya suka melancong.Betul tak?

Mari aku kongsi beberapa tips melancong. Pastinya melancong edisi aku ni lebih kepada sempoi, mampu dan korang pun boleh buat.

Check it d-out!hehe

1. Check List
Sebelum pergi melancong, buat satu senarai check list. BAWA APA YANG PATUT sahaja. Tinggalkan patung anak beruang teddy korang yang besar gedabak tu kat rumah. Tak mati pun kalau tak bawak. Jangan bawa baju macam nak berkampung pat puluh hari pat puluh malam. Basically bawa yang easy to wear saja. Treksuit, pants, jeans, T-Shirt antara yang boleh dibawa. Pilih mana yang sesuai dengan occasions. Kalau nak ke pantai, tak perlu bawa Jeans yang fancy atau tak perlu bawa langsung. Nak snorkling tu, pakai trunk sudah! Barang-barang asas seperti towel and soap sudah disediakan oleh pihak penginapan. Plus kalau ada yang nak bercuti ke luar negara, berpada-padalah membawa barang. Jangan sampai terkena charge extra baggage allowance masa turun flight. Sapa suruh bawa beg tarik Akedemi Fantasia?

2. Wang, Peta dan Passport
Ini paling initial. Takde duit macamna nak jalan weh? Takde peta macamana nak cari tempat menarik? (unless ada tour guide.Tapi nama pun percutian terjah-sempoi, takde masa nak upah tour guide.Kau lah jadi tour guide nya). Pastikan recce tempat yang ada ATM. Tengok peta untuk pastikan tempat-tempat menarik dapat dilawati dengan masa yang dirancang. Passport pula penting jika korang nak bercuti ke luar negara Malaysia. Pastikan berupdate!

3. Kemudahan
Tempat menginap juga keutamaan. Kalau namanya percutian sempoi, tak perlu nak duduk hotel lima bintang dengan makanan dihantar ke bilik. Duduk motel atau rumah tumpangan lebih memadai. Kos pun rendah. Kebanyakan rumah tumpangan dan motel pun dah ada air cond dalam bilik. Asal selesa, bilik air bersih, ada water heater, katil nak tidur, plug untuk mengecas handphone atau kamera, kan dah cukup? Kalau korang berhajat nak naik bas turun bas untuk ke tempat menarik, boleh saja.Tapi tidakkah itu akan nampak lebih menyusahkan? Yalah. Persekitaran kita kan asing? Kemungkinan nak sesat tu tinggi. Jadi nak mengelak sesat tu samada travel dengan kereta sendiri atau dengan sewa kereta. Kalau pergi dalam kumpulan 2-4 orang lebih mudah nak kira bajet seperti minyak dan tol.

4. Makan
Mereka yang on diet perlu lupakan seketika hasrat berdiet jika pergi bercuti ya! Hentam saja makan! Jangan sekat sebab masa inilah nak cuba masakan negeri lain. Kalau melancong lepas tu makan KFC baik tak payah pergi melancong, Mengabeh boreh yo! Hahaha. Masa inilah nak belajar budaya masyarakat lain. Bandingkan harga makanan sana dengan makanan di tempat kita selain cara penyediaan yang mungkin sedikit berbeza.

5. Sharing is Caring
Kalau pergi berkumpulan atau lebih dari seorang, seeloknya cuba bawa barang-barang yang boleh berkongsi seperti toothpaste, sunburn atau cellphone charger. Space beg kita pun jimat. Untuk perempuan pula, I guess tak perlu lah nak bawak beg mekap besar-besar. Pakai bedak asas sikit pun kalian dah nampak cantik di mata kami (ahem ahem)hehehe.

Sebenarnya banyak yang perlu disenaraikan. Tapi cukuplah lima. Pelancongan sempoi ini sebenarnya lebih challenging. Mana nak tengok peta, mana nak drive, mana nak berhenti kat stesen minyak dan tanya orang arah jalan.

Tapi on the other side, bukankah itu sebahagian dari pengalaman hidup?

PS: Jangan lupa bawak air mineral. Penting tu!Keep your body fluid to the max bebeh!

1 comment:

Muhamad Zaki Zafir said...

tang no 5 tu aku suka,bedak je pn cukup.tp terpulanglah nk bwk byk2 kan mekap tu. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
The views of the writer are his own, and do not in any way reflect the views on other sites affiliated with this site, the staff involved with the site, or any other members of this site. It is your OWN RISK by reading all the entries. Please noted that all works inclusive short story and online novel in this site are written by the writer. You may share all the articles, but you've must consult with the writer.
Any inquiries, feel free to email the writer on faizalsulaiman85@gmail.com
ALL RIGHTS RESERVED

My other site: TUMBLR